Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

"Καραντίνα "





Η λέξη "καραντίνα" προέρχεται από την ενετική παραλλαγή του ιταλικού σαρανταήμερου, "quaranta giorni". 
Πρόκειται για τις σαράντα μέρες υποχρεωτικής απομόνωσης των πλοίων και των πληρωμάτων τους, κατά την περίοδο της Μαύρης πανώλης.

Η πανδημία της Μαύρης πανώλης ή μαύρου θανάτου, από το 1348 ως το 1353, υπήρξε από τις πλέον καταστροφικές στην παγκόσμια ιστορία.
Ο συνολικός αριθμός νεκρών υπολογίζεται σε 100 έως 200 εκατομμύρια, στην Ευρώπη και στην Ασία. Ο παγκόσμιος πληθυσμός μειώθηκε τότε, από τα 450 εκατομμύρια στα 350 - 375 εκατομμύρια.

Οι πρώτες επίσημες καταγραφές της πανδημίας ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1347, όταν γενοβέζικα εμπορικά πλοία που προέρχονταν από το λιμάνι της Κάφφας στη Μαύρη Θάλασσα, προσέγγισαν το λιμάνι της Μεσσήνης στη Σικελία, γεμάτα ετοιμοθάνατους και νεκρούς και μετέφεραν στην Ευρώπη την ασθένεια της πανώλης.
Ενώ το Μιλάνο γλίτωσε από την πανώλη, αντιθέτως στην Φλωρεντία πέθαναν τα 4/5 του πληθυσμού της πόλης.

Στη Γερμανία, παρόλο που οι επιπτώσεις της πανώλης ήταν σημαντικά μικρότερες σε σχέση με την Ιταλία και την Γαλλία, δεν έλειψαν οι μαζικοί θάνατοι, όπως στη Βρέμη, το Αμβούργο και την Κολωνία.
Μετά την πανδημία της πανώλης, χρειάστηκαν τρεις αιώνες για να επανέλθει ο ευρωπαϊκός πληθυσμός στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την πανδημία.

Η φετινή Μεγάλη Τεσσαρακοστή της Ορθοδοξίας συνυπάρχει συνειρμικά και πρακτικά με τις quaranta giorni και του μέτρου της καραντίνας, που εφαρμόζεται στις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου όλου, για την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19.



el.wikipedia – [2φΑ]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου