Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

"Θεός και θρησκεία.. "






Από το λεύκωμα που εκδόθηκε με την ευκαιρία του αφιερώματος στον πολυτάλαντο Γερμανό σκηνοθέτη Wim Wenders, στο 47ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ένα απόσπασμα από το κεφάλαιο:

"O Wim Wenders συνομιλεί με την Σοφία Σταυριανίδου"


-  Το "Τόσο μακριά, τόσο κοντά" είναι για µένα, η πιο μεταφυσική σας ταινία:
"Όταν οι άγγελοι είναι κοντά στους ανθρώπους, οι άνθρωποι βρίσκονται εγγύτερα στον Θεό". 
Τι είναι ο Θεός για σας;

-  Θεός για µένα, είναι ο όρος για να υπάρχει ζωή.
Δεν μπορώ να δώσω άλλη ερμηνεία για τη συνείδηση, για την ίδια την ύπαρξή μας, για τον χρόνο και την αιωνιότητα, Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τα οράματα της ζωής στη φιλοσοφία και την επιστήμη, όταν δεν περιλαμβάνουν τον Θεό.

Πριν λίγο καιρό, στο «Dropping Knowledge» που έγινε στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο -ένα event, το οποίο στο μέλλον θα αντιμετωπίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της δεκαετίας, ψάξτε το στο droppingknowledge.org- έπρεπε να απαντήσω, ανάμεσα σε άλλους 112 ανθρώπους, στο ερώτημα:

«Ποια είναι η θρησκεία του Θεού;»
Η απάντησή µου ήταν η καλύτερη που μπορώ να δώσω και στο δικό σας ερώτημα.
Είπα: «Κανένας δεν μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτό».
Ποιος είναι αυτός που θέλει να μιλήσει για λογαριασμό του Θεού;

Αλλά, επειδή πιστεύω στον Θεό, θα σας πω αυτό που υποθέτω: ο Θεός, στον οποίο πιστεύω, µας φανερώθηκε. Εμφανίστηκε ως άνθρωπος, πριν από 2000 χρόνια, µε το όνομα Ιησούς Χριστός. Τώρα, τούτος ο "άνθρωπος" που ονομαζόταν Χριστός, είχε μόνον έναν εχθρό: την οργανωμένη θρησκεία.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες της πίστης που Εκείνος δίδαξε, τον μίσησαν τόσο, που τελικά τον δολοφόνησαν. Αυτός ο "άνθρωπος" που ονομαζόταν Χριστός, ήταν εξαιρετικά φτωχός.
Δεν είχε τίποτα.
Γιάτρεψε πολλούς ανθρώπους, βοήθησε πολλούς ανθρώπους, μίλησε πολύ στους ανθρώπους.

Αγνόησε απόλυτα τη φυλή τους, το θρήσκευμά τους, το φύλο ή την τάξη τους.
Για Εκείνον, όλοι οι άνθρωποι ήταν αληθινά ίσοι. Όχι, «σχεδόν ίσοι».

Δεν έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση στους πλουσίους.
Πίστευε στην πραγματικότητα, ότι ήταν κακομοίρηδες, όπως και οι φανατικά θρήσκοι. Πάνω απ' όλα, δίδασκε την αλληλεγγύη και τη συμπόνια για τους φτωχούς και τους µη προνομιούχους.

Αυτή ήταν η επωδός του: «Αυτό που κάνετε στον κατώτερο μεταξύ των ανθρώπων, το κάνετε σε µένα».
Κοντολογίς, ο "άνθρωπος" αυτός που ονομαζόταν Χριστός, έφερε στις αξίες τα πάνω-κάτω.

Αλλά, για να επανέλθω στην ερώτησή σας: ναι, Εκείνος αποστρεφόταν τη θρησκεία. 
Και οπωσδήποτε, δεν επιθυμούσε να θεσπίσει µια νέα. Μας έδωσε ένα παράδειγμα για το πώς να ζούμε. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.
Να ζούμε µε σεβασμό και αγάπη ο ένας για τον άλλο. Να µη ζούμε για τον εαυτό µας, αλλά για τους άλλους. Να µην παίρνουμε, αλλά να δίνουμε.

Μπορείτε πολύ εύκολα να δείτε την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στη διδασκαλία (και το παράδειγμά του) και τη θρησκεία που φέρει τ' όνομά Του. Και τούτη η αντίφαση δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη απ' όσο είναι σήμερα, όταν µια χώρα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ασκεί πολιτικές στο όνομα αυτής της θρησκείας, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από τις προθέσεις του χριστιανισμού.

Διαστρέβλωσαν αυτή τη θρησκεία και τη μετέτρεψαν στο ακριβώς αντίθετο από αυτό που αληθινά είναι. Είναι κάτι που απλώς επιβεβαιώνει την πεποίθησή µου, ότι ο Θεός αποστρέφεται τη θρησκεία. Εκείνος θέλει απλώς να ζούμε µε το όραμά Του και αποκαλώντας τον Ιησού Χριστό «Yιό Του», έκανε όλους εμάς γιους και θυγατέρες Του.

Είμαι σίγουρος ότι κοιτάζει µε αγάπη και τρυφερότητα τους άντρες και τις γυναίκες κάθε θρησκείας - και δεν έχει σημασία αν τον αποκαλούν Θεό ή Αλλάχ ή Βούδα ή Κρίσνα. Και είμαι βέβαιος ότι κοιτάζει µε αγάπη τους άθεους, που ζουν «κατ' εικόνα του» και ενδιαφέρονται για τους άλλους, περισσότερο απ' ό,τι για τους εαυτούς τους.

Όταν περπάτησε ανάμεσά µας µε τη μορφή ενός "άνδρα" που λεγόταν Χριστός, ήταν απίστευτα ανεκτικός και δοτικός προς όλους τους ανθρώπους.
Δεν άντεχε µόνο, τους πλουσίους και τους φανατικά θρήσκους ...


pZ – [2fA]









Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου