Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Πέρα από τον ορίζοντα

 


Τζουλιάνα Σμέμαν
[Από «Το ταξίδι μου με τον π. Αλέξανδρο»]


Θυμάμαι που σε μια από τις πρωινές “αναμετρήσεις” μας, έκανα στον π. Αλέξανδρο πολλές ερωτήσεις για τον θάνατο: Τι συμβαίνει μετά από τρεις μέρες; Γιατί είναι σημαντική η ένατη μέρα; Τι είναι το καθαρτήριο; Τι ισχύει για την τελική κρίση; Και άλλα τέτοια.

Εκνευριζόμουν όλο και πιο πολύ με το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούσαν όλες αυτές οι ερωτήσεις, μα ο Αλέξανδρος γύρισε και μου είπε πολύ σοβαρά: “Λιάνα, μην προσπαθείς να δεις πέρα από τον ορίζοντα!”

Και συνέχιζε παραθέτοντας από την πρώτη προς Κορινθίους επιστολή του αποστόλου Παύλου: : “εκείνα που έχει ετοιμάσει ο Θεός από καταβολής κόσμου δια τους αγαπώντας Αυτόν είναι τέτοια, τα οποία μάτι δεν είδε ποτέ και αυτί δεν έχει ακούσει και ανθρώπινος νους δεν έχει φαντασθεί”.

Πόσες φορές τον άκουσα να αναφέρει αυτό το απόσπασμα με πλήρη πίστη, εμπιστοσύνη και ελπίδα! Παρόλο που ήταν διανοούμενος, ξέρω πόσο αληθινά απλή και άμεση ήταν η πίστη του.

Εκείνη η φράση, “ Μην προσπαθείς να δεις πέρα από τον ορίζοντα”, εννοεί πως ένα απλό σκίρτημα πίστης και εμπιστοσύνης στο έλεος του Κυρίου, που δεν το αξίζουμε, θα μας επιτρέψει να φτάσουμε τη Βασιλεία: “Κύριε, καλόν ἐστιν ἡμᾶς ὧδε εἶναι (Κύριε καλά είναι να μείνουμε εδώ) Ματθ. 17,4.


Julia – 2fA


                                               




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου