Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

"Συνείδηση και ευτυχία "

 



Ο Άγιος Ελευθέριος


-  Θ. Σκευοφύλακας
[από τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ]

….   Κάποιο βράδυ, μόλις τέλειωσε η συζήτηση των μεγάλων, στράφηκε ο θείος Σκευοφύλακας προς το πεζούλι που καθόμασταν με δυο μεγαλύτερα ξαδέρφια κι ακούγαμε προσεκτικά, και μας είπε:

«Να ακούτε τη συνείδηση σας παιδιά, σ’ όλη σας τη ζωή. 
Η συνείδηση σας είναι ο καλός εαυτός σας. 
Η συνείδηση σας είναι η φωνή του Θεού, μέσα σας. 
Να ακούτε πάντα την συνείδηση σας, ν’ αγαπάτε τον δρόμο του Θεού και να μην απομακρύνεστε ποτέ απ’ αυτόν. 
Ο Θεός είναι παντού παρών, είναι και πάντα παρών. Είναι παρών, στο παρόν. 
Ο χρόνος του κόσμου μας είναι διαφορετικός από το αιώνιο παρόν των Ουρανών, όμως να ζείτε με σύνεση στο παρόν της ζωής σας, για να είστε κοντά στον Θεό και στο αιώνιο παρόν..

Η αμαρτία, που είναι η άρνηση του Θεού, είναι μια μικρή ή μεγάλη παράκαμψη της ζωής, μια κρυφή φυγή από το τώρα. 
Αν θυμάστε πράγματα που ζήσατε ή μάθατε πιο παλιά, και τα ξαναζείτε νοερά, αυτό είναι κάτι που γίνεται στο παρόν, αν σχεδιάζετε να φτιάξετε μια κατασκευή ή μια ιστορία, με στοιχεία αληθινά, κι αυτό το ζείτε τώρα, βρίσκεστε πάλι στο παρόν, αν όμως παραλλάζετε στο μυαλό σας το παρελθόν με φαντασίες ανυπόστατες, τότε φεύγετε από το παρόν, όπως κι όταν φαντάζεστε για το μέλλον καταστάσεις που δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα. 
Η φαντασία και ο φόβος απομακρύνουν τον άνθρωπο από τη ζωή και από τον Θεό, γιατί ο Θεός είναι η ζωή και η αλήθεια.

Τα όνειρα και οι οραματισμοί προσβλέπουν στην αλήθεια, όταν είναι δημιουργικά – όταν όμως τα απολαμβάνουμε παθητικά, είναι άγονες επιθυμίες που εκφράζονται στη φαντασία. 
Να είστε πάντοτε αληθινοί και θα δείτε πόσο ευλογημένη θα είναι η ζωή σας, ο Θεός θα σας προστατεύει, θα σας βοηθά και θα σας φωτίζει. 
Όταν νοιώθει κανείς στην καρδιά του την αγάπη του Θεού και στο πνεύμα του την ειρήνη του Θεού, η ζωή του είναι γεμάτη χαρά. 
Αυτή είναι η μόνη ευτυχία.» 

 

2φΑ   





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου