Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

"Ελληνικές Πρωτομαγιές "





Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ
-  από το Περιοδικό "ΜΠΟΥΚΕΤΟ", Μάιος 1929!


Η Πρωτομαγιά στην Κάλυμνο είναι η κατ’ εξοχήν εορτή των νέων και των κοριτσιών.
Μόλις σκάσει την αυγή ο ήλιος, τα παλληκάρια, οι κοπέλες κι όλα τα παιδόπουλα, μεγάλα και μικρά, γυρίζουνε στα γρασίδια και τραγουδούν:
- Μάη μου καλέ, Μάη μου χρυσέ,
   πού ’σουνα και σε ζητούσα;
- Εδώ κρυμμένος ήμουνα
   και σας καρτερούσα…

Τραγουδώντας το τραγουδάκι αυτό, ψάχνουν κοντά στους φράχτες των αγρών, για να βρούνε τον «ανοιχτομάτη».
Ο Ανοιχτομάτης είναι ένα λουλούδι που μοιάζει πολύ με τα εντελβάις των Ελβετικών βουνών. Πιστεύουν δε ότι έχει πολύ μεγάλη δύναμη, και κάνει εκείνους που το κρατούν απάνω τους, γερούς και τυχερούς.
Επίσης το λουλούδι αυτό το δίνει η κοπελιά στον εκλεκτό της, την ημέρα της Πρωτομαγιάς:
«Για να έχει τα μάτια του πάντοτε ανοιχτά, γι αυτή και μόνον».

Έπειτα από το συμβολικό αυτό λουλούδι, ζητούν μολόχα, με την οποία ζώνονται στη μέση τους για να γίνουν σιδερένιοι, δυνατοί και να «μη τους φαν τα ψάρια» όταν πηγαίνουν βουτηχτάδες, κάτω στο πέλαγος της μαύρης Αφρικής. 
Γιατί οι Καλύμνιοι, ως επί το πλείστον είναι σφουγγαράδες.

Ενώ η νεολαία της Καλύμνου, μαζεύει την Πρωτομαγιά συμβολικά λουλούδια, οι μητέρες βγαίνουνε στους αγρούς να μάσουν «μολοχάνθη». Γιατί νομίζουν ότι τα άνθη της μολόχας, που θα μαζευτούνε την πρώτη μέρα του Μαγιού, έχουν δύναμη ιαματική.
Οι άνδρες πάλιν, την ημέρα της Πρωτομαγιάς, δεν βάζουν λουλούδι στ’ αυτί, όπως τις άλλες ημέρες και ιδίως τις γιορτές, αλλά μισοψωμωμένο στάχυ σιταριού, ως σύμβολον ίσως, του αρχομένου θέρους.

Το μεσημέρι οι νέοι, στεφανωμένοι με λουλούδια στο κεφάλι, και με μολόχες στη μέση, κατεβαίνουνε στη θάλασσα, την τροφοδότρια αυτήν μητέρα της Καλύμνου, και κάνουνε, μπορεί να ειπεί κανείς, επίσημη έναρξη των θαλασσινών λουτρών.

Αλλά το πιο περίεργο και πιο αλλόκοτο έθιμο της Καλυμνιώτικης Πρωτομαγιάς είναι το εξής:
Οι καλές νοικοκυρές φυλάνε για την ημέρα αυτή τα καλύτερα σύκα, γιατί πιστεύουν ότι εκείνος που δεν θα φάει καλό σύκο την Πρωτομαγιά «θα το δαγκώσει ο γάιδαρος!
Όλοι λοιπόν, όσοι βγαίνουν από τα σπίτια τους να πάνε στις εξοχές, έχουν τις τσέπες τους γεμάτες από σύκα. 




fb - [2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου