Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

"Ιωάννης Λυκούδης"








Ο ιατρός
Ιωάννης Λυκούδης (1910-1980) από το Μεσολόγγι, είναι ο επιστήμονας που πρώτος κατάλαβε πως το έλκος του πυλωρού αποτελεί σύμπτωμα προσβολής του οργανισμού από μικρόβιο και ως εκ τούτου δύναται να θεραπευτεί με αντιβιοτικά.


Από το 1960 και μέχρι τον θάνατο του, θεράπευσε δεκάδες χιλιάδες ελκοπαθείς, αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την αμφισβήτηση των αρμοδίων και να εξασφαλίσει την υποστήριξη που απαιτούν τέτοιου είδους έρευνες.


Το 1994  δύο Αυστραλοί ερευνητές, οι John Robin Warren και Barry Marshall, βασιζόμενοι και στις διαπιστώσεις τους Λυκούδη, κατάφεραν να απομονώσουν στο εργαστήριο το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori), αποδεικνύοντας ότι το πεπτικό έλκος, που προσβάλει τους ανθρώπους για πάνω από 11.000 έτη (οι πρώτες περιγραφές υπάρχουν στον Ιπποκράτη και τον Αβικέννα), οφείλεται πράγματι σε μικρόβιο. 

Το 2005 τιμήθηκαν για την επιτυχία τους αυτή, με το βραβείο Nobel Ιατρικής. 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα κείμενο που βασίζεται στην πρωτότυπη δημοσίευση του δρ. Ευστάθιου Παπαβασιλείου, Διευθυντή τουΓαστρεντερολογικού Τμήματος του Γ. Ν. Μελισσίων «Αμαλία Φλέμιγκ»:

http://www.goodnews.gr/Articles/Oreoi-Dikoi-mas-Ioannis-Lykoudis_-o-protos-iatros-pou-therapeyse-elkos_2023.html







= Ο Ιωάννης Λυκούδης θα τιμηθεί από συναδέλφους και συμπατριώτες του, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 (στις 12 το μεσημέρι), στο πλαίσιο Διημερίδας Βιολογίας με τίτλο «Η κοινωνία συναντά την σύγχρονη Βιολογία», η οποία συνδιοργανώνεται από το Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά και την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων. =



Wikipedia – Google – [2fA]










Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου