Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

"Η Καρδιά του Ρόδου "

 



Robin S. Sharma  - "Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗ FERRARI ΤΟΥ"


….   «Ταρακούνησε λίγο τη ζωή σου. Καθάρισε λίγο τούς ιστούς της αράχνης.
Βγες από την πεπατημένη και ανακάλυψε νέους δρόμους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν μέσα στους περιορισμούς της περιοχής τους, όπου νιώθουν ασφάλεια.
Ο δάσκαλος Ραμάν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μου εξήγησε, πως το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου είναι να μετακινηθείς πέρα από εκεί.
Αυτή είναι η δίοδος προς την αιώνια αυτογνωσία και τη συνειδητοποίηση της πραγματικής δυνατότητας των ανθρώπινων χαρισμάτων».

- «Και ποια θα μπορούσε να είναι αυτά;»
- «Ο νους, το σώμα και η ψυχή σου».
- «Λοιπόν, τι είδους ρίσκα θα πρέπει να πάρω;»
- «Πάψε να λειτουργείς τόσο πρακτικά. Ξεκίνα να κάνεις τα πράγματα που πάντοτε ήθελες να κάνεις. Γνωρίζω δικηγόρους που εγκατέλειψαν το επάγγελμά τους για να γίνουν ηθοποιοί και λογιστές που έγιναν μουσικοί της τζαζ. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ανακάλυψαν τη βαθιά ικανοποίηση που είχαν στερηθεί για τόσο μεγάλο διάστημα.
Τι σημασία έχει, λοιπόν, αν δεν είχαν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές δύο φορές το χρόνο ή να έχουν πολυτελή έπαυλη στα νησιά Κέιμαν; Η επιχείρηση ενός εύλογου ρίσκου εμποδίζει πολύ υψηλά μερίσματα. Πώς θα μπορέσεις ποτέ να βρεθείς στο τρίτο σκαλοπάτι, κρατώντας ταυτόχρονα το ένα σου πόδι στο δεύτερο;».

- «Καταλαβαίνω τι Θέλεις να πεις».
- «Κάτσε λοιπόν και σκέψου με την ησυχία σου. Ανακάλυψε τον πραγματικό λόγο της έλευσής σου στη ζωή και στη συνέχεια βρες το θάρρος να τον πραγματώσεις».
- «Με όλο τον σεβασμό που σου έχω, Τζούλιαν, πρέπει να σου πω ότι το μόνο που κάνω είναι να σκέπτομαι. Για να είμαι ειλικρινής, ένα μέρος τον προβλήματός μου είναι ότι σκέπτομαι υπερβολικά πολύ.
Το μυαλό μου δεν σταματά ποτέ. Είναι γεμάτο από νοητικές φλυαρίες - σε σημείο που να με τρελαίνει ορισμένες φορές».

- «Αυτό που προτείνω εγώ είναι διαφορετικό. Όλοι οι Σοφοί της Σιβάνα αφιέρωναν καθημερινά χρόνο να στοχαστούν σιωπηλά όχι μόνο για το πού βρίσκονταν, αλλά και το πού όδευαν. Ξόδευαν πολύ χρόνο ώστε να συλλογιστούν τον σκοπό τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κυλούσε η ζωή τους, κάθε μέρα.
Το πιο σημαντικό είναι ότι σκέπτονταν βαθιά και ουσιαστικά με μεγάλη ειλικρίνεια, τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επόμενη ημέρα. Οι καθημερινά σωρευτικές βελτιώσεις αποφέρουν διαρκή αποτελέσματα, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στη θετική αλλαγή».

- «Θα πρέπει, λοιπόν, να συλλογίζομαι τη ζωή μου συχνά;»
- «Ναι. Ακόμη και δέκα λεπτά προσηλωμένης σκέψης την ημέρα, θα έχουν έντονη επίδραση στην ποιότητα της ζωής σου».
- «Καταλαβαίνω πολύ καλά τι εννοείς, Τζούλιαν. Το πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που ξεκινά το "μαγκανοπήγαδο" κάθε μέρας, δεν είναι λίγες οι φορές που δεν μπορώ να βρω ούτε δέκα λεπτά για κολατσιό».
- «Φίλε μου, λέγοντας ότι δεν έχεις ούτε δέκα λεπτά χρόνο, προκειμένου να βελτιώσεις τις σκέψεις σου και τη ζωή σου, είναι σαν να λες ότι δεν έχεις χρόνο να σταματήσεις για βενζίνη, επειδή είσαι πολύ απασχολημένος οδηγώντας.
Τελικά, θα αναγκαστείς να το κάνεις».

- «Ναι, το ξέρω. Νόμιζα όμως, ότι θα μου αποκάλυπτες και κάποιες τεχνικές, Τζούλιαν, είπα ελπίζοντας να μάθω κάποιους πρακτικούς τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσα να κάνω πράξη τη σοφία για την οποία άκουγα.
- «Υπάρχει μια τεχνική για να δαμάσει κάποιος τον νου, η οποία υπερτερεί έναντι όλων των άλλων. Πρόκειται για την αγαπημένη των Σοφών της Σιβάνα, οι οποίοι και μου τη δίδαξαν με μεγάλη πίστη και εμπιστοσύνη.
Έπειτα από εξάσκηση μόλις είκοσι μίας ημερών, αισθάνθηκα πιο ενεργητικός, ενθουσιώδης και δραστήριος απ' όσο είχα αισθανθεί τα τελευταία χρόνια.
Η ηλικία της πρακτικής αυτής ξεπερνά τα τέσσερις χιλιάδες χρόνια.
Και το όνομά της είναι, η Καρδιά του Ρόδου».

- «Πες μου περισσότερα».
- «Τα μόνα που χρειάζεσαι για να εκτελέσεις αυτή την άσκηση είναι ένα φρέσκο τριαντάφυλλο και ένα ήσυχο μέρος. Το φυσικό περιβάλλον θα ήταν ό,τι καλύτερο, όμως και ένα ήσυχο δωμάτιο είναι μια χαρά.
Άρχισε να κοιτάς το τριαντάφυλλο στο κέντρο, στην καρδιά του.
Ο δάσκαλος Ραμάν μου είπε ότι το τριαντάφυλλο μοιάζει πολύ με τη ζωή: θα συναντήσεις αγκάθια στην πορεία, αν όμως έχεις πίστη και πιστεύεις στα όνειρά σου, τελικά θα προσπεράσεις τα αγκάθια και θα συναντήσεις τη μεγαλοπρέπεια του άνθους.
Συνέχισε να κοιτάς το τριαντάφυλλο. Παρατήρησε το χρώμα, την υφή και το σχέδιό του.
Απόλαυσε το άρωμά του και σκέψου μόνο αυτό το υπέροχο αντικείμενο μπροστά σου.
Στην αρχή, άλλες σκέψεις θα αρχίσουν να μπαίνουν στο μυαλό σου, αποσπώντας σε από την καρδιά του λουλουδιού. Αυτό είναι ένδειξη απαίδευτου νου. Δεν χρειάζεται ν' ανησυχείς όμως, σύντομα θα υπάρξει βελτίωση. Απλά επανάφερε την προσοχή σου στο αντικείμενο που εστιάζεις.
Σύντομα το μυαλό σου θα αποκτήσει την απαραίτητη δύναμη και πειθαρχία».

- «Αυτό είναι όλο; Φαίνεται πολύ εύκολο».
- «Αυτή είναι και η ομορφιά του, Τζον», απάντησε ο Τζαύλιαν.
Όμως, αυτό το τελετουργικό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά για να γίνει αποτελεσματικό. Τις πρώτες μέρες θα το βρίσκεις κουραστικό να αφιερώνεις έστω και πέντε λεπτά σε αυτή την άσκηση.
Οι περισσότεροι ζούμε σε τέτοιους φρενήρεις ρυθμούς, ώστε η γαλήνη και η ησυχία μοιάζουν σαν κάτι ξένο και άβολο. Πολλοί άνθρωποι ακούγοντας τα λόγια μου θα έλεγαν πως δεν έχουν χρόνο να καθίσουν και να κοιτάνε ένα λουλούδι. Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που θα σου πουν ότι δεν έχουν χρόνο ν' απολαύσουν το γέλιο ενός παιδιού ή να περπατήσουν ξυπόλυτοι στη βροχή.
Οι άνθρωποι αυτοί ισχυρίζονται ότι είναι πολύ απασχολημένοι, για να κάνουν τέτοια πράγματα. Δεν έχουν καν τον χρόνο να δημιουργήσουν φιλίες, γιατί οι φιλίες επίσης χρειάζονται χρόνο».

- «Γνωρίζεις πολλά γι' αυτούς τους ανθρώπους».
- «Ήμουν ένας από αυτούς», είπε ο Τζούλιαν. Έκανε μια παύση και έμεινε ακίνητος, καθώς η ματιά του καρφωνόταν στο ρολόι του παππού μου, το οποίο είχε δωρίσει η γιαγιά μου στην Τζένη και σ’ εμένα για τα καλορίζικα του σπιτιού μας.
«Όταν σκέπτομαι εκείνους που ζουν τη ζωή τους με αυτό τον τρόπο, θυμάμαι τα λόγια ενός παλιού Βρετανού νομπελίστα, του οποίου τη δουλειά αγαπούσε πολύ ο πατέρας μου:
"Κανείς δεν πρέπει να επιτρέπει στα ρολόγια και στα ημερολόγια να του κρύβουν το γεγονός, πως κάθε στιγμή της ζωής είναι ένα θαύμα - και ένα μυστήριο"».
«Επέμεινε και πέρνα όλο και μεγαλύτερες περιόδους απολαμβάνοντας την καρδιά του τριαντάφυλλου», συνέχισε ο Τζούλιαν με βραχνή φωνή.

«Έπειτα από μία ή δύο εβδομάδες θα πρέπει να μπορείς να ασκείς αυτή την τεχνική για είκοσι λεπτά, χωρίς να παρεκτρέπεται το μυαλό σου σε άλλα πράγματα.
Αυτή θα είναι η πρώτη ένδειξη ότι αρχίζεις να ξαναποκτάς τον έλεγχο στο κάστρο του νου σου.
Στη συνέχεια θα μπορεί να εστιάζεται σε οτιδήποτε του ζητάς να εστιαστεί, θα είναι τότε ένας θαυμάσιος υπηρέτης, ικανός να κάνει για σένα απίστευτα πράγματα.
Να θυμάσαι, είτε εσύ θα ελέγχεις τον νου σου, είτε αυτός εσένα.»   ….

 

2fA

                                     




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου