Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

"Μια φυλή στην Αφρική.. "







Λένε πως υπάρχει μια φυλή στην Αφρική, όπου η ημερομηνία γέννησης ενός παιδιού δεν υπολογίζεται από τη γέννηση του, ούτε από τη σύλληψη, αλλά από την ημέρα που το παιδί υπήρξε σαν σκέψη στο μυαλό της μητέρας του.

Όταν μια γυναίκα αποφασίζει πως θέλει να αποκτήσει παιδί,  πηγαίνει και κάθεται κάτω από ένα δέντρο μόνη της και αφουγκράζεται όσο μπορεί, το τραγούδι του παιδιού που ποθεί να έρθει .

Και αφού έχει ολοκληρωθεί το τραγούδι μέσα της, πηγαίνει σ’ εκείνον που θα είναι ο πατέρας του παιδιού και του το μαθαίνει. Και στη συνέχεια, όταν κάνουν έρωτα για να συλλάβει σωματικά το παιδί, ψιθυρίζουν μαζί το τραγούδι του, σαν ένα κάλεσμα της αγάπης τους σ’ αυτό.

Κι όταν η μητέρα είναι έγκυος, διδάσκει το τραγούδι στις μαίες και τις ηλικιωμένες γυναίκες του χωριού, έτσι ώστε όταν το παιδί γεννιέται, όλοι γύρω του τραγουδούν το τραγούδι του,  για να το υποδεχθούνε.
Και καθώς το παιδί μεγαλώνει, και οι άλλοι κάτοικοι του χωριού μαθαίνουν με τη σειρά τους το τραγούδι του παιδιού.

Όταν το παιδί πέσει και χτυπήσει το γόνατο του, κάποιος αρχίζει να του τραγουδά το τραγούδι του. Ή όταν το παιδί κάνει κάτι θαυμαστό ή σαν περνά από τις γιορτές της εφηβείας  και της ενηλικίωσης, όλοι οι κάτοικοι του χωριού τραγουδούν και πάλι το τραγούδι του για να το τιμήσουν.

Στην αφρικάνικη αυτή φυλή υπάρχει και μία άλλη περίσταση, που οι κάτοικοι τραγουδούν για το παιδί. Σε οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια της ζωής του, κάποιος διαπράξει ένα έγκλημα ή μια παρανομία, καλείται στο κέντρο του χωριού και όλοι οι άνθρωποι στην κοινότητα σχηματίζουν ένα κύκλο γύρω του.
Στη συνέχεια, τραγουδούν το τραγούδι του.

Η φυλή θεωρεί, πως η πιο σωστή διόρθωση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς δεν είναι η τιμωρία. Είναι η αγάπη και η υπενθύμιση της ταυτότητας.
Όταν ακούω το δικό μου τραγούδι, δεν έχω καμία επιθυμία ή ανάγκη να κάνω κάτι που θα βλάψει τον άλλο.

Το τραγούδι είναι ο μόνος τρόπος που εκφράζονται στη ζωή τους. Στους γάμους, τα τραγούδια των νεόνυμφων τραγουδιούνται μαζί. Και τέλος, όταν κάποιος βρίσκεται στο κρεβάτι, έτοιμος να πεθάνει, όλοι οι κάτοικοι γνωρίζουν το τραγούδι του και του το τραγουδούν – για τελευταία φορά – και πάλι όλοι μαζί.

*

Μπορεί εμείς να μην έχουμε μεγαλώσει σε μια αφρικανική φυλή, που τραγουδάει το τραγούδι μας στις κρίσιμες καμπές της ζωής μας, αλλά η ζωή  πάντα μας υπενθυμίζει πότε είμαστε σε αρμονία με τον εαυτό μας και πότε όχι.

Όταν αισθανόμαστε καλά,  σημαίνει πως αυτό που κάνουμε ταιριάζει με το τραγούδι μας,  ενώ όταν αισθανόμαστε άσχημα, υπάρχει πάντα μια παραφωνία. ΄Όλοι επιθυμούμε στο τέλος, να γνωρίσουμε ποιο είναι το τραγούδι μας και να το τραγουδούμε καλά.

Μπορεί κάποια στιγμή να αισθανόμαστε λίγο αμήχανα, αλλά αυτό συμβαίνει και σε όλους τους σπουδαίους τραγουδιστές.
Ας κρατήσουμε σωστό τον σκοπό του τραγουδιού μας, έτσι θα βρούμε τον δρόμο για το σπίτι.


mail db - [επ. 2φΑ]









Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου