Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

"Mandela και Μπίζος"






«Να πείτε εκεί στην πατρίδα, ότι ο Νέλσον Μαντέλα ήταν θερμός φιλέλληνας. Θυμάμαι που ως πρόεδρος, είχε πει ότι η Ελλάδα είναι μητέρα της δημοκρατίας και ότι θα ήθελε η Νότια Αφρική να γίνει μία από τις θυγατέρες της».

Είναι το μήνυμα που έστειλε μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στη χώρα μας, ο 87χρονος Γιώργος Μπίζος, ο σπουδαίος Έλληνας από το Βασιλίτσι της Μεσσηνίας, που έφτασε στη Νότια Αφρική μετανάστης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και υπήρξε επί 65 χρόνια στενός φίλος, συνοδοιπόρος, συναγωνιστής και δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα.

Ο Μπίζος γνωρίστηκε με τον Μαντέλα το 1948, στο Πανεπιστήμιο Γουιτγουότερσραντ του Γιοχάνεσμπουργκ - σπούδαζαν και οι δύο Νομικά. «Ήταν σχεδόν δέκα χρόνια μεγαλύτερός μου», είπε στον Μιχάλη Ψύλο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μαντέλα, με φωνή που δύσκολα έβγαινε από τη συγκίνηση.

«Σχεδόν κάθε μεσημέρι μιλούσε σε συγκεντρώσεις κατά του απαρτχάιντ. Γίναμε φίλοι και τη φιλία αυτή την έσπασε ο θάνατος». Ο Μπίζος ήταν ο άνθρωπος που υπερασπίστηκε τον Μαντέλα στα πολλά και δύσκολα χρόνια της φυλακής, ο πιο τακτικός επισκέπτης του στα 27 χρόνια φυλάκισής του.

Το 1982, θυμάται ο Μπίζος, ενόσω ο “Μαντίμπα” βρισκόταν ακόμα πίσω από τα κάγκελα, ο ίδιος είχε έρθει στην Ελλάδα και πήγε στην Αρχαία Ολυμπία για ένα διεθνές συνέδριο. Όταν τελείωσε η συνάντηση ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας τον πήγε στο γραφείο του και του έδειξε μια φωτογραφία του Μαντέλα.

«Τον έχουμε ανακηρύξει επίτιμο δημότη της Αρχαίας Ολυμπίας», του είπε.
«Του στείλαμε και γράμμα αλλά δεν μας απάντησε». «Μην κατηγορείτε αυτόν», του είπε ο Μπίζος, «διότι οι Αρχές δεν δίνουν αυτά τα γράμματα, δεν τους συμφέρει να μάθει ο Μαντέλα ότι λαμβάνει τιμές από ξένα κράτη».

Όταν επέστρεψε στη Νότια Αφρική και διηγήθηκε στον φυλακισμένο Μαντέλα το περιστατικό, εκείνος ενθουσιάστηκε. «Με κολακεύει πολύ περισσότερο από όλα τα πτυχία και τις τιμές που έχω λάβει», είπε.

Ο Μπίζος είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο της Αρχαίας Ολυμπίας, ότι θα ερχόταν μαζί με τον Μαντέλα στην Ελλάδα το 1996, «εννοούσα βέβαια ότι θα είχε απελευθερωθεί και το είχαμε σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνονταν τότε οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα».

Τελικά η Ιστορία τα έφερε αλλιώς και οι δύο στενοί φίλοι ήρθαν στη χώρα μας το 2002. «Θέλω να σας πω κάτι άλλο για τη σχέση του Μαντέλα με την Ελλάδα. Όταν είδε από το παράθυρο τον Παρθενώνα, κοίταξε και ξανακοίταξε και μου είπε:

"Γιώργο, αυτό το θαύμα πιστεύω ότι το έχω δει και παλαιότερα".
Δεν το είχε δει παλαιότερα, αλλά ο Παρθενώνας υπήρχε ήδη μέσα του, στο μυαλό του, ως το σύμβολο της δημοκρατίας».


www.symvolinews.gr












Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου