Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

"Το μπλε φεγγάρι"













Το δεύτερο
φετινό
Αυγουστιάτικο φεγγάρι.


Τη νύχτα της Κυριακής 26 Αυγούστου και το πρωί της Δευτέρας 27 Αυγούστου του 1883, έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου του μικρού νησιού Κρακατόα [Krukatau], μεταξύ των νησιών Σουμάτρα και Ιάβα, στην Ινδονησία.

Η συνολική ισχύς της έκρηξης, υπολογίστηκε ότι ήταν 13.000 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της ατομικής βόμβας που κατέστρεψε τη Χιροσίμα. Τεράστιες ποσότητες ηφαιστειακής στάχτης εκτινάχθηκαν σε όλα τα στρώματα της ατμόσφαιρας και κάλυψαν τη γη. Για μεγάλο διάστημα από τη μέρα εκείνη και σε όλα τα μέρη του κόσμου, ο ήλιος στη δύση του φαινόταν κατακόκκινος και το φεγγάρι, μπλε!

Επειδή ο κόσμος δεν γνώριζε αν το φαινόμενο αυτό είχε ποτέ ξανασυμβεί, έμεινε η συνήθεια να ονομάζουν μπλε Σελήνη, οτιδήποτε είναι ασυνήθιστο και σπάνιο. Όμως η ονομασία αυτή, αποδίδεται κυρίως στη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα.


Όλοι οι μήνες εκτός από τον Φεβρουάριο, μπορούν να έχουν δυο φορές πανσέληνο, την 1η και στις 30 ή στις 2 και στις 31, όπως συμβαίνει με τον φετινό Αύγουστο.
Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, καθώς ωστόσο ο σεληνιακός μήνας είναι μικρότερος από το μέσο μήνα του ημερολογίου, κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Όταν αυτές αθροίζονται, εμφανίζεται μέσα στο χρόνο μια επιπλέον πανσέληνος (13η). Αυτό επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 2,5 με 3 χρόνια.
Η επόμενη διπλή πανσέληνος θα είναι στις 2 και 31 Ιουλίου του 2015.


Όταν έχουμε Πανσέληνο, η Σελήνη είναι αντικριστά από τον Ήλιο σε σχέση με μας, οπότε όταν ο Ήλιος δύει, η Σελήνη ανατέλλει και επομένως είναι ορατή όλο το βράδυ.

Επειδή η  Σελήνη ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται, άλλοτε φωτίζεται από τον Ήλιο στην ορατή της σε μας πλευρά και άλλοτε στη μη ορατή, λέγεται πως ανάλογα ευνοεί την ανάπτυξη ιδεών, σχετικών με το μέλλον κατά το Πρώτο της Τέταρτο (που γεμίζει το φεγγάρι), το παρόν όταν έχει Πανσέληνο και το παρελθόν κατά το Τρίτο Τέταρτο, ενώ θεωρούνται μη γόνιμες οι ιδέες κατά την περίοδο της Νέας Σελήνης.









Share

3 σχόλια:

  1. ...η προσωπικοτητα αναπτυσσεται επιτης βασης της ατομικοτητα μας -ιδιοσυγκρασια μας ..το ζητουμενο της ψυχικης υγεια αναγεται λοιπον εκει στο βαθος της ατομικοτητας μας οπου βρισκται και η ψυχικη μας ταυτοτητα ...υπαχρουν ψυχικες υπαρξεις που εινα εκ φυσεως αδυνατον να βιωσουν την ψυχικη αρμονια ...καθοτι υπαρχει ενας προκαθορισμος δυσλειτουργιας στο βαθος της ιδιοσυγκρασιας τους..πολυ ενδιαφρουσες οι αναρτησεις σου γενικα αλλα κυριως αυτες με τις διαστασεις της ζωης ...στο φειςς διατηρω τοιχο με το ονομα κανε με αν θες φιλη να τα πουμε απο κει εχω ανοιξει ενδιαφεροντα θεματα ψυχογραφικα περι προσωπικοτητας...κια αχνω για αξιολογου συνομιλητες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..στο φεις διατηρω τοιχο με το ονομα ,,,Ζωή Κυριακίδου,,, κανε με αν θες φιλη να τα πουμε απο κει ...αν εχεις διαθεση για συζητηση...εχω ανοιξει ενδιαφεροντα θεματα ψυχογραφικα περι προσωπικοτητας...και διχασμου της ... ψαχνω για αξιολογους συνομιλητες ...
    Η προσωπικοτητα ειναι απλα ενας φλοιος της ψυχικης μας οργανωσης φαινομενικα συμπαγης ,, που υποκρυπτει βεβαια ενα ολοκληρο ρευστο ψυχικο συμπαν απο αναγκες επιθυμιες και βουλησεις ενα συμπαν που συνιστα την ψυχικη μας ταυτοτητα και ατομικοτηταα ..επισης αλλο "προσωπο" αλλο "προσωπειο"..ελα ναμιλησουμε για ολα αυτα ..αν εχεις διαθεση και χρονο ...

    θα επανελθω και με αλλα σχολια σε αλλες αναρτησεις σου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Ζωή, χαίρομαι που βρίσκεις ενδιαφέρουσες τις αναρτήσεις μου και λυπάμαι που προς το παρόν τουλάχιστο δεν έχω τον χρόνο για συζητήσεις στο facebook. Έχεις κάποιες σπουδές και εμπειρίες σε θέματα ψυχολογίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή