Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

"Κάντε ό,τι σας πει.. "

 



Anthony Bloom  -  Η εντολή της Παναγίας.
[Ποιμαντική Σκέψη της Εβδομάδος]


Ο Θεὸς αναπαύεται και στους αγίους Του, όχι μόνο σε άγιες περιοχὲς, αλλὰ και στις καρδιὲς και το μυαλὸ όλων των αγίων οι οποίοι έχουν πετύχει την κάθαρση με τον αγώνα τους και με τη βοήθεια του Θεού.

Σήμερα γιορτάζουμε την Κοίμηση της μεγαλύτερης απ’ όλους τους αγίους, της Μητέρας του Θεού, που ενώ κοιμήθηκε με τον ύπνο της γης παρέμεινε ζωντανή με τη ζωή την οποία είχε στα βάθη του είναι της· έμεινε ζωντανὴ στην ψυχή της η οποία ανέβηκε στον θρόνο του Θεού, ζωντανή και στο αναστημένο σώμα της, έτσι όπως στέκεται και τώρα μπροστά Του προσευχόμενη για μας.

Τι αφήνει όμως πίσω της σ’ εμάς; Μόνο μιαν εντολὴ κι ένα λαμπρὸ υπόδειγμα.
Η εντολή περικλείεται στα λόγια τα οποία είχε πει στους υπηρέτες του γάμου της Κανά στην Γαλιλαία: «κάντε ό,τι σας πει» (Ιω. 2. 5).
Εκείνοι υπάκουσαν και τα νερά του καθαρισμού έγιναν ο καλὸς οίνος της Βασιλείας του Θεού. Την εντολὴ αυτὴ την αφήνει στον καθένα μας – ας κατανοήσει ο καθένας μας τον λόγο του Χριστού κι ας μην ακούσει απλώς, αλλά ας τον εφαρμόσει κιόλας· τότε αυτό που είναι γήινο θα έχει γίνει ουράνιο, αιώνιο, μεταμορφωμένο και δοξασμένο.

Η Παναγία μας έχει αφήσει κι ένα υπόδειγμα.
Το Ευαγγέλιο μας λέει ότι συντηρούσε τον κάθε λόγο για τον Χριστὸ –και οπωσδήποτε και την κάθε λέξη την οποία πρόφερε ο Χριστὸς– στην καρδιά της σαν θησαυρό, σαν το πιο πολύτιμο απόκτημά της.
Ας μάθουμε κι εμείς να ακούμε με τον τρόπο αυτό, να ακούμε με αγάπη και ευλάβεια, να δίνουμε προσοχή στην κάθε μια λέξη του Σωτήρα.

Το Ευαγγέλιο μας λέει πολλὰ πράγματα, όμως η καρδιά του καθενὸς απὸ μας ανταποκρίνεται κάποτε στο ένα και κάποτε στο άλλο.
Ο λόγος ο οποίος βρίσκει απήχηση στη δική σας καρδιὰ ή τη δική μου είναι λόγος τον οποίο ο Σωτήρας Χριστὸς απευθύνει προσωπικὰ σ’ εσάς ή σ’ εμένα.

Τέτοια λόγια οφείλουμε να τα συντηρούμε σαν οδό ζωής, σαν σημεία επαφής ανάμεσα σ’ εμάς και τον Θεό, σαν σύμβολα της συγγένειας και της στενής μας σχέσης.

 

πΖ - 2φΑ

                                                                 




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου