Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

"Μια μικρή στιγμή"







Μια μικρή στιγμή.


Όλα τα σπουδαία, μεγαλεπήβολα, εντυπωσιακά έργα, θέλουν και τον ανάλογο χρόνο για να αποκτήσουν υφή, μορφή και υπόσταση. Όμως ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό, δεν χρειάζεται περισσότερο από μια μόνο στιγμή, για να γίνει βίωμα. Βίωμα δημιουργίας ή βίωμα αισθητικής.

Η δυναμική που κυριαρχεί στη δημιουργική έκφραση και στην αισθητική αντίληψη, δεν απαιτεί χρόνο, είναι η ίδια αστραπιαία ενέργεια του πνεύματος στην καρδιά, που κρατά ενωμένη την ανθρωπότητα.

Αν όσα θεωρούμε εξαιρετικά επιτεύγματα στον κόσμο μας, αξίζουν πραγματικά τη σημασία που τους δίνουμε, τότε αυτό οφείλεται σε κάποιες απόλυτες, θεϊκές στιγμές σύλληψης, έμπνευσης, έρωτα, σε μικρές, μα ιδιαίτερες στιγμές πνευματικής υπέρβασης, της υλικής αδράνειας που αναστέλλει τον ενθουσιασμό.

Οι αναμνήσεις, δεν είναι παρά στιγμές έντονης συγκίνησης, που εντυπώνονται βαθιά στη μαγνητική αυτοβιογραφία του μυαλού μας. Η ιστορία, διατηρεί την αυθεντική ζωντάνια μιας νοητικής αναπαράστασης, από τέτοιες στιγμές πλούσιες σε νοήματα, αισθήματα και εκπλήξεις.

Μια στιγμή, αρκεί για να αλλάξει ο τρόπος της ζωής και οι συνήθειες σου. Για να δεχθείς ή να απορρίψεις προοπτικές. Να εκτιμήσεις ή να εκτεθείς στα δώρα που σου δόθηκαν. Να εμπιστευθείς ή να δυσπιστήσεις στο αυτονόητο.  

Η βούληση ενεργεί στιγμιαία, όταν η κατεύθυνση της είναι σταθερά χαραγμένη. Αλλά κι όταν καθιζάνει ράθυμα χωρίς στόχο και όραμα, πάλι μέσα σε μια πικρή στιγμή θα φανεί όλη η αδυναμία της, με λανθασμένες επιλογές και αντιδράσεις.

Η μικρή στιγμή που αφουγκράζεται το πνεύμα, δεν είναι χρόνος του κόσμου μας, είναι κομμάτι αιωνιότητας. Χωράει φιλόξενα στην ανοιχτή αγκαλιά της, όλη τη ζεστασιά από ένα βλέμμα αγάπης, όλη την οικειότητα από ένα χαμόγελο επαφής, όλη τη σοφία του καλοπροαίρετου αυθορμητισμού.    

Μια και μόνο «στιγμούλα», μπορεί να γεμίσει με ευτυχία ολόκληρη τη ζωή σου.       
   

Μ. Ψ.









Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου