Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

"Οράτε πώς αχώριστός εστίν"

 



Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς (1296-1359)

[Μοναχού Μωϋσέως Αγιορείτου, Βατοπαιδινό Συναξάρι,
Έκδοσις Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 2007]

 
Μέγας πατήρ της Εκκλησίας και οικουμενικός διδάσκαλος.
Η διδασκαλία του για τη θέωση του ανθρώπου και τη μετοχή του στις άκτιστες ενέργειες του Θεού, εκφράζει την ουσία της ορθόδοξης πνευματικής ζωής, σε πλήρη αντίθεση με την εκκοσμικευμένη θεολογία της εποχής του, που διαμορφώθηκε με την επίδραση του σχολαστικιστικού ανθρωποκεντρισμού του ρωμαιοκαθολικισμού.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς αποτελεί σπάνια περίπτωση στη ζωή της Εκκλησίας. Πρόκειται για θεολόγο θεόπτη, που εκφράζει την ουσία της ορθόδοξης πνευματικής ζωής με μοναδικό συνθετικό τρόπο. Εχει ως θεμέλιο της πνευματικής του καταρτίσεως τη βίωση της θείας χάριτος και, τη θέωση μέσα στο φως των ακτίστων ενεργειών του Θεού.
Προικισμένος με οξύ νού μπόρεσε να κινηθεί άνετα στον χώρο της θεολογίας και να εκφράσει ακραιφνή τριαδολογία με τα σημαντικά έργα του

-          Οράτε πώς αχώριστός εστίν η προς Θεόν και προς αλλήλους αγάπη;
Δια τούτο φησίν ο ηγαπημένος μαθητής, «ει τις λέγει ότι αγαπά τον Θεόν και τον αδελφόν αυτού μισεί, ψεύστης εστίν˙ ει γαρ τον αδελφόν αυτού, ον εώρακεν, ουκ αγαπά, πώς αγαπά τον Θεόν, ον ουχ εώρακεν;»˙ αλλά και «ο δια της αγάπης λέγων, εν τω Θεώ μένειν οφείλει», φησί, «καθώς εκείνος περιεπάτησεν, και αυτός περιπατείν».

 

Pemptousia – 2φΑ

                                                   




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου