Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

"Συναίσθημα και χρώμα "

 



- Μια ενδιαφέρουσα διεθνής στατιστική έρευνα σε τέσσερις χώρες


Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Όκλαντ της Νέα Ζηλανδίας, της Λοζάνης  από την Ελβετία και του Μάιντς στη Γερμανία, δημοσίευσαν στο περιοδικό Royal Science Open Science, της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών, έρευνα για την "Διεθνή συναισθηματική «γλώσσα» των χρωμάτων και τις εξαιρέσεις της".
Στην έρευνα, που διεξήχθη on line, συμμετείχαν 711 άτομα και των δύο φύλων, από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Κίνα, που συσχέτισαν 20 διαφορετικά συναισθήματα με 12 χρώματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα πιο δυνατά συναισθήματα σε όλο τον κόσμο, εμπνέουν το κόκκινο χρώμα, το μαύρο και το ροζ.
Η στενότερη συναισθηματική «επένδυση» παγκοσμίως, αφορά το κόκκινο χρώμα, λόγω της συσχέτισής του με τον έρωτα, ενώ έντονη και καθολική επίσης, είναι η αρνητική συναισθηματική φόρτιση του μαύρου.

Όλα τα χρώματα θεωρούνται είτε «καλά», που σχετίζονται με θετικά συναισθήματα, είτε «κακά» σε συσχέτιση με αρνητικά συναισθήματα, με χαρακτηριστική εξαίρεση όμως, του κόκκινου χρώματος, που συνδέεται τόσο με κάτι καλό (έρωτας, ευχαρίστηση) όσο και με κάτι κακό (θυμός, μίσος).

Θετικά χρώματα θεωρούνται το κίτρινο, το άσπρο, το γαλάζιο, το ροζ, το πορτοκαλί και το πράσινο. 
Στα αρνητικά χρώματα κατατάχθηκαν το γκρι και το μαύρο.
Δύο χρώματα, το μωβ και το καφέ, δεν έδωσαν ούτε σαφή θετική, ούτε σαφή αρνητική συναισθηματική απόχρωση.

Στις εξαιρέσεις κατατάσσονται οι Γερμανοί, που συνέδεσαν το καφέ με συναίσθημα αποστροφής (σαφώς αρνητικό) και οι Κινέζοι, που βλέπουν πιο αρνητικά απ’ όλα το άσπρο χρώμα (παραδοσιακά φοράνε άσπρα στις κηδείες τους).

Ακόμα, οι Έλληνες είναι οι μόνοι από τις χώρες που μελετήθηκαν, οι οποίοι συσχετίζουν έντονα το γαλάζιο χρώμα με την ανακούφιση, όπως και οι μόνοι που συσχετίζουν το μωβ χρώμα πρωτίστως με τη λύπη.

Στους Έλληνες το μαύρο χρώμα γεννά κατά σειρά λύπη, φόβο, μίσος, απογοήτευση, θυμό και ενοχή, το κόκκινο συσχετίζεται κατά σειρά με τον έρωτα, το θυμό, τη χαρά και την ευχαρίστηση, ενώ το άσπρο με την ανακούφιση, τη χαρά και την υπερηφάνεια.
Επίσης, ενώ όλες οι χώρες συνδέουν στενά το κίτρινο χρώμα με τη χαρά, μοναδική εξαίρεση σ’ αυτό αποτελούν οι Έλληνες.

Είναι φανερό, πως παρ’ ότι η χρωματική συναισθηματική έκφραση είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο στην ψυχολογική του βάση, πολλοί παράγοντες πλαισιώνουν και επηρεάζουν τα αποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας, που θα πρέπει να επεκταθεί σε δεύτερη φάση, σε περισσότερο αντιπροσωπευτικά δείγματα ανάλογα με γεωγραφικές, κλιματολογικές, ιστορικές, κοινωνικές και πολιτισμικές παραμέτρους ζωής.

 

newsbeast – 2φΑ





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου