Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

"Αναγνώριση του φύλου "

 



Αξιολόγηση των οπτικών ερεθισμάτων


Οι οπτικές ψευδαισθήσεις μας δείχνουν, ότι δεν έχουμε πάντα άμεση αίσθηση της πραγματικότητας. Μπορούν επίσης να μας δώσουν πληροφορίες για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος, όταν «ερμηνεύει» τα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνει από το ορατό περιβάλλον.
Η επεξεργασία που συμβαίνει στον εγκέφαλο είναι η απαρχή για πολλές ψευδαισθήσεις.
Αντί να μεταδίδει τα οπτικά ερεθίσματα από τα μάτια μας σε σχεδόν ακατέργαστη μορφή σαν μια κάμερα, ο εγκέφαλος προσπαθεί να προσδιορίσει και να ερμηνεύσει τι είναι στην πραγματικότητα αυτό που λαμβάνει ως οπτική πληροφορία - ποια είναι τα σχήματα και τα αντικείμενα μπροστά του.

Για να το κάνει αυτό, βασίζεται σε πρότερες εμπειρίες και γνώσεις.
Όταν οι πληροφορίες που εισέρχονται στο μάτι είναι «διφορούμενες», ο εγκέφαλος πρέπει να κάνει “υπολογισμένες εικασίες” βάσει αυτών των πρότερων εμπειριών του.



Μια μελέτη σχετική με το φύλο της φωτογραφίας ενός προσώπου, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Perception από τον Ρίτσαρντ Ράσελ, όπου το ίδιο πρόσωπο φαίνεται να ανήκει σε γυναίκα, όταν ο τόνος του δέρματος γίνεται ελαφρύτερος (αριστερή εικόνα) και σε άντρα, όταν ο τόνος του δέρματος γίνεται πιο σκοτεινός (δεξιά εικόνα).

Η ψευδαίσθηση λειτουργεί επειδή η αλλαγή του τόνου της επιδερμίδας επηρεάζει την αντίθεση φωτεινότητας (contrast) του προσώπου, δηλαδή τονίζει διαφορετικές σκιάσεις ανάμεσα στα πιο σκοτεινά μέρη του προσώπου (χείλη και τα μάτια) και τα ελαφρύτερα μέρη (το δέρμα).
Η αντίθεση (contrast) στο χρώμα του προσώπου αποτελεί καθοριστικό χαρακτηριστικό του κάθε φύλου - είναι κατά μέσο όρο, υψηλότερη στις γυναίκες από ό, τι στους άντρες.

Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε συνειδητά, ο εγκέφαλός μας είναι προσαρμοσμένος στη διαφορά αντίθεσης μεταξύ των δύο φύλων και την χρησιμοποιεί για να προσδιορίσει το φύλο.
Όταν αφαιρούνται άλλα στοιχεία από το οπτικό ερέθισμα, αυτή η αντίθεση μένει να είναι ο καθοριστικός παράγοντας, για να «προσδιορίσει» ο εγκέφαλος αν το πρόσωπο που αντικρίζει είναι άντρας ή γυναίκα.

 

otapoint – 2φΑ

                                                   




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου