Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

"Νοερή μοναξιά και ησυχία"








Νοερή μοναξιά και ησυχία


Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου


Επειδ ο Θες των θεών και Κύριος των κυρίων έκανε την ψυχή σου για κατοικία και δικό του ναό, πρέπει να την τιμάς τόσο πολύ, ώστε να μην την αφήσεις να ταπεινωθεί και να κλίνει σ άλλο πράγμα· οι πιθυμίες σου και οι ελπίδες σου ας είναι πάντοτε στον ρχομ του Θεού, ο οποίος αν δεν βρει την ψυχ μόνη της, δεν θα έλθει να την επισκεφθεί.

Αυτς θέλει την ψυχή σου χωρς λογισμούς, όσο μπορεί μόνη εντελώς απ επιθυμίες και πολ περισσότερο μόνη της απ τη θέληση της.

Μην κάνεις ποτ εκείνο που εσύ θα ήθελες. Αλλ ας κάνει ο Θες εκείνο που θέλει, σε σένα. Η θέληση σου ας είναι πάντοτε ελεύθερη απ τον εαυτό σου, δηλαδή εσ να μη θέλεις ποτ κανένα πράγμα για σένα και όταν θελήσεις κάτι, ας είναι τέτοιου είδους, ώστε κι αν δεν γίνει εκείνο που θέλεις, ιδιαίτερα αν γίνει το αντίθετο, να μη λυπάσαι, αλλά ας μένει το πνεύμα σου τόσο ήσυχο, σαν να μη θέλησες ποτέ τίποτε.

Αυτ είναι η αληθιν ελευθερία και μοναξιά της καρδιάς, το να μη δεσμεύεται δηλαδ με τον νου ή με την επιθυμία της, σε κανένα πράγμα.

Αν δώσεις στον Θε την ψυχή σου τόσο λυμένη, ελεύθερη και μοναχή, θα ιδείς θαύματα που Aυτς θα ενεργήσει σ᾿ αυτήν, εξαιρετικ όμως και ιδιαίτερα τη θεϊκ ειρήνη, που είναι το δώρο εκείνο που μπορεί να χωρέσει όλα τα άλλα Tου χαρίσματα, όπως είπε ο μέγας της Θεσσαλονίκης Γρηγόριος (112): « θαυμαστ μοναξι κα πόκρυφο ταμεον το ψίστου!»

 Μέσα στη θαυμαστή μοναξιά μόνο, Εκείνος θέλει να ακούγεται και όχι αλλού και εκεί να ομιλεί στην καρδι της ψυχής σου.
Ω ερημι και ησυχία, που γίνεσαι παράδεισος!



                                                       






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου