Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

"Ο ιαματικός Παντελεήμων"






Από κείμενο του π. Μελετίου Βαδραχάνη


Ο Άγιος Παντελεήμων ήταν γιατρός.
Δυστυχώς όμως, οι ιατροί σε κάθε εποχή δεν μπορούν να θεραπεύουν όλες τις αρρώστιες. Στις αθεράπευτες αρρώστιες μόνο ο Θεός μπορεί να προσφέρει την θεραπεία τους, όταν Εκείνος κρίνει ότι έτσι πρέπει να γίνει, και ότι είναι ωφέλιμο στους ανθρώπους.

Ο Άγιος Παντελεήμων, εκτός της ιατρικής επιστήμης είχε και το ιαματικό χάρισμα.
Ένα χάρισμα που όποιος το έχει, μπορεί και θεραπεύει τις ανίατες ασθένειες.


Από θεολογικής πλευράς, μόνο του αυτό το χάρισμα (εκτός αγιότητος), όπως και κάθε άλλο θαυματουργικό, δεν εγγυάται τη σωτηρία αυτού που το κατέχει.
Πουθενά στους μακαρισμούς δεν λέγει ο Χριστός μακάριοι οι ποιούντες θαύματα.
Αντιθέτως, μας προειδοποιεί (Ματθ.7,21-23), ότι μόνο όποιος αγωνίζεται να εφαρμόσει το σύνολο των εντολών Του, μόνο αυτός θα σωθεί.

«Στην άλλη ζωή θα βρεθούν πολλοί και θα πουν· Κύριε, επικαλούμενοι το όνομά σου και με τη δύναμη του ονόματός σου προφητεύσαμε, και βγάλαμε δαιμόνια, και κάναμε πολλά θαύματα. Και τότε θα τους πω κι εγώ· δεν σας ξέρω καθόλου. Φύγετε μακριά από εμένα οι εργάτες της ανομίας».

… είπε ο Χριστός, όταν οι εβδομήντα απόστολοι γυρίσανε από περιοδεία και του είπαν με χαρά ότι και τα δαιμόνια υποτάσσονται, «μη χαίρεσθε γι’ αυτό, αλλά να χαίρεστε γιατί τα ονόματα σας γραφήκανε στον ουρανό» (Λουκ. 10,17-20).



pmeletios[2fA]








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου