Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

"Μέχρι μυελού οστέων.. "

 



Δρ. ΣΚΕΥΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΕΡΒΟΣ
Αντιπρόσωπος των Δωδεκανησίων εις το Συνέδριον της Ειρήνης.

 [Το Υπόμνημα τούτο, ομοιοτύπως τω παρόντι τετυπωμένον Αγγλιστί και Γαλλιστί, υπεβλήθη τω Συνεδρίω της Ειρήνης των Παρισίων, 1919-1920]


(Έγραψα εν Λονδίνω τον Ιανουάριον 1919)

Εν ονόματι όλων ανεξαιρέτως των απανταχού της Γης ζώντων Δωδεκανησίων, τους οποίους επισήμως μετά του διαπρεπούς συναδέλφου μου και μεγάλου της Δωδεκανήσου ευεργέτου κ. Πάριδος Ιωάννου Ρούσσου, έχομεν την τιμήν να αντιπροσωπεύομεν εν τώ Συνεδρίω της Ειρήνης, διακηρύττομεν στεντορείως ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ότι είμεθα Έλληνες…..

…Είμεθα Έλληνες οι Δωδεκανήσιοι επί των Μυκηναϊκών χρόνων, είμεθα Έλληνες επί Ομήρου…..

…προσηνέγκαμεν εις την Ανθρωπότητα τας μέγιστας των υπηρεσιών με τους επιστήμονάς μας, τους φυσιοδίφας μας, τους φιλοσόφους μας, τους ιστορικούς και ποιητάς μας, τους νομοθέτας και καλλιτέχνας μας και παραμένομεν Έλληνες και μόνον Έλληνες μέχρι μυελού οστέων, Έλληνες την ψυχήν…..

….Δηλούμεν δε ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ότι θα προτιμήσωμεν ν’ αποθάνωμεν μέχρις ενός όλοι, να εξαφανισθώμεν όλοι εκ του προσώπου της Γής, αποδυόμενοι εις άπελπιν αγώνα υπέρ της ελευθερίας μας, όπως ταφώμεν εκεί, όπου ετάφησαν οι πρόγονοι μας, εις το ιερόν της Πατρίδος μας έδαφος, παρά να επιτρέψωμεν ποτέ ημείς και τα τέκνα μας και οι αδελφοί μας, ν΄ αναπνέωμεν εις την Δωδεκάνησόν μας αέρα, όστις ριπίζει άλλην πλην της Ελληνικής μας Σημαίας.

[Από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους]


fb - Γιάννης Πικραμμένος
2φΑ


[Σημ. - Με τη Συνθήκη των Σεβρών παραχωρήθηκε στην Ελλάδα η Θράκη και αναγνωρίστηκε η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, εκτός από τα Δωδεκάνησα.
Η προσάρτηση των 12νήσων πραγματοποιήθηκε τελικά, από την 28η Οκτωβρίου 1947, με τον υπ’ αριθμ. 518 νόμο, της 9 Ιανουαρίου 1948, της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων και η 7η Μαρτίου 1948, ορίστηκε ως ημέρα της πανηγυρικής τυπικής ενσωμάτωσης.]


                                      




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου