Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

"Πέντε ζευγάρια βόδια "

 



-  Θ. Σκευοφύλακας
[από τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ]


….   Θυμάστε την Παραβολή του Χριστού για τον Μεγάλο Δείπνο; 
Ο ένας από τους προσκεκλημένους αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Άρχοντα, για συμμετοχή στην ευωχία της Αγάπης του, γιατί είχε αγοράσει πέντε ζευγάρια βόδια και έπρεπε να ασχοληθεί μαζί τους, να τα μάθει να σκάβουν καλά την γη. 

Δεν μιλά η παραβολή για πέντε ή δέκα βόδια, αλλά για πέντε ζευγάρια βόδια. 
Κι αν θεωρήσουμε πως τα πέντε βόδια είναι οι αισθήσεις μας, οι αισθήσεις που πέρα από την αντίληψη του φυσικού περιβάλλοντος, παρέχουν και στο πνεύμα την δυνατότητα να εμπλουτίσει με νόημα την ύλη, το ζευγάρωμα τους για την υπηρεσία της γης, σύμφωνα με την επιθυμία του ιδιοκτήτη τους, τις αναγκάζει να ανασκαλεύουν για μια ζωή το χώμα, ενώ εκείνος πρόθυμα τις επιτηρεί και τις καθοδηγεί για το καλύτερο δυνατό όργωμα.

Η καθήλωση αυτή στα γήινα, μέσω των αισθήσεων, δεν αφήνει περιθώρια για πνευματική αναζήτηση νοημάτων πάνω και πέρα από το χώμα του χωραφιού μας, όπως επίσης και για την πρόθυμη αποδοχή της πρόσκλησης στον Μεγάλο Δείπνο. 
Η στενότητα προοπτικής, η αδυναμία εκτίμησης και αξιολόγησης των αισθητηριακών προσλήψεων, χαρακτηρίζει τον σωματικό, τον γήινο άνθρωπο.    

Το ίδιο συμβαίνει και στους άλλους δύο αρνητές της πρόσκλησης στην παραβολή – είτε προσκολλώνται στην απόκτηση πρόσκαιρων υλικών αγαθών, αδιαφορώντας για τα σημαντικά και ουσιώδη (αγρόν ηγόρασαν), είτε «παντρεύονται» ό,τι μονοπωλεί το ενδιαφέρον τους, την δουλειά, την επιστήμη ή την ιδεολογία τους. 
Οι παρωπίδες της συνήθειας στην υποταγμένη βούληση, περιορίζουν δραματικά την οπτική τους, ιδιαίτερα σε θέματα πνευματικής υφής.   ….

 

2φΑ      





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου