Κυριακή 9 Απριλίου 2023

"Είσοδος Βασιλέως "



π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός


Η
είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα που εορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων, έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός βασιλιά, αλλιώτικου όμως.
Έχει αναστήσει τον Λάζαρο. Έχει δώσει τα διαπιστευτήριά Του με την διδασκαλία και τα άλλα θαύματα.
Είναι ο βασιλιάς της αγάπης και της ανάστασης.

Αυτή είναι όχι μια προγραμματική διακήρυξη, αλλά η εφαρμοσμένη στην πράξη αρχή της βασιλείας Του.
Ήρθε για να δείξει στους ανθρώπους ότι η αγάπη είναι ο υπέρτατος δρόμος και τρόπος σ’  αυτή την ζωή και ότι η ανάσταση είναι η μεγαλύτερη δωρεά που θα μας δώσει.
Θα καταργήσει τον θάνατο.

Ο δρόμος όμως αυτός περνά μέσα από την ταπείνωση.
Θα εισέλθει στα Ιεροσόλυμα, όχι ως κοσμικός βασιλιάς που νίκησε σε πόλεμο και παρελαύνει καβάλα σε άλογο, αλλά πάνω σε ένα ταπεινό γαϊδουράκι, δείχνοντας ότι η βασιλεία Του είναι βασιλεία πραότητας, υπομονής, αγάπης, θυσίας, φορτώματος του βάρους όλων των ανθρώπων, τόσο των αμαρτιών μας, όσο και των αγωνιών και θλίψεων και απωλειών μας, που ζητούν παρηγοριά.

Και η υποδοχή από τους ανθρώπους, από τα παιδιά και τους μεγάλους, που ζητωκραυγάζουν, αν και δεν έχουν καταλάβει στην πραγματικότητα ποιος είναι και γι’  αυτό θα Τον σταυρώσουν, είναι ένα σημάδι απόλυτης αποδοχής του Προσώπου εκείνου που ήρθε να μας δώσει την σωτηρία από τον έσχατο και μόνιμο εχθρό μας: τον θάνατο, είτε αυτός εκφράζεται με τον σωματικό είτε με τον πνευματικό τρόπο της αυτοθέωσης και της άρνησης του Θεού.

Το παράδοξο είναι πως δεν ζητά από εμάς να γίνουμε υπήκοοί Του, αλλά πιστοί.
Δηλαδή να Τον εμπιστευθούμε, να Τον ακολουθήσουμε στον δικό Του δρόμο της αγάπης και της ταπείνωσης, μολονότι γνωρίζει καλά την πτώση και την αδυναμία μας.

Τίποτε δεν Τον εμποδίζει να μας αγαπά, να μας συγχωρεί και να ανοίγει την αγκαλιά Του.
Ας Τον υποδεχτούμε στην ζωή της Εκκλησίας ως τον δικό μας βασιλιά και ας Τον μιμηθούμε, όσο μπορούμε, στην αγάπη και την ταπείνωση!

 

Pemptousia – 2fA






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου