Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

"Υπέρβαση της θρησκείας"







Ησυχαστές και ζηλωτές

Πρωτ. Γεωργίου Μεταλληνού

από το βιβλίο του «Ελληνισμός μαχόμενος»

. . .

Σκοπός του Ησυχασμού είναι η κάθαρση της καρδίας και του νου αντίστοιχα, από τα πάθη και από τους λογισμούς (όλους, καλούς και κακούς). Η διαδικασία αυτή ονομάζεται πατερικά θεραπεία, διότι μέσω αυτής θεραπεύεται ο νους και ανακτά την φυσική λειτουργία του. Τότε το Άγιον Πνεύμα προσεύχεται («εντυγχάνει») σ’ αυτόν «αδειαλείπτως», ενώ η διάνοια συνεχίζει τη δική της φυσική λειτουργία.

Στη συνάφεια αυτή πρέπει να λεχθεί, ότι και ο Ινδουισμός γνωρίζει την ύπαρξη του νου και με τις μεθόδους του τον κενώνει από τους λογισμούς. Λόγω όμως της αγνοίας του Χριστού, ως και του ειδωλολατρικού προσανατολισμού του, αδυνατεί να τον πληρώσει με (άκτιστη) χάρη. Έτσι η σκανδαλιστική για πολλούς «σύμπτωση» Ορθοδοξίας και Ινδουισμού περιορίζεται στα φαινόμενα.

Με την έλευση («επίσκεψιν») του Αγίου Πνεύματος, που ακολουθεί τη θεραπεία, ο νους γίνεται ναός Του και ο άνθρωπος μέλος του σώματος του Χριστού. Το πνευματικό αυτό στάδιο ονομάζεται στη φιλοκαλική γλώσσα «φωτισμός» και είναι η προϋπόθεση της θεώσεως, του δοξασμού μέσα στην άκτιστη φυσική Χάρη (ενέργεια) της Αγίας Τριάδος.

Έτσι, αποδεικνύεται ο Χριστιανισμός, ως Ορθοδοξία, υπέρβαση της θρησκείας (ριτουαλισμού, θρησκευτικής καθηκοντολογίας).

Η θρησκειοποίηση του Χριστιανισμού είναι η ριζική αλλοτρίωση του.




                                                       






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου