Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

"Νόημα ζωής! "

 



Viktor E. Frankl  -  Η ομορφιά και το νόημα της ζωής
[Η Ποιμαντική Σκέψη της Εβδομάδος]


Οι πράξεις μας και οι ενέργειές μας δεν είναι ο μόνος τρόπος να δίνουμε στη ζωή μας νόημα, έστω κι αν μέσω αυτών απαντάμε υπεύθυνα στα ερωτήματα που θέτει η ζωή.
Μπορούμε επίσης να εκπληρώνουμε την «αποστολή» μας ως ανθρώπινα όντα μέσω της αγάπης, και ειδικότερα για ό,τι είναι όμορφο, υψηλό, αγαθό.

Θα μπορούσα, ίσως, να προσπαθήσω να εκφράσω με μια κοινότοπη φράση πώς και γιατί η εμπειρία της ομορφιάς μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή.
Ωστόσο, αντί γι' αυτό προτιμώ να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα.

Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μια αίθουσα συναυλιών, ακούτε την αγαπημένη σας συμφωνία, και μάλιστα η συμφωνία βρίσκεται στο σημείο εκείνο που σας συγκινεί τόσο, ώστε να νιώθετε σχεδόν ανατριχίλα.
Φανταστείτε επίσης ότι ήταν εφικτό εκείνη ακριβώς τη στιγμή, να σας ρωτήσει κάποιος αν η ζωή σας έχει νόημα.

Νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσετε μαζί μου αν ισχυριστώ πως σε μια τέτοια περίπτωση η μόνη απάντηση που θα μπορούσατε να δώσετε θα ήταν:
«Ναι, θα αρκούσε αυτή και μόνο η στιγμή, για να βεβαιωθώ πως πράγματι έχει νόημα η ζωή μου».

Ανάλογη θα είναι λίγο-πολύ η αντίδραση και όσων απολαμβάνουν όχι ένα έργο τέχνης, αλλά την φύση ή ακόμη και την παρουσία ενός αγαπημένου προσώπου.
Όλοι μας έχουμε νιώσει πως και μόνο η ύπαρξη ενός αγαπημένου προσώπου αρκεί, για να αποκτήσουν νόημα η ζωή και ο κόσμος στον οποίο ζούμε.

 

pZ – 2fA

                                                        




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου