Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Next?

 


π. Σταύρος Κοφινάς  -  Ποιο μπορεί είναι το επόμενο βήμα σου;
[Next? - Network of the Ecumenical Patriarchate for Pastoral Health Care]


Αυτό που χαρακτηρίζει αρκετές «θεραπευτικές» (ιατρικές, ποιμαντικές, ψυχοθεραπευτικές) συναντήσεις είναι η επιμονή του  ατόμου που αναζητάει βοήθεια, να εστιάσει τη συζήτηση στις κακοπάθειες που έχει υποστεί στο παρελθόν ή αυτές που περνάει στην τωρινή του ζωή· τις διάφορες δυσκολίες του, τις αρρώστιες, τις αδικίες, τις χαμένες ευκαιρίες, τις απώλειες που έχει υποστεί.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μια μέγιστη ανάγκη να εκφράσει κανείς τον πόνο που συνδέεται με αυτές, είτε είναι πραγματικές, είτε υποκειμενικές.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης, η απομόνωση και ή μοναξιά που επικρατούν στη σημερινή κοινωνία εντείνουν αυτή την ανάγκη, αλλά επίσης, η σαθρή δομή τις σημερινής κοινωνίας, όπου εκλείπουν οι γνήσιες και αληθινές ανθρώπινες σχέσεις, δημιουργεί μια ναρκισσιστική προσέγγιση των πραγμάτων, που καλλιεργεί την εμμονή στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας στη ζωή του.
  

Αναμφίβολα, μια αναδρομή στο «ιστορικό» παρελθόν της ζωής του «πάσχοντα» είναι απαραίτητη, ώστε αυτός να γίνει πιο κατανοητός σε εκείνον που προσπαθεί να τον βοηθήσει.
Μάλιστα, μια δομημένη αναδρομή είναι απαραίτητη γι’ αυτόν που υποφέρει, διότι θα τον βοηθήσει να κατατάξει τα σημαντικά γεγονότα της ζωής του σε ένα νέο πλαίσιο  και να γνωρίσει τον εαυτό του καλύτερα.

Το πρόβλημα αρχίζει  όταν κάποιος επιμένει και ανακυκλώνει τα αρνητικά γεγονότα της ζωής του.  Πρόκειται για μια ναρκισσιστική συμπεριφορά, που δεν επιτρέπει στον πάσχοντα να αναγνωρίσει τις θετικές ευλογίες που του έχουν δοθεί και τις δυνατότητες που υπάρχουν στο να αλλάξει τις συνθήκες που βιώνει.

Όσο θα επιμένει σ’ αυτόν τον αρνητικό τρόπο συμπεριφοράς και επικοινωνίας, τόσο θα γίνεται δύστροπος, επιθετικός, μεμψίμοιρος, κουραστικός, και στο τέλος ανεπιθύμητος.
Είναι σαν να επιμένει σε μια αρνητική συμπεριφορά ώστε να
  νιώθει ότι είναι το θύμα των καταστάσεών του.
Με αυτόν τον τρόπο, θα μείνει καθηλωμένος στη μοναξιά του και δεν θα θελήσει να αλλάξει τίποτε στη ζωή του.

Διερωτάται κανείς, με αυτή τη συμπεριφορά, αν μπορεί κάποιος να ακούσει το «Σήμερον τ πικρν δωρ … ες γλυκύτητα μεταποιεται τ το Κυρίου παρουσί. Σήμερον το παλαιο θρήνου πηλλάγημεν κα ς νέος σραλ διεσώθημεν. Σήμερον το σκότους λυτρώθημεν, κα τ φωτ τς θεογνωσίας καταυγαζόμεθα. Σήμερον χλς το κόσμου καθαίρεται τ πιφανεί το Θεο μν» – αν πιστεύει ότι υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει η ζωή του, παρ’ όλες τις δυσκολίες του.

Πάντως, μετά τη Βάπτισή Του στον Ιορδάνη, ο Ιησούς επιβεβαιώνει όχι απλώς τη δυνατότητα που υπάρχει, αλλά την ανάγκη να αλλάξουμε τη ζωή μας, λέγοντας: «Μετανοείτε έφτασε η βασιλεία του Θεού». Δηλαδή, «αναθεωρήστε και αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας, ώστε να ζήσετε μια νέα ζωή, που έχει αφετηρία τον Ποιητή της Ζωής της Αιώνιας».

Όταν με προσεγγίζει κάποιος για «να πει τον πόνο του», τον ακούω με μεγάλη προσοχή και προσπαθώ να κατανοήσω αυτό που τον απασχολεί.
Τον αφήνω να μου διηγηθεί όλα όσα έχει περάσει στο παρελθόν, καθώς και εκείνα που βιώνει σήμερα. Με διάκριση, προσπαθώ να τον βοηθήσω να δει ότι όλα αυτά τον έχουν επηρεάσει, όπως και τις επιπτώσεις που είχαν στην προσωπική του υπόσταση, στις διαπροσωπικές του σχέσεις, ακόμη και στη σχέση του με τον Θεό.
Όταν όμως επιμένει στις κακοπάθειες του παρελθόντος του ή στις δυσάρεστες καταστάσεις που βιώνει τώρα, τον σταματάω και τον ρωτάω: «Next?» («Παρακάτω; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σου; Τι θα να κάνεις για να αλλάξει η κατάστασή σου;») ….

Στη ζωή μας, χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι «νν κρίσις στν το κόσμου τούτου»· «δο καιρς επρόσδεκτος, δο καιρς μετανοίας».

Έχουμε την ευθύνη και τη δυνατότητα ν’ αλλάξουμε πράγματα στη ζωή μας.
Όχι όλα ίσως, αλλά αρκετά.
Έχουμε και τη δυνατότητα να χαρούμε πράγματα στη ζωή μας.
Όχι κάτι φαντασμαγορικό, αλλά απλό, όμορφο, ουσιαστικό, αληθινό.

Το σημαντικό δεν είναι να ζήσουμε «κάτι» αλλά να το ζήσουμε τη ζωή μας με κάποιον.
Αν ψάξουμε, κυρίως μέσα από την προσευχή, θα μας αποκαλυφθούν οι δυνατότητες και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας.
Αρκεί να το θέλουμε.


πΖ – 2φΑ

                                                         

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

 



ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

π. Αλέξανδρος Σμέμαν 
[Εορτολόγιο – Ετήσιος εκκλησιαστικός κύκλος, Ακρίτας, Αθήνα 2005]


Είναι παλιό το έθιμο: την παραμονή του Νέου Έτους, όταν το ρολόι κτυπήσει μεσάνυχτα, σκεφτόμαστε τις επιθυμίες μας για το νέο έτος και προσπαθούμε να εισέλθουμε στο άγνωστο μέλλον μ’ ένα όνειρο, προσδοκώντας ταυτόχρονα την εκπλήρωση κάποιας αγαπητής μας επιθυμίας. ….
Ποιο είναι το τέλος όλων μας των ελπίδων;
Η απάντηση είναι μονίμως η ίδια αιώνια λέξη: Ευτυχία. Ευτυχές το Νέο Έτος!
Ευτυχία για το Νέο Έτος!

Η ιδιαίτερη ευτυχία που επιθυμούμε είναι φυσικά διαφορετική και προσωπική για τον καθένα, αλλά όλοι μας μετέχουμε στην κοινή πίστη, πως αυτό το έτος η ευτυχία θα μας πλησιάσει, πως μπορούμε να ελπίσουμε σ’ αυτή με προσδοκία.

Πότε όμως είναι κάποιος αληθινά ευτυχισμένος; ….
Είναι σαφές πως η φυσική άνεση φέρνει ευτυχία, αλλά και άγχος.
Η επιτυχία φέρνει ευτυχία, αλλά και φόβο. ….
Πιθανώς αυτός είναι και ο λόγος που ευχόμαστε ο ένας στον άλλο «μια νέα ευτυχία» για το Νέο Έτος. ….

Έτσι έχουμε δύο πολύ βαθείς και ακατάλυτους άξονες της ανθρώπινης συνείδησης: φόβος και ευτυχία, εφιάλτης και όνειρο. ….
Μπορούμε να νιώσουμε τη θλίψη και τη θλιβερή αλήθεια πίσω από τα λόγια του μεγάλου ποιητή Αλέξανδρου Πούσκιν, που τόσο πολύ αγαπούσε τη ζωή, όταν έγραφε: «Δεν υπάρχει ευτυχία στον κόσμο».

Όντως, μια βαθιά θλίψη διαπερνά κάθε γνήσια τέχνη.
Μόνο χαμηλά, στον πάτο του ανθρώπινου πολιτισμού, τα πλήθη ξετρελαίνονται με το θόρυβο και τις φωνές, ως εάν ο θόρυβος και τα θορυβώδη πάρτυ, θα μπορούσαν να φέρουν την ευτυχία…..

Ο καιρός όμως στην πραγματικότητα είναι τόσο λίγος...
Μόνο στιγμές περνούν πριν το βέλος του χρόνου σφυρίξει πετώντας προς το μοιραίο στόχο.
Γιατί καθυστερούμε; Επειδή ακριβώς εδώ, ανάμεσά μας, δίπλα μας, στέκεται Κάποιος:
«ἰδοὺ ἕστηκα ἐπῖ τὴν θύραν καὶ κρούω» (Αποκ. 3, 20).

Αν μόνο παραμερίζαμε το φόβο μας και Τον κοιτάζαμε, θα βλέπαμε ένα τέτοιο φως, μια τέτοια χαρά, και μια τέτοια περίσσεια ζωής, που σίγουρα θα καταλαβαίναμε το νόημα αυτής της φευγαλέας και μυστηριώδους λέξης «ευτυχία».


Ζωή - 2φΑ


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ  2024








       

«Ὡς ἄνθρωπος ἐν ποταμῷ, ἦλθες Χριστέ Βασιλεῦ∙
καί δουλικόν Βάπτισμα λαβεῖν, σπεύδεις ἀγαθέ,
ὑπό τῶν τοῦ Προδρόμου χειρῶν, διά τάς ἁμαρτίας ἡμῶν Φιλάνθρωπε»






ΈΝΑ ΗΡΕΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ


Όλες οι σημαντικές στιγμές
σ’ ένα φλυτζάνι τσαγιού
με ελεγχόμενα αισθήματα
χωρίς ζάχαρη

Μακρινοί ήχοι της πόλης
αντηχούν και σβήνουν 
στο θαμπό καθρέπτη
της συνήθειας

Ο καθένας στη δική του θέση
παρών ή αισθητά απών
συμβάλλει στη σιωπή
με αργές, σχολαστικές γουλιές.


2φΑ