Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

"Παντού Θεός "

 


-  π. Παναγιώτης Βαρδουνιώτης

….   Από τα κείμενα της Κ. Διαθήκης γνωρίζουμε ότι ο Χριστός όταν επιτελούσε μια θαυμαστή θεραπεία, προέτρεπε τον θεραπευμένο να μην πει πουθενά για το θαύμα, να μην το δημοσιοποιήσει.
Μετά τον πολλαπλασιασμό των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων και τον χορτασμό περίπου πέντε χιλιάδων ανδρών, δηλαδή πάνω από δέκα χιλιάδων ανθρώπων μαζί με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους, ο Χριστός, λέει το κείμενο "και αμέσως ο Ιησούς ανάγκασε τους μαθητές να εισέλθουν στο πλοίο και να πάνε πριν από αυτόν στο απέναντι μέρος, μέχρις ότου αυτός απολύσει τα πλήθη" (Ματθ. 14,22).
Τι έκανε τον Χριστό ώστε να αναγκάσει τους μαθητές να φύγουν αμέσως μετά το θαύμα του χορτασμού τόσων χιλιάδων ανθρώπων;
Ο κίνδυνος της λάθος ερμηνείας του θαύματος.

Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων είναι η προτύπωση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, ο κόσμος όμως και οι μαθητές μη έχοντας ακόμα τη σωστή γνώση, θα εκλάμβαναν το θαύμα αυτό ως μια ικανοποίηση των βιοτικών αναγκών, κάτι που αποτελεί και την εκκοσμίκευση της Εκκλησίας.
Ο κόσμος αυτός που ήταν παρών, ενθουσιασμένος από τον χορτασμό, θα επευφημούσε τους μαθητές και θα τους μετέτρεπε σε ινδάλματα.
Ο Χριστός γνωρίζοντας αυτόν τον κίνδυνο, όχι απλώς προτρέπει, αλλά αναγκάζει τους μαθητές να φύγουν.

Σήμερα εν αντιθέσει, βλέπουμε να τελούνται εκατοντάδες θαύματα με στημένες κάμερες, κοσμοσυρροή, διαφημίσεις, κοσμική διάσταση του θαύματος, ενός Θεού που ικανοποιεί τις ανάγκες μιας ιδιοτελούς αγάπης.
Τι έγινε; Άλλαξε ο Θεός; ….   ….
Ο Θεός πάντως δεν μπορεί να αλλάξει, γιατί όπως λέμε στην ευχή του καθαγιασμού των τιμίων δώρων ο Θεός παραμένει αναλλοίωτος: "αεί ών, ωσαύτως ών", δηλαδή είναι πάντα αυτό που είναι, χωρίς αλλοιώσεις.   ….

Όλη η ζωή είναι ένα θαύμα. Τι είναι θαύμα;
Είναι η μετοχή στην άκτιστη ενέργεια του Θεού.
Η ζωή υπάρχει γιατί ο Θεός θέλει και ενεργεί την ζωή.
Τίποτε δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την θεία Χάρη.
Κάθε φορά που αναπνέω αισθάνομαι την παρουσία της θείας Χάριτος.
Σε ένα λουλούδι, ακόμα και σε ένα γαϊδουράγκαθο, βλέπεις την παρουσία του Θεού.
Στο πρόσωπο του άλλου ανθρώπου βλέπεις τον Θεό.
Παντού Θεός.

 

vb – Julia
2fA

                                                                                                      





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου