Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Από τις "Χώναις" τις Φρυγίας

 



Η Ζουλόπετρα στην Πόλη


Άλλη μία εκκλησία των  Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Πόλης και η Ζουλόπετρα, στον Μπαλατά, βρίσκεται στην οδό Ayan που κατηφορίζει στον Κεράτιο Κόλπο.
Βρίσκεται πίσω από μια μεγάλη αυλή που περιβάλλεται από ψηλούς τοίχους.

Ο ναός, που πρωτοχτίστηκε από το Βυζάντιο, κάηκε στην φωτιά  του Μπαλατά το 1730 και όπως αναγράφεται στην επιγραφή του, η αναστήλωση του, ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1833 και άνοιξε για προσκύνηση επί Πατριάρχη Κωνσταντίνου.

Στον ναό βρίσκεται η Ζουλόπετρα, η οποία βρισκόταν στις "Χώναις" της Φρυγίας όπου και είχε γίνει το θαύμα από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, όταν άνοιξε ο βράχος που ήταν  μπροστά στην εκκλησία σχηματίσθηκε μία οπή και τα ύδατα που άρχισαν να ρέουν κατέπνιξαν τους επιδρομείς που ήθελαν να καταστρέψουν τον ναό .

Δίπλα στον ναό ήταν συγκεντρωμένα άρρωστα παιδιά, που όταν βράχηκαν έγιναν καλά και έτσι αναφέρεται το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου.

Το 1263 ο Αυτοκράτορας Μιχαήλ Παλαιολόγος μετέφερε την οπή  στον ναό των Αρχαγγέλων στον Μπαλατά και μετά την κατάληψη του ναού από τους Αρμενίους το 1640, η Ζουλόπετρα μεταφέρθηκε στον πλησίον ναό του Αγίου Νικολάου, τοποθετήθηκε στον περίβολο χώρο και η εκκλησία μετονομάστηκε σε Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Από την οπή αυτή περνούν τα άρρωστα παιδιά έως και σήμερα, για να ιαθούν.

Στην ανατολική πρόσοψη του ναού υπάρχει το Αγίασμα του  Αγίου Νικoλάου κατάλοιπο του αρχικού ναού..
Στα βόρεια της αυλής βρίσκεται το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο, το οποίο δεν χρησιμοποιείται σήμερα.
Η εκκλησία υπέστη τις καταστροφές των Σεπτεμβριανών (1955) και ανακαινίσθηκε αμέσως.
Η ενορία μετά το 1974  μετρά λιγότερους από τα δάχτυλα του ενός χεριού,  ηλικιωμένους  ενορίτες.

 

vb – Γ. Μ.
2fA





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου