Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

"Ρόλος πρωταγωνιστικός! "





-  Κυριάκος Κατσαδώρος
[ΚΛΙΜΑΚΑ]


Γράφηκαν τόσα πολλά και θα μάθουμε και θα ακούσουμε τόσα ακόμα για τον Κώστα Βουτσά, για τον μεγάλο καλλιτέχνη που μας χαιρέτησε στα 88 χρόνια του, αφήνοντας πίσω του μια ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά.
Θα προσεγγίσω κάποιες άγνωστες πτυχές του, που μοιράστηκε μαζί μας σε δύσκολες εποχές για την ΚΛΙΜΑΚΑ, παίζοντας ακόμα μια φορά πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ήταν στα μέσα του 2004, όταν στην Αίγινα το οικοτροφείο μας «ΑΦΑΙΑ» που ετοιμαζόταν τότε να λειτουργήσει, δεχόταν τα «πυρά» μιας μικρής οργανωμένης ομάδας, που με συνθήματα και ακραίες συμπεριφορές, προσπαθούσε να ανατρέψει μια δουλειά μισού χρόνου περίπου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα ψυχικής υγείας και την μείωση των στερεοτύπων και του στίγματος.
Θυμάμαι ήμασταν 40-50 άτομα μέσα στο οικοτροφείο στην Αίγινα, συνάδελφοι, φίλοι, γνωστοί, Αιγινήτες, όλοι εγκλωβισμένοι και πολιορκούμενοι από την ομάδα που φώναζε συνθήματα και μερικές φορές μας πετροβολούσαν... η πόρτα μας ήταν κλειστή από ένα απορριμματοφόρο του Δήμου και μπαίναμε στην αυλή του οικοτροφείου πηδώντας τα κάγκελα - για τον Κώστα φαινόταν λίγο δύσκολο, αλλά εύκολα τα κατάφερε.

Η παρουσία του ήταν καταλυτική, με απλά λόγια τους μίλησε για την ψυχική ασθένεια, τους εξήγησε ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, τους είπε ότι δεν είναι επικίνδυνοι άνθρωποι περισσότερο από εμάς, τους μίλησε για την αγάπη, τους είπε ότι θα έρχεται κι εκείνος και θα κάθεται και θα κοιμάται μαζί τους…
Δεν ξέρω τι τους έκανε και άλλαξαν στάση, ο ηθοποιός Βουτσάς, τα λόγια του, η λαμπερή προσωπικότητα του, δεν έχει σημασία… τελικά τα καταφέραμε και το Οικοτροφείο «Αφαία» λειτούργησε για πολλά χρόνια, και ο Κώστας τηρώντας την υπόσχεση του ερχόταν πολύ συχνά, χαρίζοντας αγάπη, γέλιο και μια ανθρώπινη ζεστασιά, σε όλους μας γνωστικούς και «τρελούς»… - αυτός ήταν ο Βουτσάς για μας.

Αντίο Κώστα Βουτσά από όλους εμάς τους τρελούς και όχι μόνο, που λειτουργούμε την ΚΛΙΜΑΚΑ.
Ξέρουμε ότι δεν είσαι μόνο δικός μας, και δεν μας στενοχωρεί καθόλου αυτό, είσαι μέσα στις καρδιές όλων μας!



fb – Kiriakos Katsadoros

[2φΑ]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου