Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

"Ο Έλλην του Καπιτωλίου "

 



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΡΟΥΜΙΔΗΣ    (Constantine Brumidi)
-  Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΕ ΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ


Πίσω από τις αριστουργηματικές συνθέσεις του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, που απεικονίζουν την ιστορία του Αμερικανικού Έθνους, κρύβεται ένας Έλληνας, ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης.
Ήταν γιος του Σταύρου Μπρουμίδη από τα Φιλιατρά -ο οποίος έφυγε για την Ιταλία πριν ή λίγο μετά τα Ορλωφικά (1770), για να αποφύγει τους διωγμούς των Τούρκων- και της Ιταλίδας Anna Bionchini. Γεννήθηκε στη Ρώμη το 1806.

Από μικρή ηλικία έδειξε το σπάνιο ταλέντο του στη ζωγραφική, μαθήτευσε δίπλα σε διακεκριμένους ζωγράφους και φιλοτέχνησε πολλά Ιταλικά παλάτια, αλλά και ο Πάπας Γρηγόριος 16oς τον είχε κρατήσει στο Βατικανό επί 3 χρόνια.
Το 1849 μετανάστευσε στις ΗΠΑ (υπήκοος από το 1852), όπου ξεκίνησε να ζωγραφίζει εικόνες σε εκκλησίες, μεταξύ των οποίων και στον Ναό του Αγίου Στεφάνου στην Νέα Υόρκη.

Το 1850 προσκλήθηκε από τον γενικό Αρχιστράτηγο Montgomery Meigs, ο οποίος επιστατούσε των έργων στο Καπιτώλιο. Επί 25 ολόκληρα χρόνια φιλοτέχνησε τον θόλο της Ροτόντας του Αμερικανικού Καπιτωλίου, με σπουδαιότερο έργο του την «Αποθέωση του Ουάσιγκτον».





Το συγκεκριμένο έργο είναι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία και ο George Washington απεικονίζεται στον ουρανό, ντυμένος με μοβ ένδυμα.
Δεξιά και αριστερά του στέκονται οι θεές Νίκη και Ελευθερία, ενώ περιτριγυρίζεται από μορφές όπως είναι η Αθηνά, ο Ήφαιστος, ο Ερμής και η Δήμητρα.

Η τεράστια τοιχογραφία της Ζωφόρου που περιβάλλει τον θόλο του Καπιτωλίου, καταγράφει την ιστορία της Αμερικής, από την εποχή του Κολόμβου μέχρι την ανακάλυψη χρυσού στην Καλιφόρνια.
Μεταξύ άλλων, εικονίζεται η «Νομοθεσία» και η θεά Αθηνά να συζητάει με τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, τον εφευρέτη του τηλεγράφου Μορς και τον Φούλτον, εφευρέτη του πρώτου ατμόπλοιου, σε μια αλληγορία τέχνης και γραμμάτων.

Επίσης φιλοτέχνησε και πολλούς διαδρόμους της Πτέρυγας της Αμερικανικής Γερουσίας, όπως και την αίθουσα Υποδοχής.
Συνολικά το έργο του στο Καπιτώλιο καλύπτει πάνω από 1.500 τ.μ.

Ο Μικελάντζελο των ΗΠΑ, κατά τους τεχνοκριτικούς, έφυγε από τον κόσμο μας τον Φεβρουάριο του 1880.

















Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου