Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

"Το μυστήριο του Θεού"





Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου
(από το "Αν υπάρχει ζωή, θέλω να ζήσω.")


ΕΡ.  Θα ήθελα να μου πείτε για το μυστήριο του Θεού. Ηχεί παράξενα. Μήπως είναι μια αφηρημένη έννοια για να περιγράψει το παράξενο και το άγνωστο;

ΑΠ.  Το μυστήριο δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά αποτελεί πραγματικότητα η οποία υπερβαίνει την αίσθηση και την κατανόηση μας και δεν ανακαλύπτεται λογικά ή εμπειρικά, αλλά αποκαλύπτεται μυστικά και πνευματικά.

Ένας κόσμος που στηρίζεται στην αίσθηση και στη σκέψη και κατανόηση είναι επίπεδος, στενός, ελλιπής. Η πίστη του δίνει μία επιπλέον διάσταση.

Να πω ένα παράδειγμα από τα μαθηματικά.
Αν έχουμε ένα μυρμήγκι μέσα σε έναν επίπεδο δισδιάσταστο κύκλο, αυτό είναι παγιδευμένο από την περιφέρεια του κύκλου. Όπου και να πάει πέφτει επάνω της, είναι περικυκλωμένο, δεν μπορεί να βγει.

Ο μόνος τρόπος που μπορεί να ελευθερωθεί, είναι να αποκτήσει… φτερά και μέσω της τρίτης διάστασης να πηδήξει πάνω από την περιφέρεια.

Ανάλογα, μέσα από μία τρισδιάστατη σφαίρα δεν μπορεί κανείς να βγει, γιατί προσκρούει στη σφαιρική επιφάνεια. Μόνο μέσω μιας τετάρτης διάστασης μπορεί να εξέλθει. Αυτό αποδεικνύεται απλά με τοπολογία του τετραδιάστατου χώρου.

Αυτό κάνει η πίστη. Μας βοηθάει να εξερχόμαστε από αυτόν τον «τρισδιάστατο» κόσμο και να εισερχόμαστε στο μυστήριο του Θεού.

Χωρίς αυτήν, είναι κανείς πολύ λίγος και επίπεδος.


ΕΡ.  Το παράδειγμα που είπατε αποδεικνύεται με τοπολογία. Η αναλογία που κάνατε στα πνευματικά με την  πίστη αποδεικνύεται;

ΑΠ.  «Έρχου και ίδε». Θα βρεθείς προ εκπλήξεως. Η ζωή μέσα στην Εκκλησία, αν είναι υγιής και αυθεντική, είναι μια πορεία στα ευλογημένα μυστήρια του Θεού.

Ο Θεός μπορεί να μην αποδεικνύεται με τοπολογία ή στα εργαστήρια Χημείας, αλλά επιβεβαιώνεται σε κάθε στιγμή.










Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου