Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

"Το τελευταίο κλικ "




Γιάννης Μπεχράκης   [1960-2019]


Έφυγε από τη ζωή χθες, ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης.
Είχε σπουδάσει φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο.
Ήταν επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος (chief Photographer) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα και τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της κρίσης των προσφύγων.

Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στην Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989. Με τον φακό του είχε καταγράψει συγκλονιστικά γεγονότα του 20ου και του 21ου αιώνα μεταξύ των οποίων την κηδεία του Αγιατολάχ Χομεϊνί στο Ιράν, τις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια και τους πολέμους στην Κροατία, την Βοσνία και το Κόσοβο, στην Τσετσενία, την Σιέρα Λεόνε, στην Σομαλία, στο Αφγανιστάν και στον Λίβανο. 
Κάλυψε επίσης, κοσμοϊστορικά γεγονότα όπως ο πρώτος και ο δεύτερος πόλεμος στον Κόλπο, η Αραβική Άνοιξη στην Αίγυπτο στην Λιβύη και στην Τυνησία.
Επίσης το Μεσανατολικό, τους σεισμούς στο Κασμίρ, την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ιράν και άλλα μεγάλα γεγονότα σε όλο τον κόσμο, κατέγραψε 4 Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994.
Ήταν επικεφαλής στο γραφείο του Reuters στην Ιερουσαλήμ από το 2008 έως το 2009. 
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα για να καλύψει την οικονομική κρίση.

Έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη και Ντουμπάι.
Είχε κάνει και πολλές ατομικές εκθέσεις.

Ο βετεράνος φωτοειδησεογράφος του Ρόιτερς Γκόραν Τομάσεβιτς, σχολίασε:
«Δεν θα συναντήσετε κανέναν άλλον εξίσου αφοσιωμένο, τόσο εστιασμένο στο έργο του, κάποιον που θα θυσίαζε τα πάντα, για να καταγράψει την πιο σημαντική εικόνα, με όσο πιο άρτιο, καλλιτεχνικό τρόπο ήταν δυνατόν».



























[2φΑ]









Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου