Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

"Το χαρτόκουτο του μωρού"






Γιατί οι Φινλανδοί κοιμίζουν τα μωρά σε χαρτόκουτα

Εδώ και 75 χρόνια, οι μέλλουσες μαμάδες στη Φινλανδία λαμβάνουν από το κράτος ένα κουτί. Είναι κάτι σαν δώρο-πακέτο, με ρουχαλάκια, σεντόνια και παιχνίδια, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν κρεβάτι. Έρευνες υποστηρίζουν ότι το κουτί αυτό συμβάλλει στα χαμηλά ποσοστά βρεφικών θανάτων της χώρας παγκοσμίως.

Κατά τη δεκαετία του 1930, η Φινλανδία ήταν μία φτωχή χώρα με υψηλά ποσοστά βρεφικών θανάτων. Από το 1938 και μετά όμως, οπότε καθιερώθηκε ο θεσμός του κουτιού, τα νούμερα βελτιώθηκαν σημαντικά. Ίσως  να έπαιξε ρόλο, το ότι για να λάβει μια έγκυος το κουτί, έπρεπε πρώτα να επισκεφθεί κάποιους γυναικολόγους που θα την εξέταζαν και θα αποφαίνονταν για την πορεία της εγκυμοσύνης της.

Το παραδοσιακό αυτό κουτί, που θέλει όλα τα παιδιά των Φινλανδών, ανεξαρτήτως από την κοινωνική τους τάξη, να έχουν ίση αρχή στη ζωή τους, περιέχει και ένα μικρό στρώμα στον πάτο του, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται αυτόματα και σε πρώτο κρεβατάκι για το μωρό, από πολλές μαμάδες.

Στις μέρες μας, οι νέες μαμάδες έχουν τη δυνατότητα αντί του κουτιού να λάβουν ένα εφάπαξ επίδομα 140 ευρώ. Ωστόσο, το 95% αυτών επιλέγει το κουτί. Όσες δεν το κάνουν, είναι ίσως γιατί χρησιμοποιούν τα είδη του πρώτου κουτιού και στο δεύτερο παιδί τους. Τα χρώματα άλλωστε των ρούχων, είναι σκόπιμα ουδέτερα.

Οι περισσότερες νέες μαμάδες λένε πως λατρεύουν το εθιμοτυπικό του κουτιού και πως τις κυριεύει μεγάλος ενθουσιασμός όταν πρόκειται να το λάβουν, καθώς και ανυπομονησία να δουν τι ακριβώς περιέχει, σε τι χρώματα, σχέδια κ.λ.π.

Δεν είναι λίγες επίσης, αυτές που επιδοκιμάζουν το κρατικό αυτό δώρο, γιατί τους εξοικονομεί όχι μόνο χρήμα, αλλά και χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται να ψάχνουν στα καταστήματα για τα πρώτα αυτά βασικά είδη του μωρού.

T
α τελευταία χρόνια αποσύρθηκαν και τα μπιμπερό από το κουτί, προκειμένου να προωθηθεί ο μητρικός θηλασμός –κάτι που φαίνεται ότι έγινε ήδη και πρόσφατα συμπεριλήφθηκε και ένα βιβλίο με εικόνες στο κουτί, με σκοπό να εξοικειώνονται τα μωρά με τα βιβλία από νωρίς.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου του Helsinki, Panu Pulma, το κουτί αυτό αποτελεί πια σύμβολο. Ένα σύμβολο της ιδέας της ισότητας και της σπουδαιότητας των παιδιών.


Newsit Amea – [2fA]













Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου