Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

"Ισότητα και διακονία "





p. Panteleimon Krouskos


Στην ορθόδοξη εκκλησία δεν υπάρχει η έννοια της Ισότητας.
Μπορεί μέσα στην Εκκλησία να εξασφαλίζεται, αν όχι ως δεδομένο, αλλά ως εν αθλήματι ζητούμενον, η ισοτιμία των δύο φύλων, των λαών, των πολιτισμών και των φυλών και η δυνατότητα της σωτηρίας, αλλά θέμα ισότητας δεν θίγεται.

Η ισότητα είναι πολιτικό και κοινωνικό αίτημα και μας προέκυψε στην ιστορία, επειδή ακριβώς υπήρχε και υπάρχει ταξική και φυλετική ανισότητα.
Η ισότητα είναι αλγεβρικό δόγμα, πολιτικό αίτημα, φιλοσόφημα των περί πολιτικών πραγμάτων διαλεγομένων, ιστορική επιταγή σε κοινωνίες διαγνωσμένης ανισότητας.

Στην Εκκλησία λοιπόν, ο καθένας έχει αυτό πού λέμε μοναδικότητα και παίζει τον δικό του ρόλο. Αλλά κύρια ισότητα δεν νοείται ως αίτημα στην Εκκλησία, γιατί ο Χριστιανός έχει μια ας πούμε, πυθαγόρεια αντίληψη του κόσμου.
Θεωρεί τον εαυτό του ανάξιο να είναι ίσος με τον καθένα, και απατηλό και αναξιοπρεπές να διεκδικεί τέτοια πράγματα.

Στην Εκκλησία βιώνουμε έναν από τους τελευταίους και θεμελιακούς για την πίστη λόγους του Χριστού: "Ο θέλων πρώτος είναι, έστω πάντων έσχατος, ο δε δεσπότης ως ο διάκονος."

Ας μην ανακατεύουμε λοιπόν, θεωρίες του κόσμου με την πραγματικότητα της Εκκλησίας, γιατί έτσι προκύπτουν και θέματα και αμφισβητήσεις και ένας ψυχολογημένος κίβδηλος χριστιανισμός, πολύ προβληματικός και νόθος.



fb – [2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου