Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

"Ένθρονος Άγιος Δημήτριος "





Ελ Γκρέκο  -  Ένθρονος Άγιος Δημήτριος


Γερμανός συλλέκτης αγόρασε πέρυσι σε Διαδικτυακό πλειστηριασμό μικρού Οίκου Έργων Τέχνης μια αγιογραφία σε ξύλο κυπαρισσιού, που παρουσιάζει τον Άγιο Δημήτριο καθισμένο σε θρόνο.

Ο πωλητής χαρακτήριζε την εικόνα ως «μεταβυζαντινή της κρητικής σχολής», χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες, όπως όμως αποκαλύφθηκε μετά την αγορά του έργου, στο πίσω μέρος υπήρχε η υπογραφή «Χειρ Δομήνικου».

Ο Γερμανός απευθύνθηκε σε δυο ειδικούς σε αγιογραφίες, στην Ιταλίδα Λομπέφαρο και σε Έλληνα συντηρητή του Μουσείου Μπενάκη, όπου επίσης βρίσκεται κι ένας πολύτιμος «Ευαγγελιστής Λουκάς» με την υπογραφή του Ελ Γκρέκο.

Ο Έλληνας εμπειρογνώμονας θεώρησε πως πιθανόν να υπήρχε κάποιος άλλος Κρητικός αγιογράφος με το όνομα Δομήνικος ή ότι η εικόνα είναι μία από τα πάμπολλες πλαστές που είχαν κατακλείσει την ευρωπαϊκή αγορά στη δεκαετία του ΄50 και του ΄60.

Η Ιταλίδα συντηρήτρια Μαριέλλα Λομπέφαρο ωστόσο, έψαξε το ιστορικό της εικόνας και βρήκε πως ο «Άγιος Δημήτριος» είχε ήδη εκτεθεί σε μεγάλη έκθεση στη Λυών το 1935. 




«Τόσο το καλλιτεχνικό ύφος όσο και οι εργαστηριακές έρευνες που ξεκινήσαμε τον Μάιο, μας επιβεβαίωσαν ότι η υπογραφή είναι γνήσια και ότι πρόκειται για αυθεντικό Ελ Γκρέκο, που χωρίς αμφιβολία ανήκει στην κρητική περίοδο του ζωγράφου», δήλωσε η Μαριέλλα Λομπέφαρο.
Την γνωμάτευση της επικύρωσε και ο καθηγητής Λιονέλλο Πούπι που διδάσκει Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Βενετίας.

Η Ιταλίδα συντηρήτρια πρόσθεσε, πως «Σίγουρα είναι έργο της περιόδου πριν από το 1567 και γι’ αυτό μια σπανιότατη εικόνα, και ακόμα η μόνη που έφτασε μέχρι εμάς σε τόσο καλή κατάσταση».



newpost – [2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου