Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

"Sam Berns"




 


Ο Sampson "Sam" Gordon Berns (23 Oct. 1996 – 10 Jan. 2014) πέθανε πριν από 40 ημέρες, στα 17 του χρόνια, από βαθιά γεράματα.
Ο Sam έπασχε από προγηρία, το "Hutchinson-Gilford progeria syndrome".

Το σπανιότατο αυτό σύνδρομο –μια περίπτωση σε 4 εκατομμύρια γεννήσεις περίπου- επιφέρει ταχύτατη γήρανση του οργανισμού με τα συνακόλουθα προβλήματα υγείας και με προσδόκιμο όριο ζωής τα 8 έως 13 χρόνια.

Η πάθηση του Berns, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία, διαγνώστηκε όταν ήταν 22 μηνών και οι γονείς του Scott Berns και Leslie Gordon, γιατροί και οι δύο, ίδρυσαν το 1999 το Ίδρυμα Έρευνας για την Προγηρία (Progeria Research Foundation).

Βρέθηκε ότι η συγκεκριμένη πάθηση 250 παιδιών περίπου σ’ όλο τον κόσμο σήμερα, οφείλεται στην παραγωγή μιας ελαττωματικής πρωτεΐνης, εξ αιτίας μιας πολύ μικρής μετάλλαξης σε κάποιο γονίδιο και σχετικές κλινικές έρευνες έδειξαν ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου θα μπορούσε να περιορίσει τη γρήγορη εξέλιξη της νόσου.

Σε πρόσφατη ομιλία του ο Sam Berns, είχε αποκαλύψει τα κλειδιά μιας ευτυχισμένης ζωής, λέγοντας ότι δεν έχανε τον χρόνο του για να λυπάται τον εαυτό του και συμβιβαζόταν με όσα δεν μπορούσε να κάνει, εστιάζοντας σε κείνα που μπορούσε να πραγματοποιήσει, πέρναγε τον χρόνο του με τους ανθρώπους που ήθελε και δεν σταματούσε καθόλου τις δραστηριότητες του..

"Όταν ρωτάνε για τη ζωή μου, λέω ότι πέρασα μια πολύ ευτυχισμένη ζωή", είχε δηλώσει.

Στη σύντομη ζωή του έφτιαξε χιλιάδες πύργους από lego, αγάπησε τα μαθηματικά, έπαιζε τύμπανο στην μπάντα του σχολείου του και φοίτησε για ένα διάστημα στο MIT.



newsitamea.gr Google – [2fA]










Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου