Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Τα δώρα της οικειότητας





-  από τις Ψυχαποσκευές


Ο ανερμάτιστος σκεπτικισμός και οι πολύπλοκες περιπλανήσεις επιφανείας, δεν έχουν την ικανότητα με την ρηχότητα τους, να εισδύσουν σε περιοχές του πνεύματος όπου η απλότητα και ο σεβασμός προσέγγισης, κάνουν τις βαθύτερες έννοιες της ζωής να μοιάζουν δυσνόητες κι απρόσιτες.
Το βάθος όμως πάντοτε υπάρχει, όσο και αν το αγνοούμε.
Εκεί βρίσκεται η αλήθεια.

Είναι σαν τα δώρα της οικειότητας.
Πόσες φορές τα παιδιά, με το θάρρος της αγάπης που τα περιβάλλει, δεν γίνονται απαιτητικά, επίμονα, ανυπάκουα και σκληρά ακόμα; Και πόσες φορές οι σύζυγοι, δεν φέρονται μεταξύ τους αδιάφορα, υπεροπτικά, κτητικά, υποτιμητικά και επιθετικά;
Κι όμως, όλα αυτά είναι δώρα της οικειότητας.
Τα επιφανειακά, απερίσκεπτα δώρα, που προσφέρονται με οικεία άνεση και πληγώνουν άδικα και αδικαιολόγητα.

Γιατί αν ψάξεις βαθύτερα στην ψυχή του άλλου, όπως και στα δικά σου αισθήματα, θα ανακαλύψεις όλη την αγάπη, την στοργή, την εξάρτηση, την ανάγκη, την συντροφικότητα και την χαρά, που απαρτίζουν την πραγματικότητα της οικειότητας και στοιχειοθετούν την αλήθεια μιας σχέσης.
Και είναι πραγματικά κρίμα, να υποφέρουμε από την άστοχη προσφορά (έστω και επαναλαμβανόμενη) τέτοιων επιπόλαιων δώρων ή και να τα προσφέρουμε οι ίδιοι αντιδραστικά, αγνοώντας τα βαθύτερα πραγματικά μας αισθήματα. 

Περισσότερη απλότητα χρειάζεται, για να είμαστε ευπροσήγοροι και προσηνείς, περισσότερη αγνότητα και ευθύτητα, για αμεσότερη επικοινωνία και περισσότερος σεβασμός στον άλλο, για να μας παρέχει κι εκείνος τον σεβασμό του, τον απαραίτητο στην αυτοεκτίμηση μας.
Η αμοιβαιότητα είναι η βάση μιας δημιουργικής σχέσης συζύγων, γονέων και παιδιών, μέσα στην οικογένεια – και η ζωή είναι πολύ μικρή και αστάθμητη, για να επιμένει κανείς στη διατήρηση αποτυχημένων προτύπων.

Μην πνίγετε την αγάπη σας, μην την συνθλίβετε ανάμεσα στον υπέρμετρο σκεπτικισμό και την τραυματισμένη σας αυτοεκτίμηση, αφήστε την να αναπνεύσει, να εκδηλωθεί αυθόρμητα σε όλες τις πτυχές της προσωπικότητας σας.
Η οικειότητα (πρέπει να) είναι η ελεύθερη έκφραση της αγάπης, τίποτα πέρα απ’ αυτό, αλλιώς μεταλλάσσεται πολύ εύκολα σε σκοπιμότητα και υποκρισία.

Εκείνοι που εκτιμούν τα δώρα που δέχονται και αναγνωρίζουν την οικειότητα στις προσφορές  των αγαπημένων τους, βλέπουν να ανοίγονται στον δρόμο τους συνεχώς, νέοι ορίζοντες αλήθειας για πανέμορφα ταξίδια.
Όσο μακριά μπορεί να φθάσει κανείς…        



Μ Ψ






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου