Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

"Τα δελφίνια"













Τα δελφίνια εκτός από την ιδιαίτερα αναπτυγμένη ευφυία τους, έχουν προσαρμόσει τη ζωή τους στο σκληρό περιβάλλον των ωκεανών και απέκτησαν κάποιες ιδιότητες, που εκπλήσσουν τους ερευνητές.

1.
Ύπνος

Από μικρά χρειάζονται ελάχιστον ύπνο. Λέγεται ότι μπορούν να «κλειδώσουν» όταν νοιώθουν την ανάγκη, το μισό τμήμα του εγκεφάλου τους.

2.
Όραση

Τα δελφίνια έχουν ένα μάτι σε κάθε πλευρά του κεφαλιού τους, που τους προσφέρουν μια πανοραμική οπτική 300 μοιρών. Μπορούν να δουν πίσω τους και κάθε μάτι μπορεί να κινείται ανεξάρτητα από το άλλο. Έχουν επίσης ένα ανακλαστικό στρώμα κυττάρων ακριβώς πίσω από τον αμφιβληστροειδή, που ονομάζεται lucidem tapetem. Αυτό τα βοηθά να βλέπουν εξαιρετικά καλά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Μπορούν επίσης να βλέπουν το ίδιο καλά, μέσα και έξω από το νερό.

3.
Δέρμα

Η επιδερμίδα τους είναι περίπου 10 έως 20 φορές παχύτερη από οποιοδήποτε άλλο ζώο της γης. Αυξάνεται περίπου εννέα φορές πιο γρήγορα από τη δική μας, ενώ ένα ολόκληρο κομμάτι του δέρματος τους αντικαθίσταται κάθε δύο ώρες. Αυτή η ταχύτητα αναγέννησης του δέρματος βοηθά στο να διατηρείται λεία, μεταξένια και υδροανθεκτική η επιδερμίδα τους. Τα δελφίνια εκκρίνουν μια γέλη (ημίρρευστη ζελατινοειδής ουσία, gel), που αντιστέκεται στην προσκόλληση παρασίτων και μικροοργανισμών στο δέρμα τους, διατηρώντας τα πεντακάθαρα.

4.
Αναπνοή

Τα δελφίνια είναι πολύ καλοί κολυμβητές και μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για 12 λεπτά, βουτώντας περίπου στα 550 μέτρα. Αυτό το πετυχαίνουν επειδή έχουν άριστους πνεύμονες και  εξαιρετικά ανεπτυγμένο κυκλοφορικό σύστημα.

5.
Αυτοΐαση

Αναγεννούν μεγάλα κομμάτια σάρκας σε γρήγορο χρόνο και χωρίς ουλή. Δεν θεραπεύονται απλώς, αλλά αναπλάσσονται. Τα δελφίνια χρησιμοποιούν τους ίδιους μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να βουτούν σε μεγάλα βάθη, για να συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία τους, ανακόπτοντας έτσι τυχόν αιμορραγίες, που σε άλλη περίπτωση θα τους στοίχιζαν τη ζωή.

6.
Αντοχή στον πόνο

Με την ίδια ικανότητα που αναπλάθουν το δέρμα τους και σταματούν την αιμορραγία, μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς, ώστε να μην αισθάνονται καθόλου πόνο.

7.
Αντίσταση στις λοιμώξεις

Οι πληγές τους μολύνονται πολύ δύσκολα, γιατί απορροφούν αντιβιοτικές ουσίες από το πλαγκτόν και τα άλγη (λατινική ονομασία είδους φυκών: algae). Οι χημικές ουσίες που παράγονται από αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα, έχουν βρεθεί στο λίπος δελφινιών, αλλά αποτελεί μυστήριο το πώς μπορούν να αποθηκεύουν αυτές τις χημικές ουσίες ακριβώς κάτω από το δέρμα τους, αντί να τις μεταβολίζουν ή να τις αποβάλλουν.

8.
Μεγάλη προωθητική δύναμη

Ένας άνθρωπος μπορεί να μετατρέψει μόνο το 4% περίπου της ενέργειας του σε ορμή προς τα εμπρός, στο νερό. Τα δελφίνια, έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν το 80% της ενέργειας τους σε ώθηση, κάτι που τα καθιστά από τους πιο αποτελεσματικούς κολυμβητές στον ωκεανό.


*  στιχεία από enallaktikidrasi.com








Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου