- 8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας -
Στο κείμενο
που ακολουθεί, η γνωστή ήδη και αγαπητή στους φίλους του Φεγγαριού
Ψυχολόγος Λίνα
Αλεξανδράκη, μιλά για την γυναίκα σε όλους τους ρόλους της,
που στηρίζουν
και ομορφαίνουν τον κόσμο μας.
ΤΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
[Ομιλία στον Σύλλογο Γυναικών Λαυρίου, στις 8 Μαρτίου 2015]
Η 8η Μαρτίου του 1857 είναι μια καταλυτική ημερομηνία.
Είναι η ημέρα που χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, για να διαδηλώσουν και να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες και ίσα δικαιώματα εργασίας με τους άνδρες.
Η συγκέντρωση αυτή διασκορπίστηκε από τις δυνάμεις της Αστυνομίας, όμως ο κύβος είχε ριφθεί.
Είναι η ημέρα που χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, για να διαδηλώσουν και να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες και ίσα δικαιώματα εργασίας με τους άνδρες.
Η συγκέντρωση αυτή διασκορπίστηκε από τις δυνάμεις της Αστυνομίας, όμως ο κύβος είχε ριφθεί.
Από τότε και για πολλά χρόνια οι γυναίκες πάλεψαν για να κερδίσουν μια θέση στον κόσμο, να αποκτήσουν το δικαίωμα της απόφασης και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.
Σπούδασαν, εργάστηκαν, δημιούργησαν επιχειρήσεις και συχνά έγιναν πρωτοπόροι σε διάφορους τομείς.
Κατά μία έννοια οι γυναίκες κέρδισαν τη μάχη που ξεκίνησαν.
Όμως, από την άλλη πλευρά, επωμίστηκαν έναν ακόμη ρόλο στη δύσκολη ζωή της πόλης, τον οποίο πρέπει σήμερα να συνδυάσουν με όλους τους υπόλοιπους.
Κι αυτό είναι πράγματι το πιο δύσκολο, αλλά και το πιο αξιοθαύμαστο. Διότι η σημερινή γυναίκα καλείται να είναι στην εργασία της δυναμική και ανταγωνιστική, ενώ όταν επιστρέψει στο σπίτι, να παίξει το ρόλο της καλής νοικοκυράς, της γλυκιάς μητέρας και της τρυφερής συζύγου.
Πρόσωπα διαφορετικά τα οποία πρέπει να συνδυάσει αποτελεσματικά, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει, αλλά να είναι ταυτόχρονα και η ίδια ευτυχισμένη.
Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι τα πρόσωπα αυτά.
Η γυναίκα εργαζόμενη
Από εκείνη την πρώτη μαζική διαδήλωση των γυναικών έχουν περάσει πολλά χρόνια και η κοινωνική σκακιέρα έχει αλλάξει.
Στον απόηχο των γεγονότων που ακολούθησαν, η γυναίκα χειραφετήθηκε και σήμερα διεκδικεί δυναμικά μια θέση στο εργασιακό προσκήνιο, είτε για να ασχοληθεί με κάτι που την ενδιαφέρει, είτε για να αυξήσει τα εισοδήματα της οικογένειας.
Όμως ο χώρος εργασίας είναι συχνά για τη γυναίκα ένας στίβος μάχης: πρέπει ή νιώθει πως πρέπει να αποδείξει την αξία της με οποιοδήποτε κόστος.
Ουσιαστικά να σταθεί στο όποιο ύψος των περιστάσεων, που άλλοι έχουν βάλει για λογαριασμό της και να αποδείξει ότι είναι ικανή να παράγει έργο, ώστε να συνεχίσει να κατέχει τη θέση που έχει.
Κι αυτό, πολλές φορές, με κόστος την οικογενειακή και προσωπική της ζωή.
Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σημερινή εργαζόμενη σε σχέση με τον άνδρα συνάδελφό της είναι το θέμα της μητρότητας.
Αν η γυναίκα έχει την τύχη να εργάζεται στον δημόσιο τομέα, τότε μπορεί να έχει την άδεια μητρότητας που της παρέχει ο νόμος.
Αν όμως εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ή έχει δική της επιχείρηση, τότε αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες προκειμένου να διατηρήσει τη θέση ή την εργασιακή της κατάσταση.
Η γυναίκα μητέρα
Η μητέρα είναι η ζωή, η ύπαρξη πέρα από το χώρο και το χρόνο.
Σύλληψη, εγκυμοσύνη και γέννα αποτελούν μέρος του θαύματος της δημιουργίας, αλλά κι έναν σημαντικό σταθμό στην ιστορία της γυναίκας.
Παίζοντας τον ρόλο της ίδιας της φύσης, η γυναίκα δημιουργεί μέσα της επί εννέα μήνες ένα νέο πλάσμα φέρνοντας μια ψυχή στη ζωή.
Στους μήνες της εγκυμοσύνης μια γυναίκα λάμπει πάντοτε από ένα εσωτερικό φως, ακτινοβολώντας ομορφιά κι ευδαιμονία.
Κι όταν πια γεννήσει η ομορφιά εξακολουθεί να την περιβάλλει, σαν μια αύρα που αγκαλιάζει την ίδια, το μωρό, αλλά και ολόκληρη την οικογένεια.
Τότε η γυναίκα γίνεται κυριολεκτικά και συμβολικά η τροφός, προστάτιδα της νέας ζωής.
Είναι εκείνη που τρέφει, φροντίζει και προστατεύει το παιδί καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας και όχι μόνο.
Και καθώς είναι εκείνη που περνάει περισσότερο χρόνο μαζί του, φροντίζει να του μεταβιβάσει τις αλήθειες και τις αξίες της ζωής, μέσα από διηγήσεις και παραμύθια.
Κι αν κάποια στιγμή η γυναίκα κληθεί να παίξει το ρόλο της γιαγιάς, τότε γίνεται δύο φορές μητέρα, στηρίζοντας με την αγάπη, αλλά και την πείρα της ολόκληρη την οικογένεια.
Αυτή είναι η σκιαγράφηση της κλασικής μητέρας.
Όμως η έννοια αυτή της μητέρας δεν γνωρίζει όρια και στεγανά.
Μητέρα δεν είναι μόνο αυτή που κυοφορεί και φέρνει στον κόσμο ένα παιδί.
Είναι πιθανό να βρίσκονται ανάμεσά μας και γυναίκες που για κάποιους λόγους δεν κατάφεραν να κάνουν ένα βιολογικό παιδί. Αλλά η αγάπη που νιώθουν έχει διοχετευτεί σε ανίψια, άλλα παιδιά ή άλλους ανθρώπους που τη χρειάζονται.
Επειδή όλες μας μπορούμε να είμαστε μητέρες, όταν αγκαλιάζουμε με αγάπη εκείνους που μας έχουν ανάγκη. Γενικά πάντως, ο ρόλος της μητέρας είναι ο πιο παραδοσιακός και σίγουρα ο πιο απαιτητικός. Πρόκειται για μια 24ωρη απασχόληση μεγάλης ευθύνης και τεραστίων απαιτήσεων που ωστόσο ποτέ μια γυναίκα δεν θα άλλαζε.
Η γυναίκα – κόρη
Η γυναίκα όμως είναι και κόρη.
Όσο περνάει ο χρόνος τόσο περισσότερο αποκαλύπτονται οι κύκλοι του και οι αγαπημένοι γονείς μεγαλώνουν. Τότε η γυναίκα γίνεται και πάλι κόρη με όλη την έννοια της λέξης, επιφορτισμένη με το καθήκον να συνδράμει στη φροντίδα και συχνά τη θεραπευτική πορεία των γονέων των δικών της ή του άνδρα της.
Όσο μεγάλη κι αν είναι η αγάπη της, όσο κι αν θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο για τους γηραιότερους, βιώνει συχνά ένα βάρος τόσο ψυχολογικό όσο και φυσικό.
Ψυχολογικό επειδή αναγκάζεται να αντικρίσει την ενδεχόμενη θνησιμότητά τους και φυσικό διότι καλείται συχνά να φροντίσει δύο σπίτια και να δώσει προτεραιότητα στους γονείς έναντι των παιδιών της.
Η γυναίκα σύζυγος – ερωμένη
Και κάπου εδώ έρχεται να προστεθεί ένας ακόμη ρόλος, αυτός της συζύγου και της συντρόφου.
Όσο μια γυναίκα δεν έχει παιδιά αφιερώνει χρόνο στη σχέση της, φροντίζει τον σύντροφό της και δίνει προτεραιότητα στις δικές του ανάγκες.
Μόλις όμως αποκτήσει ένα παιδί, αναπόφευκτα οι προτεραιότητες αλλάζουν.
Η φύση αναλαμβάνει δράση κι έτσι το παιδί συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής και της φροντίδας.
Ο χρόνος που έχει το ζευγάρι μειώνεται, η ερωτική ζωή που μέχρι πρότινος έπαιζε σημαντικό ρόλο στη σχέση γίνεται αγχωτική έως ανύπαρκτη και τότε εμφανίζονται προβλήματα επικοινωνίας.
Ο άνδρας, όσο κι αν αγαπάει τα παιδιά του, παραμένει πάντοτε άνδρας και συχνά διεκδικεί το δικό του μερίδιο της προσοχής που σχετίζεται και με τη σεξουαλικότητα.
Από την άλλη πλευρά η γυναίκα δεν μπορεί να καταλάβει πώς ο άνδρας μπορεί να σκέφτεται τέτοια πράγματα, όταν υπάρχει ένα μωρό στο σπίτι που απαιτεί ολοήμερη φροντίδα.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα ανάμεσα στο ζευγάρι, επειδή από τη δική τους πλευρά έχουν και οι δύο δίκιο.
Έτσι, είναι ουσιώδες να χτίσουν μεταξύ τους μια γερή γέφυρα επικοινωνίας, να βρουν χρόνο για την ανανέωση της σχέσης τους και να αποκτήσει ο καθένας κατανόηση για τις ανάγκες του άλλου.
Ο άνδρας να κατανοήσει πως η γυναίκα βρίσκεται σε μια νέα φάση στη ζωή της και να της δώσει χρόνο να προσαρμοστεί σε αυτήν.
Και η γυναίκα να καταλάβει πως δεν έχει πάψει να αποτελεί σύντροφο και ερωμένη, οπότε να πλησιάσει ξανά τον άνδρα με την αγάπη που έτσι κι αλλιώς έχει για εκείνον.
Η γυναίκα ως Γυναίκα
Όπως είδαμε, λοιπόν, η γυναίκα σήμερα καλείται όχι μόνο να είναι μητέρα, σύζυγος, νοικοκυρά και επαγγελματίας, αλλά και να παίζει όλους αυτούς τους ρόλους καλά.
Όμως, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάει την πιο σημαντική της ιδιότητα, αυτήν της Γυναίκας, μια ιδιότητα που υπερβαίνει κάθε άλλο ρόλο.
Κι αυτό επειδή πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι γυναίκα, για να υπάρξει μετά καλή σύζυγος και καλή μητέρα.
Δυστυχώς συναντάμε συχνά το φαινόμενο μια γυναίκα από τη στιγμή που γίνεται μητέρα να ξεχνάει την αρχική της ιδιότητα και να μην έχει χρόνο ούτε για τις βασικές της ανάγκες.
Όλες οι καθημερινές της δραστηριότητες περιστρέφονται γύρω από το σχολείο και το διάβασμα των παιδιών, το σούπερ-μάρκετ, το μαγείρεμα και την καθαριότητα του σπιτιού ή ακόμη και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις.
Δεν έχει διάθεση ή χρόνο για να αφιερώσει στην περιποίηση του εαυτού της, στις φίλες της ή σε ένα χόμπι, κι έτσι αναπόφευκτα θα νιώσει πώς έχει χάσει τον εαυτό της.
Αυτό πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο, το οποίο κάθε γυναίκα πρέπει να προσέξει. Πρώτα απ’ όλα να αναγνωρίσει ότι βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και μετά να την αντιμετωπίσει. Διαφορετικά η ρουτίνα και το άγχος θα την αποδυναμώσουν και θα της στερήσουν την εσωτερική ισορροπία. Κι ας μην νομίζουμε ότι είναι εγωιστικό για μια μητέρα να δώσει χώρο και χρόνο στον εαυτό της.
Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ένα αρμονικό περιβάλλον και μια υγιή ισορροπημένη μητέρα.
Αν μια γυναίκα δεν είναι καλά με τον εαυτό της, αν είναι αγχωμένη ή μελαγχολική, δεν θα μπορεί ούτε να σταθεί σωστά δίπλα στα παιδιά της ούτε να τους παρέχει την ενέργεια που χρειάζονται. Οπότε πρέπει να φροντίσει αυτή την ενέργεια από κάπου να την αντλήσει.
Αλλά και γενικότερα όλες μας, για να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε τον εαυτό μας.
Να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του και να προσφέρουμε τον χρόνο που χρειάζεται.
Για παράδειγμα, μπορούμε να βρούμε ένα χόμπι που να μας προσφέρει ηρεμία ή εκτόνωση. Επίσης, να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δίνει η φύση μας να οικοδομούμε φιλικές σχέσεις, οπότε σταθεροποιήσουμε τις φιλίες μας και να επενδύσουμε σε αυτές.
Κι αν κάποια στιγμή νιώσουμε πως βρισκόμαστε σε ένα τέλμα, πως ξυπνάμε το πρωί και η μέρα που απλώνεται μπροστά μας φαίνεται μακριά και καταθλιπτική, τότε ας σκεφτούμε την πιθανότητα να επισκεφτούμε έναν ειδικό. Σε εκείνον μπορούμε να μιλήσουμε για τις ενδόμυχες σκέψεις και τα βαθύτερα συναισθήματά μας χωρίς το φόβο της κριτικής ή του κουτσομπολιού.
Ο ειδικός δεσμεύεται από το απόρρητο και ο ρόλος του δεν είναι να μας κρίνει, αλλά να μας ακούσει με αντικειμενικότητα, να μας κατανοήσει και να μας καθοδηγήσει, ώστε εμείς μόνες μας να βρούμε τη λύση που ταιριάζει στο δικό μας πρόβλημα.
Κι έτσι θα μπορέσουμε να πορευτούμε προς το μέλλον πιο δυνατές και πιο αισιόδοξες.
Η γυναίκα είναι το πλάσμα που περισσότερο εξύμνησαν οι ποιητές όλων των εποχών.
Είναι η ομορφιά και ο έρωτας, είναι το έλεος και η αυτοθυσία, είναι η συμπόνια και η αγάπη, είναι το χαμόγελο τούτου του κόσμου.
Όμως, είναι επίσης η δύναμη και το θάρρος: η δύναμη που αψηφά τις δυσκολίες και το θάρρος που νικά τις καθημερινές αλλά σημαντικές μάχες.
Η γυναίκα είναι αυτή που είναι. Εμείς είμαστε αυτές που είμαστε.
Με τα προβλήματα και τα ελαττώματά μας.
Δεν είμαστε τέλειες, όμως προσπαθούμε καθημερινά να αντεπεξέλθουμε στις περιστάσεις της ζωής μας.
Το σημαντικότερο όπλο μας είναι η αγάπη…
Από αγάπη ανατρέφουμε και καθοδηγούμε τα παιδιά μας, από αγάπη στεκόμαστε δυνατές δίπλα στους συντρόφους μας κι από αγάπη θέλουμε να δημιουργήσουμε στην εργασία μας.
Σε όλα βάζουμε τον εαυτό μας. Κάποιοι λένε ότι το να αγαπάμε είναι αδυναμία.
Όμως, στην πραγματικότητα η αγάπη είναι δύναμη. Ο αδύναμος άνθρωπος φοβάται.
Μόνο ο δυνατός μπορεί να αγαπήσει.
Αγάπη σημαίνει προσφορά κι εμείς μπορούμε να προσφέρουμε. Και ξέρουμε πώς να το κάνουμε.
Λένε επίσης κάποιοι ότι οι καλύτεροι μάγειρες και σεφ είναι άνδρες.
Προσωπικά θεωρώ ότι η καλύτερη μαγείρισσα είναι η γυναίκα.
Επειδή εκείνη ξέρει και βάζει στο πιάτο της ζωής τα απαραίτητα συστατικά: μια πρέζα υπομονή, δυο πρέζες δημιουργικότητα, δυο σκελίδες χαρά, αρκετή τρέλα και πολλή αγάπη.
Και κάπως έτσι, μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο όμορφη, πιο νόστιμη και πιο μερακλίδικη.
Επειδή έτσι πρέπει να είναι η ζωή μας.
Μια μικρή μαγεία που σαν απλή συνταγή μαγειρικής μπορεί να ενώσει συστατικά, να ενώσει καρδιές και να εξυψώσει ψυχές. Και καλύτερη μάγισσα και μαγείρισσα είναι η γυναίκα, επειδή ξέρει πώς να αναμειγνύει τα κατάλληλα συστατικά, ώστε να σερβίρει το πιάτο που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς: εκείνο της ευτυχίας.
Κι έτσι, αυτή την ημέρα που όλες μας γιορτάζουμε, θα ήθελα να μας ευχηθώ να είμαστε καλά, πάντοτε ισορροπημένες και υγιείς, ώστε να κερνάμε τους εαυτούς μας και όλο τον κόσμο από ένα ξέχειλο πιάτο ευτυχίας κι ελπίδας.
Χρόνια μας Πολλά!
Λίνα Αλεξανδράκη
Λ.Α. - περί Άγχους
[2φΑ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου