Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

"Αυθεντικό χιούμορ "

 



- Karl Barth  [1886-1968]
Ένα διαφωτιστικό απόσπασμα από το έργο του γνωστού θεολόγου, που είδε στο χιούμορ ένα βασικό συστατικό της πίστης και μια ζωτική έκφραση της ελευθερίας του πνεύματος.

«Το να έχεις χιούμορ σημαίνει να μην είσαι άκαμπτος αλλά ευέλικτος. 
Το χιούμορ εμφανίζεται όταν αντιλαμβανόμαστε την αντίφαση μεταξύ της ύπαρξης μας ως παιδιά του Θεού και ως παιδιά του κόσμου τούτου….

Χιούμορ σημαίνει να θέτεις σε παρένθεση, μέσα σε αγκύλη, την δραματικότητα του παρόντος. 
Το αυθεντικό χιούμορ αναδύεται εκεί που αναλαμβάνουμε να αγωνιστούμε και να τροποποιήσουμε τον πόνο και το δράμα του παρόντος κόσμου.
Το αυθεντικό χιούμορ θα το διακρίνουμε από το κάλπικο, π.χ. την ευθυμία του καρναβαλιού, γιατί το αυθεντικό χιούμορ προϋποθέτει και δεν αποκλείει την επίγνωση της οδύνης…..

Μπορούμε να δούμε πολύ καθαρά ότι αυτοί που τα πράγματα τους πάνε καλά, που κλείνουν τα μάτια τους στους γρίφους της ύπαρξης, που για κάποιους λόγους νιώθουν τον κόσμο τούτο σαν το σπίτι τους και που είναι απολύτως ικανοποιημένοι με τον ρόλο τους, δεν έχουν αίσθηση του χιούμορ. 
Το χιούμορ θα το αναζητήσουμε ανάμεσα στους αδικημένους, τους κυνηγημένους, αυτούς που η ζωή τους έχει στύψει. 
Το χιούμορ είναι αυθεντικό μόνο όταν γινόμαστε παιδιά της οδύνης ….

Όμως ως παιδιά του Θεού δεν μπορούμε να παραμένουμε αποκλειστικά σοβαροί και βυθισμένοι στον επώδυνο αγώνα. 
Το μέλλον του Θεού αποκαλύπτεται σε μας ως χαμόγελο κάτω από τα δάκρυα.  
Ως η χαρά με την οποία μπορούμε να αντέξουμε το παρόν και να θέσουμε τα δραματικά πράγματα μέσα σε παρένθεση, γιατί το παρόν ήδη φέρνει εντός του την μέλλουσα δόξα.

 

vb – 2fA





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου