Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

"Μνήμη Ευεργέτου "

 








-  Νικόλαος Εμμ. Βουβάλης   [
26 Οκτ. 1859 – 16 Δεκ. 1918]


Υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα στην Κοινωνική ζωή και την Επαγγελματική του δραστηριότητα, με την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, την φιλοπατρία και το εμπορικό αισθητήριο, που διέθετε.

Από τα μεγαλύτερα διεθνώς ονόματα της Εμπορίας Σπόγγων, με Κεντρικά Γραφεία στην Κάλυμνο, στο Λονδίνο και στο Παρίσι, ανέπτυξε ιδιόκτητα γραφεία και αποθήκες επεξεργασίας σφουγγαριών, στην Κάλυμνο, στη Χάλκη, στη Σύμη, στην Αίγινα και στην Ύδρα - στην Τρίπολη της Λιβύης (Μπαρμπαριά) – στο Σφαξ της Τύνιδας (Τούνεζι) – στο Batabanό της Κούβας – στο Nassau στις Μπαχάμες – και στο Tarpon Sprigs της Φλόριδα, στις ΗΠΑ.

Ανακηρύχθηκε
«Μέγας Ευεργέτης» της νήσου Καλύμνου (Νοσοκομείο, Σχολεία, Λιμένας)
Freeman of the City, of London”, ως ο μεγαλύτερος σπoγγέμπορος της Αγγλίας και
«Βασιλέας των Σφουγγαριών» - “Roi dEponge”, στη Γαλλία 

Τιμήθηκε
με το «Μετζιτιέ του Σουλτάνου του Οθωμανικού Κράτους», και στην Ελλάδα
με τον «Αργυρό Σταυρό των Ιπποτών του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος»
και αργότερα, με τον «Χρυσό Σταυρό», του ιδίου Τάγματος.
Για σημαντική για την εποχή, χρηματική ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα της Ελλάδας, κατά τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο, δέχθηκε επίσης προσωπική ευχαριστήρια επιστολή από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ο τάφος του βρίσκεται στο οικογενειακό εκκλησάκι "της του Θεού Ειρήνης", στην άκρη του λιμανιού της Καλύμνου, μπροστά από τις παλιές Αποθήκες σφουγγαριών του Οίκου Βουβάλη, που τώρα έχουν μετατραπεί σε Δημοτικό Σχολείο.




2φΑ





Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου