Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Συνεδρία σκάφους








[ - 07]


Αν έχουμε συνδέσει το «σκάφος» με ήρεμες στιγμές χαλάρωσης, ευχάριστα ταξίδια και εσωτερική γαλήνη, ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικότητας. Μετά από 3 συνεχόμενες εβδομάδες αναμονής και αφομοίωσης των προηγούμενων συνεδριών, θα πρέπει σήμερα να εξετάσουμε (αν δεν το έχουμε κάνει ήδη) κάποιες σημαντικές αλήθειες για τη θάλασσα.


α.
Η ζωή σου, οι ενέργειες και η διάθεση σου, δεν ανήκουν σε σένα αποκλειστικά. Επηρεάζουν όλο το πλήρωμα στο κάθε ταξίδι, όπως και στη δουλειά συντήρησης και οφείλεις να συμβάλλεις στον τομέα σου, ώστε όλα γύρω σου να λειτουργούν άψογα.

β. Δεν είναι επιλογή σου το αν θα ανήκεις στο μόνιμο πλήρωμα του σκάφους. Είναι δεδομένο ότι σε κάποιο πλήρωμα ανήκεις. Επιλογή σου είναι αν θα αποδώσεις τον καλύτερο εαυτό σου ή όχι, στη θέση που σου εμπιστεύθηκε ο καπετάνιος.


γ.
Το παραμικρό λάθος σου μπορεί να αποβεί μοιραίο, τόσο για σένα, όσο και για τους γύρω σου. Μπορεί να μην έχεις τις ικανότητες να καταφέρεις τα πάντα, αλλά δεν μπορείς να υπολειτουργείς σε όσα εξαρτώνται από σένα, ανάλογα με τις διαθέσεις σου, αποφεύγοντας να κάνεις αυτό που ξέρεις και θεωρείς ότι είναι σωστό.

δ. Οι επιλογές είναι δύο: Ή θα ανήκεις στη δυναμική ομάδα του πληρώματος στην αντιμετώπιση των καιρών ή δεν σε ενδιαφέρει η συνεισφορά στην κοινή προσπάθεια και προτιμάς κάποια υποαπασχόληση στην καμπίνα σου. Αν νομίζεις όμως ότι αυτό είναι το καλύτερο για σένα, κάνεις ένα μεγάλο λάθος.


ε.
Πρέπει να γνωρίζεις πάντα τι ακριβώς θέλεις. Το να μετέχεις ενεργά στις χαρές και τους αγώνες του πληρώματος, θα σου δώσει άπειρες και έντονες συγκινήσεις. Το να λες στον εαυτό σου πως «θα ήθελα να κάνω κάτι, αλλά οι συνθήκες δεν με βοηθούν, όταν βελτιωθούν τα πράγματα, θα αλλάξει και η ζωή μου», είναι απλή υπεκφυγή.

στ. Την κάθε στιγμή, γνωρίζεις ακριβώς ποια είναι η σωστή πρακτική. Αυτή και θα πρέπει να εφαρμόζεις, γεμίζοντας τη ζωή σου με νόημα. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο την παρακάμπτεις και την αποφεύγεις, οι λάθος ενέργειες καταγράφονται και θα σου δημιουργήσουν άγχος που συσσωρεύεται και αθροίζεται.


ζ.
Το αντικειμενικά «αδύνατο» δεν δημιουργεί άγχος. Οι «κατ’ εκτίμηση» δυσκολίες και οι νοητικές εκλογικεύσεις είναι που δημιουργούν ασυνείδητα αισθήματα άγχους, ενοχής και ψυχολογικά αδιέξοδα.

η. Ο κυβερνήτης, σου παρέχει πάντοτε έγκαιρα τις κατάλληλες οδηγίες. Θα πρέπει να τις τηρείς χωρίς κρίσεις, αμφισβητήσεις και δισταγμούς. Σημασία έχει μόνο το αποτέλεσμα. Αν κάποια ενέργεια δεν έγινε όπως έπρεπε, καμιά σημασία δεν έχει το γιατί. Στο σκάφος δεν υπάρχουν δικαιολογίες, μόνο συνέπειες.


θ.
Η υπευθυνότητα δημιουργεί και στηρίζει την αίσθηση της ελευθερίας. Ελευθερία δεν είναι η δυνατότητα επιλογής του εύκολου και του ευχάριστου, αλλά του σωστού χωρίς όρους, εξαντλώντας κάθε όριο δυνατότητας και αγνοώντας κάθε εσωτερική αντίσταση. Το καλό, το σωστό και το ωραίο, δεν σε δεσμεύουν, σε απελευθερώνουν.

ι. Η καλή και υγιής ψυχική κατάσταση είναι πάντοτε θετική, δημιουργική, σταθερή και υπεύθυνη. Το άγχος δεν απομακρύνεται, παρά μόνο όταν αυξάνουμε μέσα μας τη χαρά και την ικανοποίηση των σωστών επιλογών μας. Η καλή ψυχική κατάσταση του πληρώματος, είναι εγγύηση για ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι.        


Ημερολόγιο πλοίου:

1. Ο καπετάνιος, μου έχει αναθέσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, καθώς και την τήρηση του ημερολογίου πλοίου. Εκτιμώ την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μου και καταγράφω με ειλικρίνεια, όλα όσα θεωρώ σημαντικά.

2. Στο σκάφος δεν υπάρχουν δικαιολογίες και τιμωρίες, υπάρχουν όμως συνέπειες.

3. Στο ταξίδι δεν μετράνε οι σκέψεις και οι ανεκδήλωτες προθέσεις, παρά μόνο η συμμετοχή και οι πράξεις. Με προσπάθεια, κούραση και καταπόνηση ίσως, που όμως ανταμείβονται με τεράστια ικανοποίηση και ψυχική ευφορία.  

4. Τις Κυριακές και τις γιορτές, ο κυβερνήτης μας έχει καλεσμένους όλους στο σπίτι του για φαγητό. Κάποιοι, προβάλλοντας διάφορους λόγους, δεν συμμετέχουν στις συναντήσεις αυτές. Ίσως κι εγώ κάποτε προτιμώ μια ήρεμη βόλτα στο λιμάνι, που μου ταιριάζει καλύτερα, όμως ξέρω καλά πως η θέση μου είναι πάντα κοντά στον κυβερνήτη και ιδιαίτερα στις γιορτές αυτές, που ξέρω επίσης καλά πως τις διοργανώνει για μας. Θα είμαι εκεί λοιπόν κάθε φορά, έστω και ανέτοιμος, ακόμα κι αν θα βρίσκομαι στην άκρη-άκρη του τραπεζιού..

5. Όταν πρέπει να γίνει κάτι σε περίοδο κρίσης, δεν χωράει λογική ανάλυση. Ενεργείς κατά συνείδηση, άμεσα. Το κάθε ταξίδι και όλη η ζωή, είναι μια περίοδος «κρίσης»,  όπως και να τη δεις..











Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου