Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

"Ο «Ψαράς» στη Σαντορίνη.. "




















-  Μετά από 45 χρόνια, στα Φηρά!


Η ονομαστή και άρτια διατηρημένη τοιχογραφία του «Ψαρά», από τη δυτική οικία της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι Θήρας, επέστρεψε στη Σαντορίνη και από τις 25 Ιουνίου ευρίσκεται  στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου  Προϊστορικής Θήρας, στα Φηρά.
Ο «Ψαράς», για 45 περίπου χρόνια μετά την εύρεση και συντήρησή του, είχε φιλοξενηθεί Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα της αιγαιακής ζωγραφικής των προϊστορικών χρόνων. Χρονολογείται περίπου στο 1650 π.Χ, σε ελάχιστη απόσταση από την έκρηξη του ηφαιστείου, από την οποία σκεπάστηκε με λάβα και τέφρα ο οικισμός.
Το έργο έχει ύψος 147 εκ. και η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε είναι η νωπογραφία (fresco).

Ο ψαράς που απεικονίζεται, είναι ένας νέος άντρας γυμνός και κρατά στα χέρια του δύο αρμαθιές με ψάρια: πέντε ψάρια στο αριστερό χέρι και επτά ψάρια στο δεξί.
Η στάση του δεν είναι φυσική, αλλά έχει σχεδιαστεί έτσι σε μια προσπάθεια να φανεί το «βάθος» (κατά την αρχαιότητα οι καλλιτέχνες δεν έδιναν στα έργα τους την αίσθηση της προοπτικής).  

Κάτω από τα πόδια του απλώνεται το γαλάζιο χρώμα, αποδίδοντας πιθανώς τη θάλασσα και δίνοντας την εντύπωση πως ο ψαράς περπατά δίπλα στην ακτογραμμή.
Η μορφή παρουσιάζεται ισορροπημένα στο κέντρο και εντελώς αποκαλυμμένη δίχως ίχνη κοσμημάτων, κάτι που υπονοεί ίσως την ενασχόληση με τη θάλασσα, πιθανώς με δίκτυα ή υποβρύχιο ψάρεμα. 
Φέρει περιλαίμιο, στη μορφή ενός σχοινιού πιθανώς, η χρηστικότητα του οποίου μας είναι άγνωστη.

Στο κεφάλι του ψαρά απεικονίζονται δύο καστανές μπούκλες από τα μαλλιά του, με τη μία να έχει κατεύθυνση προς τα εμπρός και την άλλη προς τα πίσω. 
Το υπόλοιπο κεφάλι είναι χρωματισμένο γαλάζιο, γεγονός που δείχνει μάλλον ότι τα μαλλιά του ήταν ξυρισμένα ή κουρεμένα πολύ κοντά σε μια ξεχωριστή κόμμωση.

Το σώμα του είναι χρωματισμένο κόκκινο και προβάλλει σε ένα ανοιχτό φόντο, ενώ τα ψάρια είναι τρίχρωμα. 










[2fA]

          





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου