Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

"El Camino de Santiago"
















Ο Δρόμος του Αγίου Ιακώβου  (El Camino de Santiago)


Έτσι ονομάζεται το προσκύνημα στο σκήνωμα του Αγίου Ιακώβου, για τους πιστούς που ακολουθούν την πορεία του Αγίου στην Ισπανία, από τα σύνορα της με τη Γαλλία μέχρι τον Ατλαντικό. 
Η διαδρομή, μέσα από βουνά, χωριά και πόλεις, έχει μήκος περισσότερο από 800 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με μια παλιά παράδοση στη Δύση, όταν οι Απόστολοι Ιάκωβος και Ιωάννης, μετά την Ανάληψη του Ιησού, θέλησαν να διαδώσουν τη διδασκαλία Του στους ειδωλολάτρες, ο μεν Ιωάννης προχώρησε ανατολικά, πέρα από τον Ευφράτη, ενώ ο Ιάκωβος κατευθύνθηκε δυτικά, αντίθετα από τον αδελφό του, σαν αναφορά στις τιμητικές θέσεις δεξιά και αριστερά του Ουράνιου Θρόνου, που είχε ζητήσει για τους δυο Αποστόλους, η μητέρα τους Σαλώμη, από τον Κύριο.

Ο Ιάκωβος έφθασε μέχρι το δυτικότερο άκρο της Ισπανίας. Αργότερα επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ, όπου το έτος  44, αποκεφαλίστηκε από τον Ηρώδη Αγρίππα. 
Ήταν ο πρώτος από τους Αποστόλους που μαρτύρησε για την πίστη του. 
Οι μαθητές του, πήραν το ακέφαλο σώμα του και το μετέφεραν στην Ισπανία, όπου το έθαψαν στην πιο απόμακρη δυτική πλευρά και χτίσανε δίπλα μια μικρή εκκλησία.

Το γεγονός ξεχάστηκε με τα χρόνια και από τον 7ο αιώνα πάλι, όταν οι Άραβες είχαν αρχίσει να εξαπλώνονται στην Ιβηρική χερσόνησο, άρχισε και στη Δύση να διαδίδεται πως ο Ιάκωβος είχε κηρύξει στην Ισπανία. 
Οι Χριστιανοί είχαν ανάγκη από στηρίγματα της πίστης τους και το  813 βρέθηκε θαυματουργικά η εκκλησία και ο τάφος με το σκήνωμα του Αγίου, από τον Πελάγιο, έναν ερημίτη μοναχό.

Στην Αστουρία την εποχή εκείνη, βασιλέας ήταν ο Αλφόνσος Β΄ και αυτοκράτορας στη Δύση ο Καρλομάγνος. Πιστοί από όλη την Ευρώπη άρχισαν να προσέρχονται για να προσκυνήσουν τον Άγιο, ακολουθώντας τα βήματα του στην πορεία του στην Ισπανία. 
Ήδη τον 12ο αιώνα, αναφέρονται περίπου 500.000 προσκυνητές τον χρόνο, όταν ο πληθυσμός της Ευρώπης δεν ξεπερνούσε τα 60.000.000 ψυχές.

Εντυπωσιασμένος ο μουσουλμάνος πρέσβης Αλί μπεν Γιουσούφ, σημείωνε το 1121 "είναι τόσο το πλήθος αυτών που πάνε και έρχονται, που μετά βίας μπορεί κανείς να διαβεί τον δρόμο που οδηγεί δυτικά".

Στις μέρες μας η διαδρομή προς το Santiago de Compostela, όπου ευρίσκεται ο Ναός του Αγίου, εξακολουθεί να διατηρεί αμετάβλητο τον προσκυνηματικό της χαρακτήρα, με ανάλογα διακριτική τουριστική οργάνωση και εξυπηρέτηση.

Σε μια απόσταση περί τα 110 χιλιόμετρα από την ακτή του Ατλαντικού ευρίσκεται η  τοποθεσία Muxia, που αποτελεί μέρος της «Costa da Morte» ή «Costa de la Muerte» (δηλαδή, η "Ακτή του Θανάτου"). Στην Costa da Morte δόθηκε αυτό το όνομα λόγω του μεγάλου αριθμού των ναυαγίων, κατά μήκος της βραχώδους ακτής.

Με θέμα τον «Δρόμο του Αγίου Ιακώβου» γυρίστηκε το 2010 η κινηματογραφική ταινία «The Way», με σκηνοθέτη τον Emilio Estevez και πρωταγωνιστή τον πατέρα του, Martin Sheen (Αποκάλυψη τώρα!).



Ελεύθερη ανάλυση της ταινίας (Μ. Ψ.), έχει αναρτηθεί
στο «Αρχαγγέλων Ταινιόραμα»
[ http://pamtaxtainies.blogspot.gr/ ].









Μ Ψ  [2φΑ]


                                                                                  






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου