Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Επιστήμη και αθεΐα

 



-Εάν ο Θεός είναι έξω από τη φύση, τότε εξ ορισμού η επιστήμη, δεν μπορεί να αποδείξει, αλλά ούτε και να αποκλείσει την ύπαρξή Του.
Η ίδια η αθεΐα, είναι μια τυφλή πίστη άρνησης, αφού υιοθετεί ένα σύστημα που δεν μπορεί να υποστηριχθεί με βάση την καθαρή λογική…
Έτσι αυτοί που είναι άθεοι, πρέπει να βρουν άλλη βάση για να παίρνουν αυτή τη θέση.
Η εξέλιξη δεν είναι κατάλληλη.- 


Stephen Jay Gould

[Ο S. J. G., είναι πιθανώς εκτός από τον Dawkins, ο πιο ευρύτερα διαβασμένος εκπρόσωπος της εξέλιξης στην περασμένη γενιά
Από το βιβλίο του Francis S. Collins «Η Γλώσσα του Θεού»,
Εκδόσεις «Παπαζήση», 2009]


«Να το πω για όλους τους συναδέλφους μου για εκατομμυριοστή φορά:
Η επιστήμη δεν μπορεί με τις νόμιμες μεθόδους της να κρίνει το θέμα της εποπτείας της φύσης από τον Θεό. Δεν μπορούμε ούτε να το επιβεβαιώσουμε, ούτε να το αρνηθούμε αυτό.
Αν κάποιοι από μας κάνουν δηλώσεις, ότι ο Δαρβινισμός καταργεί τον Θεό, θα βρω την κ. McInerney (δασκάλα του Gould) να τους δώσει μερικές ξυλιές με τη βέργα στα δάχτυλα.

Η επιστήμη μπορεί να δουλέψει μόνο με νατουραλιστικές εξηγήσεις.
Δεν μπορεί ούτε να βεβαιώσει, ούτε να αρνηθεί άλλου είδους ενεργούντες (όπως ο Θεός) σε άλλες σφαίρες (το βασίλειο της ηθικής, για παράδειγμα).
Ξεχάστε τη φιλοσοφία για ένα λεπτό.
Η απλή εμπειρία των τελευταίων 100 ετών θα αρκούσε.

Ο Δαρβίνος ο ίδιος ήταν αγνωστικιστής (έχοντας χάσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις με τον τραγικό θάνατο της αγαπημένης του κόρης), αλλά η μεγάλη Αμερικανίδα Βοτανολόγος Asa Gray, που ευνοούσε την φυσική επιλογή και έγραψε ένα βιβλίο με τον τίτλο Darwiniana, ήταν μια αφοσιωμένη Χριστιανή.

Προχωρήστε 50 χρόνια μπροστά: ο Charles D. Walcott που ανακάλυψε τα απολιθώματα των Burges Shale, ήταν ένας πεπεισμένος δαρβινιστής και εξίσου σταθερός Χριστιανός, που πίστευε ότι ο Θεός είχε ορίσει τη φυσική επιλογή για να οικοδομήσει την ιστορία της ζωής σύμφωνα με τα σχέδια και τις προθέσεις Του.

Προχωρήστε για άλλα 50 χρόνια στους δύο μεγαλύτερους εξελικτικούς της γενιάς μας: ο G.G. Simpson ήταν ένας ανθρωπιστής αγνωστικιστής, ο Theodosius Dobzhansky είναι ένας πιστός Ρώσος Ορθόδοξος.

Τι σημαίνει αυτό;
Ή οι μισοί από τους συναδέλφους μου είναι φοβερά βλάκες ή άλλως ο Δαρβινισμός είναι πλήρως συμβατός με τις παραδοσιακές θρησκευτικές πίστεις – και εξίσου φυσικά, συμβατός με την αθεΐα».

 

Lyratoypneymatos – 2φΑ

                                                     




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου