Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

"Τριμερής ειρήνη "

 

Ο Άγιος Νικόλαος

Άγιος Ησαΐας ο Αναχωρητής  -  27 κεφάλαια περί τηρήσεως του νου
[Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών, τ. Α΄]


18. Εκείνος που έδωσε την καρδιά του στην αναζήτηση του Θεού με αληθινή ευσέβεια, δεν μπορεί να σκέφτεται ότι είναι αρεστός στον Θεό.
Επειδή όσο τον ελέγχει η συνείδηση του για τις αμαρτίες που έκανε, δεν απόκτησε την ελευθερία. Εφόσον υπάρχει ο έλεγχος, υπάρχει και εκείνος που κατηγορεί· και εφόσον υπάρχει κατηγορία, δεν υπάρχει ελευθερία.
Αν λοιπόν στην προσευχή σου δεις ότι δεν σε κατηγορεί κανένα είδος κακίας, άρα είσαι ελεύθερος και μπήκες στην αγία ανάπαυση του Θεού, σύμφωνα με το θέλημα Του.

Αν δεις ότι α καλός καρπός δυνάμωσε και δεν τον πνίγουν πλέον τα ζιζάνια του εχθρού· και ότι δεν έφυγαν μόνοι τους οι εχθροί και έπαψαν από πανουργία να πολεμούν πλέον με τις αισθήσεις σου· και αν η νεφέλη έριξε τη σκιά της πάνω στη σκηνή και ο ήλιος δεν σε έκαψε την ημέρα, ούτε η σελήνη τη νύχτα(Ψαλμ.120,6)· και αν βλέπεις ότι ετοίμασες την σκηνή να την στήσεις και να την φυλάξεις κατά το θέλημα του Θεού, τότε με την δύναμη του Θεού έχεις νικήσει. Και τότε Αυτός θα ρίξει την σκιά Του πάνω στην σκηνή γιατί είναι δική Του.

Και έως ότου γίνεται πόλεμος, ο άνθρωπος έχει φόβο και τρόμο ή να νικήσει σήμερα, ή να νικηθεί· ή να νικηθεί αύριο ή να νικήσει, γιατί ο αγώνας σφίγγει την καρδιά ολόγυρα.
Η απάθεια όμως είναι ακαταμάχητη, γιατί έλαβε πια το βραβείο και έπαψε πια να μεριμνά για κάποιο από τα τρία μέρη, επειδή ειρήνευσαν μεταξύ τους και με τον Θεό.
Τα τρία αυτά μέρη είναι η ψυχή, το σώμα και το πνεύμα.

Όταν λοιπόν τα τρία αυτά γίνουν ένα με την ενέργεια τον Αγίου Πνεύματος, δεν μπορούν πλέον να χωριστούν. Μην νομίζεις λοιπόν τον εαυτό σου ότι είσαι νεκρός ως προς την αμαρτία, όσο στενοχωρείσαι και πολεμείσαι με ορμή από τούς εχθρούς σου τους δαίμονες, είτε ξυπνητός, είτε στον ύπνο σου. Όσο ο ταλαίπωρος άνθρωπος βρίσκεται στο στάδιο του αγώνα, δεν μπορεί να είναι ασφαλής.

19. Αν ο νους αποκτήσει πνευματική δύναμη και ετοιμάσει τον εαυτό του να ακολουθήσει την αγάπη, που σβήνει όλα τα πάθη του σώματος και που δεν αφήνει με την δύναμη της καμιά κακία να εξουσιάζει την καρδιά, τότε ο νους αντιστέκεται εναντίον της κακίας μέχρις ότου την χωρίσει από τις καλές διαθέσεις της ψυχής.

 

2φΑ

                                            




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου