Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

"Ατυχία και δυστυχία"








Επίκτητος


Να θυμάσαι, πως υπάρχουν πράγματα που θέλεις να επιτύχεις και άλλα που θέλεις να αποφύγεις. Εκείνος που δεν πετυχαίνει αυτά που επιδιώκει, είναι άτυχος. Εκείνος πάλι που του συμβαίνουν όσα θα ήθελε να αποφύγει, είναι δυστυχής.

Αν θέλεις να αποφύγεις πράγματα, που εξαρτάται από σένα το να τα αποφύγεις, τότε δεν θα σου συμβεί κάτι απ’ αυτά. Αν όμως θέλεις να αποφύγεις και όσα δεν εξαρτώνται από σένα, όπως αρρώστια, θάνατο ή φτώχεια, τότε κάποια στιγμή θα δυστυχήσεις.

Επομένως, να αποδέχεσαι ό,τι είναι φυσικό να συμβεί στη ζωή και δεν εξαρτάται από τη δική σου θέληση και να αποστρέφεσαι μόνο εκείνα που εξαρτώνται από σένα, ώστε να μη νιώσεις ποτέ δυστυχία..

Πάψε δηλαδή να αποστρέφεσαι, όσα δεν εξαρτώνται από μας και να αποστρέφεσαι μόνο μη φυσικά πράγματα, αυτά που έχουμε τη δυνατότητα να τα αποφύγουμε.

Όσο για εκείνα που επιθυμείς στη ζωή σου, αν δεν εξαρτώνται από σένα, τότε είναι βέβαιο πως θα αποτύχεις να τα αποκτήσεις, ενώ αν επιθυμείς κάτι που εξαρτάται από σένα – και καλώς το επιθυμείς, να έχεις υπ’ όψη σου πως τίποτα δεν θα σου διατεθεί χωρίς προσπάθεια και κόπο.

Να προσέχεις λοιπόν τι επιλέγεις και τι απορρίπτεις, με ηπιότητα (χωρίς υπεροψία), με επιφύλαξη (με σύνεση) και με ηρεμία (χωρίς άγχος).



*  Η περικοπή αυτή (β’), από το Εγχειρίδιο του Επίκτητου (50-138 μ. Χ.), του μεγάλου
    στωικού φιλοσόφου, είναι η ίδια που υπάρχει στην πλαϊνή στήλη του μπλογκ.













Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου