Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

"Nelson Mandela"







Χάθηκε ο τελευταίος statesman της εποχής μας, ο μοναδικός μεγάλος πολιτικός άνδρας. ‘Όραμα, τόλμη, σοφία και ήθος  τα χαρακτηριστικά του.

Ανίχνευε, προέβλεπε αλλά και σχεδίαζε το μακρινό μέλλον. Πριν 24 ακριβώς χρόνια, όταν διεύθυνα το Κέντρο εναντίον του Απαρτχάιντ του ΟΗΕ, μου έστειλε από τη φυλακή μήνυμα μέσω του Γιώργου Μπίζου, με αίτημα την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση κείμενου διακήρυξης που είχε συντάξει, που θα αποτελούσε το σενάριο διαπραγματεύσεων με το τότε καθεστώς και τις βάσεις του μελλοντικού συντάγματος της χώρας.

Ύστερα από επίπονες προσπάθειες κατορθώσαμε να γίνει δεκτή, για πρώτη φορά με ομοφωνία στις 14 Δεκεμβρίου 1989 στη Νέα Υόρκη, η Διακήρυξη για τις Καταστρεπτικές Συνέπειες του Απαρτχάιντ στη Νοτιότερη Αφρική. Πράγματι τόσο οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων όσο και οι θεμελιώδεις αρχές του νέου δημοκρατικού συντάγματος  βασίστηκαν στη Διακήρυξη.

Ο Μαντέλα με επιμονή, δεξιοτεχνία, σταθερότητα και μεγαλοψυχία πλοήγησε τη χώρα μέσα από επίπονες διαπραγματεύσεις και οικοδόμησε το θαύμα της Νοτίου Αφρικής όπου λευκοί και μαύροι, οι δυνάστες της μειονότητας και παράλληλα η καταπιεσμένη πλειοψηφία, απέφυγαν το αιματοκύλισμα και συνεργάζονται ειρηνικά.

Υπήρξε και μέγας τεχνίτης της επικοινωνίας και της πειθούς.
Είχα την τιμή να τον υποδεχθώ στο γραφείο μου στον ΟΗΕ το 1991 και να τον παρουσιάσω σε συνέντευξη τύπου. Το μαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης θέλησα να το διορθώσω πριν το τυπώσουμε για δημοσίευση.

Δεν χρειάστηκε να προσθέσω ούτε κόμμα. Στην ομιλία του έθετε τα κόμματα και τις τελείες. Ήταν ένα τέλειο κείμενο και στις ιδέες και στην επιλογή των λέξεων. Παγκόσμια και ιστορική είναι η παρακαταθήκη του.


Σωτήρης Μουσούρης, τ. Επίκουρος Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ



















Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου