Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

"Θεοφάνους Χρονογραφία "

 



του π. Ανανία Κουστένη  -  ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ


Φίλε αναγνώστη,

Σ’ ευχαριστώ που άνοιξες αυτό το βιβλίο, που ρίχνει φως στα χρόνια τα βυζαντινά, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, μέσα από τη θεόπνευστη γραφή του οσίου Θεοφάνη, του Ομολογητή και Χρονογράφου.

Ο Θεοφάνης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το έτος 760 μ. Χ.
Αν και ήταν γόνος πολύ πλούσιας και επιφανούς οικογενείας, νωρίς κατάλαβε την αληθινή σημασία του πλούτου και εγκατέλειψε νεόνυμφος τα εγκόσμια, για να αφοσιωθεί με ταπείνωση στο Χριστό. Ίδρυσε τη Μονή του Μεγάλου Αγρού στην Προποντίδα και μοίρασε όλα τα υπάρχοντά του κρατώντας για τον εαυτό του την αγάπη για το Θεό και για τα γράμματα. Ήταν μορφωμένος και ασχολήθηκε με την αντιγραφή πατερικών και αρχαίων συγγραμμάτων, διασώζοντας πολύτιμη πνευματική κληρονομιά. Κι αυτή η προσφορά των μοναχών του Βυζαντίου είναι ανεκτίμητη, αφού ό,τι έχουμε σήμερα από τους αρχαίους το οφείλουμε σε αυτούς. 

Ο Θεοφάνης έδρασε την εποχή της Εικονομαχίας. Υπήρξε σύνεδρος της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου και καθώς ήταν κύριος υπέρμαχος των αγίων και σεπτών εικόνων φυλακίστηκε, βασανίστηκε και εξορίστηκε στη νήσο Σαμοθράκη, όπου και παρέδωκε την μαρτυρική και ευγενική ψυχή του κατά το έτος 817 μ. Χ. (κατά άλλους το έτος 818 μ. Χ.). Ήταν από τους μεγαλύτερους οσίους και ομολογητές και θαυματουργούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας και λατρευόταν από τους Βυζαντινούς, αφού και εν ζωή ακόμα θαυματουργούσε. Τιμάται στις 12 Μαρτίου και στέλνει και σήμερα τα μύρα της αγάπης του στους ανθρώπους που τον χρειάζονται. 

Ο Θεοφάνης μας άφησε την υπέροχη Χρονογραφία του, την οποία συνέγραψε κατά τα έτη 811-814 μ. Χ. Είναι ένα ιδιότυπο είδος μεταξύ ιστορίας και απομνημονευμάτων με εξιστόρηση των γεγονότων κατ’ έτος, που αρχίζει από τα χρόνια του Διοκλητιανού (284 μ. Χ.) και φτάνει μέχρι την πτώση από το θρόνο του Μιχαήλ του Α΄ του Ραγκαβέ (813 μ. Χ.). Αποτελεί την πιο σημαντική ιστορική πηγή της περιόδου και είναι πράγματι μια αποκάλυψη. Ο Θεοφάνης μας παίρνει απαλά από το χεράκι και μας ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο, από έτος σε έτος, για να μας διδάξει, να μας ωφελήσει και να μας συγκινήσει.

Καθώς διαβάζουμε την Χρονογραφία είναι σαν να ζούμε τα γεγονότα της εποχής εκείνης. Ανακαλύπτουμε ένα θησαυρό διαχρονικών ιδεών και μηνυμάτων και όλες εκείνες τις υψηλές αξίες και τα ιδανικά που κοσμούν τον άνθρωπο και τον καθιστούν ακέραιη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Καταλαβαίνουμε ότι δίπλα στην Πολιτεία στέκει η Εκκλησία, αφού με τρόπο υπέροχο παρουσιάζεται η διαλεκτική σχέση πολιτικής και εκκλησιαστικής ζωής. Συνειδητοποιούμε ότι δίπλα και πάνω από τον άνθρωπο βρίσκεται ο Θεός, που καθοδηγεί και παρεμβαίνει προστατευτικά. Βλέπουμε μαζί με τις στρατιές των πολεμιστών να μάχονται και ουράνιες στρατιές. Και αυτή «η αλήθεια του Θεού ου δέδεται» κατά τον Χρονογράφο, που είναι συνάμα και φιλόσοφος και άριστος γνώστης της ανθρώπινης ψυχής. 

Και ενώ τα χρόνια κυλούν και στο διάβα τους αλλάζουν οι καταστάσεις, η ανθρώπινη φύση φαίνεται πως δεν αλλάζει, χαίρεται και λυπάται, δειλιάζει και αναθαρρεύει, παλεύει με τα πάθη και τις αδυναμίες της, υψώνεται με την μετάνοια, την αγάπη και την ταπείνωση. Έτσι, απ’ τη μια μεριά περνούν το κατώφλι των αιώνων και μένουν στην αιωνιότητα σπουδαίες προσωπικότητες που άλλαξαν με τη δράση και τον ηρωισμό τους τον ρου της ιστορίας, καθώς και φωτισμένες μορφές, που επέδειξαν αδούλωτο φρόνημα και θυσίασαν την πολύτιμη ζωή τους για να τιμήσουν την άγια πίστη μας. Και απ’ την άλλη μεριά παρουσιάζονται σφάλματα και ιδιοτελή κίνητρα ανθρώπων που εζημίωσαν με την τύφλωση του νου τους.

Αυτός είναι ο Θεοφάνης. Μιλάει για όλους και για όλα με αντικειμενικότητα, ειλικρίνεια και ελευθερία. Μάς δίνει την ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου και τη νοοτροπία ενός ολόκληρου λαού. Κι ανάμεσα στα άλλα διανθίζει την αφήγησή του με αναφορές σε φυσικά φαινόμενα που μας εντυπωσιάζουν και μας υπενθυμίζουν ότι τα πάντα βρίσκονται στα χέρια του Θεού. Αυτό, λοιπόν, το περιεχόμενο ο Θεοφάνης το ντύνει με μία μορφή κατάλληλη, με μια γλώσσα ζωντανή, ρέουσα και ευαγγελική. Με τρόπο αριστοτεχνικό συνταιριάζει την δημοτική με την Αττική, παρέχοντας ταυτόχρονα σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της γλώσσας μας. 

Όλο το έργο του Θεοφάνη θα λέγαμε ότι είναι ένας ύμνος στην ελληνική γλώσσα. Ο λόγος του δεν απευθύνεται μόνο στο μυαλό, αλλά και στην καρδιά με ένα ύφος λιτό και μαζί μεγαλόπρεπο, με μια χάρη εκφραστική που γεννά εικόνες, εμπνέει, ενθουσιάζει και ευλογεί. Και γίνεται η ανάγνωση αισθητική απόλαυση. Και νοιώθουμε να ανθίζει μέσα μας κάθε είδος μεγαλείου. Γιατί ο Θεοφάνης μιλάει την γλώσσα του Θεού, την γλώσσα της αλήθειας και του δικαίου, την γλώσσα της αγάπης και της ομορφιάς.

Η Χρονογραφία του ήταν Ευαγγέλιο για τους Βυζαντινούς μας προγόνους, που την διάβασαν απλήστως και γι’ αυτό δεν υπέστη επιτομή. Και οι ξένοι εκτίμησαν και θαύμασαν το σπουδαίο αυτό έργο και οι μέχρι σήμερα εκδόσεις δεν ήταν ελληνικές. Η παρούσα βασίζεται στην λαμπρή έκδοση του Γερμανού Carolus de Boor (Λειψία, 1883) και συνοδεύεται από μια δική μου μετάφραση, βοηθητική, με την ελπίδα να γίνει πρόδρομος για νέες προσπάθειες και μελέτες. Στο αρχαίο κείμενο αναγράφεται η χρονολογία από κτίσεως κόσμου και στο μεταφρασμένο η χρονολογία από την γέννηση του Χριστού, σύμφωνα πάντα με την χρονολογική κατάταξη που ακολουθεί ο Θεοφάνης, ο οποίος στηρίχτηκε στο Αλεξανδρινό σύστημα χρονολόγησης. 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολύτιμους συνεργάτες μου και όλους όσους συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια και να ευχηθώ ο όσιος Θεοφάνης να προστατεύει την πατρίδα μας, όλο τον κόσμο κι εσένα, αγαπητέ αναγνώστη, που τον κρατάς στα χέρια σου και τον κλείνεις στην ψυχή σου.

Με σεβασμό και αγάπη
Αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης Αθήνα, 2007

 

oodegr – 2fA


Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

"Τα δέντρα "

 



-  του Αργύρη Χιόνη


Θα 'ρθει μια μέρα
που τα δέντρα θα μισήσουν την αχαριστία των ανθρώπων
και θα σταματήσουν να παράγουν ίσκιο,
θροΐσματα κι οξυγόνο.
Θα πάρουνε τις ρίζες τους και θα φύγουν.

Μεγάλες τρύπες θα μείνουνε στη γη
εκεί που ήταν πριν τα δέντρα.
Όταν οι άνθρωποι καταλάβουνε τι έχασαν,
θα πάνε και θα κλάψουν πικρά πάνω απ' αυτές τις τρύπες.
Πολλοί θα πέσουν μέσα.

Τα Χώματα θα τους σκεπάσουν.
Κανείς δεν θα φυτρώσει.

 

doctv

vb-Θεόδωρος
2fA

                                              

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

"Η γιαγιά και το σπίτι της "



 

"Μαμά, μπορώ να κοιμηθώ στη γιαγιά απόψε;"
…. άκουσα στο αυτοκίνητο, σήμερα το πρωί. Όταν κατάφερα να γυρίσω, να δω το παιδί μου, με έκανε να επιστρέψω πίσω στο παρελθόν, με μία μόνο πρόταση.

Πότε πέρασε ο χρόνος και μας έκανε ενήλικες γεμάτους βαρετές προτεραιότητες;
Αγωνιζόμαστε κάθε μέρα, για κάτι που δεν είμαστε καν σίγουροι ότι θέλουμε πραγματικά.
Όταν στην πραγματικότητα, το σπίτι της γιαγιάς, είναι αυτό που όλοι χρειάζονται για να είναι ευτυχισμένοι.

Το σπίτι της γιαγιάς είναι, όπου τα χέρια του ρολογιού κάνουν διακοπές μαζί μας και τα λεπτά, περνάνε αξεπέραστα,.
Το σπίτι της γιαγιάς είναι, όπου ένα απλό ζυμαρικό και το σπιτικό ψωμί φαίνεται να έχουν διαφορετικές γεύσεις, νοστιμιάς.
Το σπίτι της γιαγιάς είναι, όπου ένα αθώο απόγευμα, μπορεί να διαρκέσει για μια αιωνιότητα παιχνιδιών στον κόσμο της φαντασίας.

Το σπίτι της γιαγιάς είναι, όπου τα ντουλάπια κρύβουν τα πιο παλιά ρούχα και τα πιο μυστήρια εργαλεία.
Το σπίτι της γιαγιάς είναι, εκεί που τα κλειστά κουτιά γίνονται κιούπια μυστικών θησαυρών, έτοιμα να ξεσκεπαστούν.
Το σπίτι της γιαγιάς είναι, όπου τα παιχνίδια σπάνια έρχονται έτοιμα, συνήθως ανακαλύπτονται επί τόπου.

Το σπίτι της γιαγιάς είναι, εκεί όπου όλα είναι μυστηριωδώς δυνατά και η μαγεία συμβαίνει διαρκώς, με την ηρεμία της βεβαιότητας .
Το σπίτι της γιαγιάς είναι, όπου βρίσκουμε τα απομεινάρια της παιδικής ηλικίας των γονιών μας και την αρχή της δικής μας ζωής.
Το σπίτι της γιαγιάς εσωτερικά, είναι η διεύθυνση της βαθύτερης στοργής μας, όπου όλα τα επιτρέπει η αγάπη.

Αυτή η πολυτέλεια δεν μου ανήκει πλέον- δυστυχώς, θα ζει μαζί μου μόνο στις αναμνήσεις.
Ακόμα κι έτσι όμως, αν μπορούσα να ζητήσω κάτι τώρα, οτιδήποτε, στον κόσμο εκπλήρωσης των αιτημάτων, θα επαναλάμβανα το ίδιο πράγμα:
"Μπορώ να κοιμηθώ στη γιαγιά απόψε;"

 

Από ανάρτηση fb-dinfo
σε προσαρμογή 2fA

                                                     

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

"Τέχνη και τέχνες.. "



 
Salvatore Garau


Ένα αόρατο έργο τέχνης που φιλοτέχνησε ο Ιταλός καλλιτέχνης Salvatore Garau, σύμφωνα με το Newsweek, πωλήθηκε για 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο καλλιτέχνης υποστηρίζει πως αν και το γλυπτό δεν υπάρχει στην φυσική του μορφή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.
Δήλωσε στους δημοσιογράφους, πως «Το κενό δεν είναι παρά ένας χώρος γεμάτος ενέργεια, και ακόμα κι αν τον αδειάσουμε από αντικείμενα και δεν μείνει τίποτα, σύμφωνα με την αρχή της αβεβαιότητας του Χάισενμπεργκ, το "τίποτα" δεν έχει μεν βάρος, ωστόσο έχει ενέργεια που συμπυκνώνεται και μετατρέπεται μέσα μας σε άυλα σωματίδια συναισθήματος».

Αν και ο αγοραστής δεν κατονομάστηκε, το γλυπτό θα πρέπει να περιέχεται νοητά σε έναν ανοιχτό χώρο ελεύθερων διαστάσεων 1,5Χ1,5 μ.
Και εννοείται ότι θα εκτίθεται πλέον, σε ιδιωτική συλλογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αγοραστής έχει λάβει πιστοποιητικό γνησιότητας του έργου, που έχει υπογραφεί και σφραγιστεί από τον ίδιο τον δημιουργό.

Βέβαια αυτό δεν είναι το πρώτο άυλο γλυπτό που δημιούργησε ο Garau,  είναι όμως το πρώτο που πωλήθηκε (κακώς) έναντι ορατών, μη ενεργειακών χρημάτων...

 

lifo – 2φΑ

                                                       

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

"Εμπιστοσύνη, θαυμασμός και δέος "

 


Αριστοτέλης  -  Υπάρχουν τρία είδη φιλίας

«Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή.
Εκτός όμως απ’ αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά.
Γι’ αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη.
Εξάλλου οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις άλλες δυστυχίες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι.

Επιπλέον, οι φίλοι συνδράμουν τους νέους, ώστε να τους αποτρέψουν από τα λάθη, και προκειμένου για τους μεγάλους στην ηλικία, τους φροντίζουν και αναπληρώνουν τις δυνάμεις που τους λείπουν.
Δύο πηγαίνουν μαζί, διότι και οι δυο είναι πιο ικανοί να κατανοήσουν από κοινού και να ενεργήσουν».

Ο Αριστοτέλης υπογράμμισε δύο συνηθισμένα είδη φιλίας που βασίζονται περισσότερο στη σύμπτωση, παρά στην πρόθεση.

1) Η πρώτη είναι η φιλία που βασίζεται στην ωφελιμότητα.
Σε αυτό το είδος φιλίας, τα δύο μέρη δεν τρέφουν αληθινά φιλικά συναισθήματα, αλλά διατηρούν τη σχέση τους γιατί αποκομίζουν οφέλη.
Αυτή η φιλία, δεν είναι μόνιμη. Όταν τελειώνουν τα οφέλη, συνήθως τελειώνει και η φιλία.
Ο Αριστοτέλης παρατήρησε πως αυτή η σχέση είναι πιο συνηθισμένα ανάμεσα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Ένα σωστό παράδειγμα τέτοιας φιλίας, είναι οι σχέσεις που φτιάχνουμε με συνάδελφους στη δουλειά. Μπορεί όντως να περνάμε καλά μαζί, αλλά μόλις η κατάσταση αλλάξει, συνήθως αλλάζει και η φύση της σχέσης μας.

2) Αντίστοιχα, το δεύτερο είδος συμπωματικής φιλίας βασίζεται στην απόλαυση.
Αυτό όμως, είναι πιο συνηθισμένο σε νεαρούς ανθρώπους.
Είναι το είδος φιλίας που παρατηρείται ανάμεσα σε συμμαθητές, συμφοιτητές και άτομα που ανήκουν στην ίδια αθλητική ομάδα.
Η πηγή της φιλίας είναι πιο συναισθηματική, αλλά ταυτόχρονα, είναι το είδος της φιλίας που συνήθως κρατάει λιγότερο. Μόλις τα ενδιαφέροντα των φίλων πάψουν να είναι κοινά, σταματάει και η απόλαυση και κατά επέκταση, η φιλία.
Συνήθως, αυτό συμβαίνει, επειδή μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε και αλλάζουμε.

Οι περισσότερες φιλίες, ανήκουν σε αυτές τις δύο κατηγορίες και ενώ ο Αριστοτέλης ποτέ δεν τις χαρακτήρισε με αρνητικό τρόπο, πίστευε πως το μικρό βάθος τους περιόριζε την ποιότητά τους.
Είναι καλό, για την ακρίβεια, είναι απαραίτητο, να έχουμε συμπωματικές φιλίες, αλλά μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα.

3) Η φιλία της αρετής και του αγαθού.
Η τελευταία μορφή φιλίας που κατέγραψε ο Αριστοτέλης είναι η καλύτερη από όλες.
Αντί να βασίζεται στο συμφέρον ή στην απόλαυση, το τρίτο είδος φιλίας βασίζεται στην κοινή εκτίμηση των αρετών και των ιδανικών, ανάμεσα στα δύο μέρη.
Είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι αξίες, τις οποίες αντιπροσωπεύουν που αποτελούν το κίνητρο διατήρησης των φιλικών δεσμών.

Συνήθως, αυτή η φιλία κρατάει μέχρι τέλους, αλλά για τη δημιουργία της απαιτείται η ύπαρξη ενός βασικού επίπεδου καλοσύνης, στο καθένα από τα δύο άτομα.
Σαν να μην έφτανε αυτό, απαιτούν χρόνο και εμπιστοσύνη για να σφυρηλατηθούν σωστά.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν ενσυναίσθηση και δεν νοιάζονται για τον συνάνθρωπό τους συχνά αποτυγχάνουν να αναπτύξουν τέτοιες σχέσεις και καταλήγουν στα πρώτα δύο είδη φιλιών.
Ο κάθε άνθρωπος έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει αυτό το επίπεδο φιλίας με κάποιον που ξέρει πολύ καλά, τον έχει δει στη χειρότερη φάση της ζωής του και έπειτα τον είδε να την ξεπερνάει. Το ίδιο πράγμα ισχύει και για φίλους που αντιμετώπισαν και ξεπέρασαν μαζί τις ίδιες δυσκολίες.

Πέρα από το βάθος και την οικειότητα που προκύπτει σε αυτές τις σχέσεις, η ομορφιά τους κρύβεται και στο γεγονός πως συμπεριλαμβάνουν τα πλεονεκτήματα και από τα δύο προηγούμενα είδη φιλίας. Είναι ωφέλιμες και απολαυστικές.
Όταν σέβεσαι τον άλλον και νοιάζεσαι για το καλό του, χαίρεσαι και μόνο που είσαι μαζί του, μπορείτε να βρείτε πράγματα που θα διασκεδάσουν και τους δύο σας, αλλά και να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον.

Αυτές οι σχέσεις απαιτούν χρόνο και προσπάθεια, αλλά όταν ανθίσουν, οι καρποί τους είναι η εμπιστοσύνη, ο θαυμασμός και το δέος, δηλαδή οι πιο γλυκοί καρποί που έχει να μας προσφέρει η ζωή.

 

lecturesbureau– 2φΑ

                                                      

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

"Για μια θέση στο στίχο.. "






 






Γιάννης Ρίτσος
[Aπόσπασμα από γράμμα του ποιητή στον Τάσο Λειβαδίτη
 με ημερομηνία 21/8/1973]


"Μαζεύω ήλιο και θάλασσα για το χειμώνα
–ίσως και τίποτα αισθήσεις και εικόνες που κάποτε, στην ώρα τους,
θάρθουν να μου ζητήσουν «να υπάρξουν»,
γιατί όσο υπάρχουν δε μου ζητάνε τίποτα –θα πρέπει να χαθούν
για ν’ αρχίσουν ν’ αξιώνουν μια θέση στο στίχο.

Κ’ εμείς: να τις σώσουμε για να σωθούμε".

 

doctv

vb-db – 2fA

                                                                               



Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

"Η φωλιά των πουλιών "


Καρλ Γιούνγκ 
-  Πώς ο γονεϊκός ρόλος επηρεάζει τη δημιουργία της προσωπικότητας του παιδιού, αλλά και την ψυχοσύνθεσή του


Για να κατανοήσουμε την προστατευτική ενέργεια των δύο γονέων,
ας χρησιμοποιήσουμε την αναλογία της φωλιάς των πουλιών.
Η φωλιά των πουλιών αποτελείται από δύο μέρη:
Το έξω στρώμα είναι σκληρό, συμπαγές, δομημένο από πιο σκληρά υλικά, κομμάτια ξύλο, πετρούλες, λάσπη κλπ., που αποτελούν ένα συγκεκριμένο οικοδόμημα που επιτρέπει στη φωλιά να αντέχει στις καιρικές συνθήκες, να είναι στερεή και ασφαλής. Μηχανισμός που φέρνει δομή στο αδόμητο.

Το εσωτερικό στρώμα είναι πιο μαλακό, φτιαγμένο από πούπουλα κι άλλα μαλακά υλικά.
Είναι το μητρικό πλαίσιο.
Το έξω είναι ο πατέρας, το μέσα η μητέρα.
Ένα παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα της μητέρας και εκεί προστατεύεται από τις απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες του έξω κόσμου.
Μετά τη γέννα, μέχρι να αυτονομηθεί το παιδί χρειάζεται ακόμα την προστασία της μητέρας.

Εδώ έρχεται ο πατέρας, μέσα από την καλή σχέση μεταξύ τους, να βοηθήσει το παιδί να χαλαρώσει τους δεσμούς του με την μητέρα και να αρχίσει τα δικά του βήματα στον κόσμο, να αναπτύξει την αυτοεκτίμησή του, την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και να αυτονομηθεί από την μητέρα.
Υπό την προστασία του πατέρα το παιδί εξερευνά τον έξω κόσμο, έτσι ώστε να μην παλινδρομήσει στην ενδομήτρια εμπειρία.

Ανεξάρτητα από το φύλο του παιδιού, ο πατέρας στην αρχή της ζωής του παιδιού, είναι η πηγή της προστασίας από τις δυνάμεις της παλινδρόμησης.
Βοηθά να δομήσει το παιδί τα όριά του, την ταυτότητά του, λύνοντας το συμβιωτικό στάδιο με την μητέρα, να έχει αίσθηση του εαυτού του, να λέει ναι ή όχι, τόσο στον έξω κόσμο, όσο και στον κόσμο των ενστίκτων και των επιθυμιών.

Η αρσενική αρχή είναι αυτή που βοηθά τον άνθρωπο να εδραιώσει τα όριά του, να βρει την ταυτότητά του και αυτή η αρσενική δύναμη επίσης, (animus), φέρει τη θηλυκή αρχή έξω στον κόσμο, για να εκφραστεί.
Ο γάμος αυτών των δύο αρχών επιφέρει την ισορροπία και την αρμονία.

Ο πατέρας δημιουργεί ένα ασφαλές μέρος για το παιδί που έχει γεννηθεί, στη θέση της ασφάλειας που το παιδί βίωνε στην μήτρα.
Μεγαλώνοντας το παιδί, το βοηθά να διαπραγματευθεί με τον έξω κόσμο και να δομήσει την δική του Persona.
Η δημιουργία της Persona γίνεται σιγά σιγά από τα υλικά των γονεϊκών αξιών.
Το πρώτο πρότυπο της διαμόρφωσης του εγώ, είναι να συμπεριφερθώ με τον τρόπο που προσδοκούν οι γονείς μου.
Έτσι, η πρώτη persona, είναι οι συλλογικοί πολιτιστικοί κώδικες συμπεριφοράς και κρίσεων αξιών που εκφράζονται και μεταδίδονται από τους γονείς.

Στην πορεία της φυσιολογικής ψυχολογικής ανάπτυξης, πρέπει να υπάρξει μια διαφοροποίηση ανάμεσα στο εγώ και στην persona.
Το παιδί χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ποιο είναι ξέχωρα από τις εξωτερικές συλλογικές απαιτήσεις της κοινωνίας.
Να γίνει ένα άτομο που έχει τις δικές του ιδέες και τον δικό του κώδικα συμπεριφοράς και ταυτόχρονα να ζει στον κόσμο και να προσαρμόζεται στις συλλογικές νόρμες.

Αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, εμφανίζεται ένα ψευδο-εγώ και ο άνθρωπος ταυτίζεται με τον ρόλο του. Η persona δεν πρέπει να είναι υπερβολικά άκαμπτη ή λαμπρή, γιατί αυτή η υπερβολή θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας πιο σκοτεινής σκιάς.

Αν λοιπόν είμαστε μόνο persona, τότε δεν είμαστε γνήσιοι, γιατί δεν έχουμε επαφή με τον εσωτερικό, πραγματικό εαυτό μας.
“Ο άνθρωπος-persona είναι τυφλός και δεν βλέπει την εσωτερική του πραγματικότητα, ακριβώς όπως ο άνθρωπος που δεν έχει καθόλου persona είναι τυφλός και δεν βλέπει την πραγματικότητα του κόσμου.”

 

dinfo – 2φΑ

                                   


 

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

"Μια μυστική προσευχή "

 



-  Από το βιβλίο:
Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου "Λόγοι, Β΄ Πνευματική Αφύπνιση",
Ιερόν Ησυχαστήριον "Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος",
Σουρωτή Θεσσαλονίκης 1999


Ό,τι μπορεί να κάνει κανείς ανθρωπίνως, πρέπει να το κάνει και ό,τι δεν μπορεί, να το αφήνει στον Θεό. Και αν κάνει λίγο περισσότερο από ό,τι μπορεί, όχι όμως από εγωισμό, αλλά από φιλότιμο, γιατί νομίζει ότι δεν εξήντλησε αυτό που μπορεί να κάνει ανθρωπίνως, πάλι το βλέπει ο Θεός και συγκινείται.
Ο Θεός, για να βοηθήσει, θέλει και την δική μας προσπάθεια.
Βλέπεις, ο Νώε εκατό χρόνια παιδευόταν να φτιάξει την Κιβωτό.
Πριόνιζαν τα ξύλα με ξύλινα πριόνια. Έβρισκαν άλλα ξύλα πιο σκληρά και τα έφτιαχναν πριόνια. Δεν μπορούσε τάχα να κάνει κάτι ο Θεός, ώστε να τελειώσει γρήγορα η Κιβωτός;
Τους είπε όμως, πώς να την φτιάξουν και μετά τους έδινε δυνάμεις.
Γιʹ αυτό να κάνουμε ό,τι μπορούμε εμείς, για να κάνη και ο Θεός ό,τι εμείς δεν μπορούμε.

Ήρθε κάποιος στο Καλύβι και μου είπε: «Γιατί οι καλόγεροι κάθονται εδώ και δεν πάνε στον κόσμο, να βοηθήσουν τον λαό;».
«Αν πήγαιναν έξω στον κόσμο, να βοηθήσουν τον λαό, του είπα, θα έλεγες γιατί οι καλόγεροι γυρίζουν στον κόσμο. Τώρα που δεν πάνε, λες γιατί δεν πάνε».
Ύστερα μου λέει: «Γιατί οι καλόγεροι πηγαίνουν στους γιατρούς και δεν τους βοηθάει ο Χριστός τους και η Παναγία τους να γίνουν καλά;».
«Αυτήν την ερώτηση, του λέω, μου την έκανε και ένας Εβραίος γιατρός».
«Αυτός δεν είναι Εβραίος», μου λέει ένας που ήταν μαζί του.
«Δεν έχει σημασία που δεν είναι Εβραίος, του λέω. Αυτή η ερώτηση, Εβραίου είναι.
Και θα σας πω την απάντηση που έδωσα στον Εβραίο, αφού είναι όμοια η περίπτωση.

ʺΕσύ, σαν Εβραίος που είσαι, του είπα, έπρεπε να ξέρεις απʹ έξω την Παλαιά Διαθήκη.
Εκεί στον Προφήτη Ησαΐα, αναφέρει ότι ο Θεός χάρισε στον βασιλιά Εζεκία, επειδή ήταν πολύ καλός, ακόμη δεκαπέντε χρόνια ζωής.
Έστειλε τον Προφήτη Ησαΐα και είπε στον βασιλιά: Ο Θεός σου χαρίζει ακόμη δεκαπέντε χρόνια ζωής, γιατί διέλυσες τα άλση των ειδωλολατρών.
Και για την πληγή σου – ο βασιλιάς είχε και μια πληγή – είπε ο Θεός, να βάλεις επάνω μια τσαπέλα σύκα, και θα γίνεις καλά!

Αφού ο Θεός του χάρισε δεκαπέντε χρόνια ζωής, δεν μπορούσε να θεραπεύσει και εκείνη την πληγή; Εκείνη όμως γιατρευόταν με μια τσαπέλα σύκαʺ».
Πράγματα που γίνονται από τους ανθρώπους να μην τα ζητάμε από τον Θεό.
Να ταπεινωνόμαστε στους ανθρώπους και να ζητάμε την βοήθεια τους.

Μέχρις ενός σημείου θα ενεργήσει ο άνθρωπος ανθρωπίνως και μετά θα αφεθεί στον Θεό.
Είναι εγωιστικό να προσπαθεί να βοηθήσει κανείς σε κάτι που δεν γίνεται ανθρωπίνως.
Σε πολλές περιπτώσεις που επιμένει ο άνθρωπος να βοηθήσει, βλέπω ότι είναι από ενέργεια του πειρασμού, για να τον αχρηστέψει. Εγώ, όταν βλέπω ότι δεν βοηθιέται μια κατάσταση ανθρωπίνως – λίγο–πολύ καταλαβαίνω μέχρι ποιο σημείο μπορεί να βοηθήσει ο άνθρωπος και από ποιο σημείο και μετά πρέπει να τ ̓ αφήσει στον Θεό –, τότε υψώνω τα χέρια στον Θεό, ανάβω και δυο λαμπάδες, αφήνω το πρόβλημα στον Θεό και αμέσως τακτοποιείται.
Ο Θεός ξέρει ότι δεν το κάνω από τεμπελιά.

Γι ̓ αυτό, όταν μας ζητούν βοήθεια, πρέπει να διακρίνουμε και να βοηθούμε σε όσα μπορούμε. Σε όσα όμως δεν μπορούμε, να βοηθούμε έστω με μια ευχή ή με το να τα αναθέτουμε μόνο στον Θεό· και αυτό είναι μια μυστική προσευχή."

 

fb – 2fA

                                           

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

"Γέρος και μόνος.. "

 



-  Μόνος με τον Φίντο


Γέρος και μόνος,
σκέφτηκα ότι θα γεμίσει ένας σκύλος
την κενή μου ύπαρξη.

Τον βρήκα αδέσποτο, βρώμικο, πεινασμένο.
Τον χάιδεψα, με ακολούθησε χωρίς φόβο.
Τώρα είναι ο σκύλος μου, εγώ είμαι ο αφέντης του.
Του μιλάω, μου απαντά γλείφοντας τα χέρια μου.
- Φίντο, αύριο δεν θα έχουμε να φάμε, η σύνταξη τελείωσε,
θα πρέπει να περιμένουμε!

Φτάνει εκείνη η ευλογημένη μέρα, παραταγμένος, με τους άλλους
συνταξιούχους,
το βιβλιαράκι τσαλακωμένο από τον χρόνο στα χέρια μου,
περιμένω τη σειρά μου.
Ο Φίντο κουνάει την ουρά του χαρούμενος.
Ξέρει ότι σήμερα θα φάμε περισσότερο και λίγο καλύτερα.

Είναι ήδη χειμώνας.
Το σπίτι μου χωρίς φωτιά είναι κρύο.
Ο Φίντο μένει κοντά μου και με ζεσταίνει.

Η αρχή της άνοιξης μας βρίσκει ενωμένους για να ευχαριστήσουμε
τον ήλιο από καρδιάς -
μου γεννιέται μια προσευχή:
«Ευχαριστώ Κύριε, που δημιούργησες τον σκύλο»!!

 

fb – dinfo.gr
2fA

                                   

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

"Η νοσταλγία του απολύτου "

 



- π. Μιχαήλ Π. Ευδοκίμωφ

Η αναζήτηση του Θεού εμφανίζεται σαν επιστροφή που συνεχώς ανανεώνεται, δηλαδή σαν μια βαθειά υπαρξιακή αλλαγή προς τον Θεό.
Καταλήγει σ’ αυτή την καινούργια ζωή, σ’ αυτή την τέλεια ένωση, για την οποία μιλά ο απόστολος Παύλος: «Ζω ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός.» 
Έτσι το βλέμμα με το οποίο αντικρίζουμε τον κόσμο μπορεί να είναι ένα καινούργιο βλέμμα, τροφοδοτημένο από τις πηγές της εκστάσεώς μας μπροστά στη μυστική ομορφιά των όντων και των πραγμάτων.

Σ’ αυτές τις προνομιακές στιγμές, η αναζήτηση του Θεού φθάνει στο αποκορύφωμά της με το όραμα πάνω στο όρος Θαβώρ, όπου δόθηκε η χάρις στους τρείς μαθητές, να δουν τον Χριστό μεταμορφωμένο μέσα στο λαμπρό φως της θεότητάς Του. Συνεπαρμένος από μια παραδεισιακή μέθη, ο απόστολος Πέτρος προτείνει να στήσει σκηνές, γιατί λέει, ότι θα είναι πολύ καλό να μείνουν εκεί.
Όμως ο Πέτρος έχει άδικο, δεν μπορούν να μείνουν εκεί, πρέπει να ξανακατέβουν στην κοιλάδα των δακρύων, στη θολούρα της καθημερινότητας, στη φορτωμένη με έννοιες ζωή των ανθρώπων ή όπως στην περίπτωση του Χριστού, στον πόνο και στο θάνατο.

Όλοι μας έχουμε ζήσει το μικρό μας Θαβώρ, αυτή την αποφασιστική συνάντηση με τον Θεό, που δίνει στην πίστη μας το υπαρξιακό θεμέλιο.
Έχει δοθεί φαίνεται, σε κάθε άνθρωπο, πιστό ή άπιστο, να ζήσει τις δικές του στιγμές χάριτος, όπου ένα πέπλο σηκώνεται πάνω στο μυστήριο της ζωής.
Οι ποιητές αναφέρονται σ’ αυτό, που μέσα σε μια στιγμή εξάρσεως ο Γκαίτε φωνάζει: «στιγμή είσαι ωραία, σταμάτα!» 
Κάθε ποιητής είναι ένας ισόβια ανικανοποίητος της ζωής, ένας οραματιστής, που τείνει προς τον φωτισμό των πραγμάτων, γιατί όπως υποστηρίζει ο Ρεμπώ, «δεν υπάρχει αληθινή ζωή».

Μου φαίνεται ότι ο κόσμος ταλαντεύεται μεταξύ δύο άκρων: από τη μια μεριά το αίσθημα της αρνήσεως ή η απουσία του θαβωρείου φωτός –το φως είναι εδώ, λάμπει μέσα στο σκοτάδι, αλλά ο κόσμος δεν το βλέπει– από την άλλη μεριά: ο πειρασμός του απολύτου, που είναι ο πειρασμός του Πέτρου, ο οποίος επιθυμεί να στήσει σκηνές πάνω στο Θαβώρ, να παρατείνει αυτή τη μακαριότητα, να παραβιάσει το θέλημα του Θεού.

Σ’ αυτές τις δυο περιπτώσεις το φως παραμένει εξωτερικό για τους ανθρώπους, είναι καλυμμένο ή τους θαμπώνει, αλλά δεν τους διαπερνά.

 
[Από το φυλλάδιο «η αναζήτηση του Θεού στη σύγχρονη σκέψη και λογοτεχνία»έκδοση της "ομάδας προβληματισμού" των μαθητών του Λεοντείου Λυκείου, το 1983
– 
Μετάφραση του κειμένου από την Μαρία Λαγουρού]

 

antifono – 2φΑ


Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

"Εφιάλτες.. "

 



-  Ντοστογιέφσκι
[Από «Τό ἔγκλημα καί ἡ τιμωρία» (1866)
κατά μετάφραση του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη]
 

«Ὁ Ρασκολνικὼφ διῆλθεν εἰς τὸ νοσοκομεῖον ὅλον τὸ τέλος τῆς Τεσσαρακοστῆς καὶ τὴν ἑβδομάδα τοῦ Πάσχα. Ἀναλαβὼν τὴν ὑγείαν, ἀνεπόλησε τὰ ὄνειρα τὰ ὁποῖα ἐπεφοίτον κατὰ τὸν πυρετὸν εἰς τὴν κεφαλήν του.
Τῷ ἐφαίνετο τότε ὅτι ἔβλεπε τὸν κόσμον ὅλον μαστιζόμενον ὑπὸ φοβερᾶς καὶ πρωτοφανοῦς ἐπιδημίας, ἥτις ἐλθοῦσα ἐκ τοῦ βάθους τῆς Ἀσίας, μετεδόθη εἰς τὴν Εὐρώπην.

Ὅλοι ἔμελλον νὰ θερισθῶσι, πλὴν μικροῦ ἀριθμοῦ προνομιούχων.
Ἔντομα νέου εἴδους, μικροσκοπικὰ ὄντα, εἰσέδυον εἰς τὰ σώματα τῶν ἀνθρώπων.
Ἀλλὰ τὰ ὄντα ταῦτα ἦσαν πνεύματα, πεπροικισμένα μὲ νοῦν καὶ θέλησιν.
Οἱ προσβαλλόμενοι ὑπ’ αὐτῶν ἄνθρωποι καθίσταντο εἰς τὴν στιγμὴν παράφρονες καὶ μανιώδεις. Ἐν τούτοις, παράδοξον πρᾶγμα, οὐδέποτε ἄνθρωποι ἐπίστευσαν ἑαυτοὺς τόσον φρονίμους, τόσον ἀσφαλῶς κατέχοντας τὴν ἀλήθειαν, ὅσον ἐπίστευον ὅτι ἦσαν οἱ δυστυχεῖς ἐκεῖνοι.

Οὐδέποτε εἶχον πλείονα πεποίθησιν εἰς τὸ ἀλάνθαστον τῆς κρίσεώς των, εἰς τὸ ἑδραῖον τῶν ἐπιστημονικῶν συμπερασμάτων των καὶ τῶν ἠθικῶν ἀρχῶν των.
Πόλεις, χῶραι, λαοὶ ὁλόκληροι προσεβάλλοντο ὑπὸ τοῦ δεινοῦ τούτου καὶ ἔχανον τὰς φρένας. Ὅλοι ἦσαν ἐν παροξυσμῷ καὶ ἀνίκανοι νὰ ἐννοήσωσιν ἀλλήλους.

Πᾶς τις ἐνόμιζεν ὅτι κατέχει μόνος τὴν ἀλήθειαν, καὶ βλέπων τοὺς ὁμοίους του, τοὺς ᾤκτειρεν, ἀπηλπίζετο, ἔτυπτε τὸ στῆθος, ὠδύρετο, καὶ ἔσχιζε τὰς χεῖρας.
Δὲν ἠδύναντο νὰ συνεννοηθῶσι περὶ τοῦ ἀγαθοῦ καὶ τοῦ κακοῦ, δὲν ἤξευραν ποῖον νὰ καταδικάσωσι καὶ ποῖον ν’ ἀθωώσωσιν. Ἐφόνευον ὁ εἷς τὸν ἄλλον ὑπὸ ὁργῆς καὶ λύσσης. […]

Εἰς τὰς πόλεις ὁ κώδων τοῦ κινδύνου ἐσήμαινε πανημέριος, φόβος καὶ τρόμος ἐπέπεσε τῇ κτίσει, ἀλλὰ πόθεν καὶ διατὶ ἐσημαίνετο ὁ κίνδυνος; οὐδεὶς ἐγίνωσκε καὶ ὁ κόσμος ὅλος διετέλει ἐν ταραχῇ. [...]
Ἕκαστος ἐπρότεινε τὰς ἰδέας του, τὰς μεταρρυθμίσεις του καὶ δὲν ἠδύναντο νὰ συμφωνήσωσιν […].
Οἱ ἐμπρησμοί, οἱ λιμοὶ συνεπλήρουν τὴν θλιβερὰν εἰκόνα. […]

Ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ ἠδύναντο νὰ σωθῶσιν ἁγνοί τινες ἄνθρωποι προωρισμένοι ν’ ἀναπλάσωσι τὸ ἀνθρώπινον γένος, ν’ ἀναζωπυρήσωσι τὸν κόσμον καὶ νὰ καθάρωσι τὴν γῆν· ἀλλ’ οὐδεὶς οὐδαμοῦ ἔβλεπε τοὺς ἀνθρώπους τούτους, οὐδεὶς ἤκουε τοὺς λόγους καὶ τὴν φωνὴν αὐτῶν».   ….

 

vb – db
2fA


Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

"Πίσω απ’ τις γρίλιες "

 
 

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ  -  "Άτιτλο"


Μια ονειροπόλα ήμουν, μια περαστική
περιπλανώμενη στα σοκάκια της ζωής
τα παράθυρα στο διάβα μου κλειστά
ένοιωθα μάτια πίσω απ’ τις γρίλιες να με κοιτούν
με το βλέμμα να με τιμωρούν
που φεύγω και όλα τα αφήνω
ψίθυροι ξωπίσω να με κυνηγούν
κι ένα κατευόδιο πνιγμένο μες τη λύπη

Και τώρα, επιστρέφω σαν αέρας
απ’ το πουθενά, σάμπως να μην έφυγα ποτέ
στα ίδια σοκάκια τριγυρνώ
στέκομαι εμπρός απ’ τα παράθυρα
και λαχταρώ να μπω, να δω το μέσα τους
Όλα δείχνουν ερμητικά κλειστά
τα μάτια, τα στόματα, οι καρδιές...

Μα αγέρι είμαι, μια χαραμάδα μου αρκεί να εισχωρήσω
Για κοίτα που δεν αναγνωρίζω πια το σπίτι μου
ούτε το πρόσωπό μου
σαν το κοιτώ στον παλιό καθρέφτη
κι φωνή μου, χαμήλωσε κι αυτή
Όλα έχουν αλλάξει
Στέκομαι και κοιτώ
τούτο το σπίτι που τόσο οικείο μου φαντάζει
άνθρωποι που αγάπησα εδώ μέσα είχαν ζήσει
μα κανείς δεν είναι πια εδώ
κι εγώ, δεν ξέρω πού κατοικώ και πού υπάρχω
Στέκομαι και κοιτώ
πίσω απ’ τις γρίλιες, κοιτώ εκεί έξω
μια ονειροπόλα, μια περαστική
με εκείνο που ήμουν άλλοτε, πόσο πολύ μου μοιάζει.

 

homouniversalis – 2φΑ

                                                   

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

"Τέσσερα Ποιήματα "

 


Φρίντριχ Νίτσε  -  ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ο ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Α. - Στέκει και αφουγκράζεται: τι τον έκανε να σαστίσει;
Τι άκουσε να αντηχεί στ’ αυτιά του;
Τι ήταν αυτό που τον έκανε να τα χάσει;
Β. - Σαν όλους που κάποτε φορέσαν αλυσίδες, έτσι κι αυτός
ακούει παντού τον θόρυβο τους.


ΗΡΑΚΛΕΙΤΙΣΜΟΣ

Μονάχα η μάχη γεννάει στη Γη την ευτυχία και για να δημιουργηθεί
η φιλία χρειάζεται του μπαρουτιού η κάπνα!
Και οι φίλοι γίνονται σε τρεις μονάχα
περιπτώσεις:
όταν είναι αδέρφια στη δυστυχία
όταν είναι ίσοι μπροστά στους εχθρούς
όταν είναι ελεύθεροι μπροστά στον θάνατο!


ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ

Από σήμερα κρέμεται στον λαιμό μου
από ένα τρίχινο σκοινί, ένα ρολόι.
Από σήμερα χαθήκανε τ' αστέρια και ο ήλιος
το λάλημα του κόκκορα και οι σκιές.
Και κάθετί που έδειχνε άλλοτε τον χρόνο
είναι τώρα κουφό, βουβό, τυφλό.
Και βρίσκω τη Φύση σιωπηλή σαν τάφο
καθώς ηχεί το τικ-τακ του Νόμου
και του ρολογιού.


Ο ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ

«Δεν υπάρχει πια μονοπάτι! Άβυσσος γύρω,
νεκρική σιγή!».
Εσύ το Θέλησες! Γιατί παράτησες το μονοπάτι;
Μείνε τώρα ψύχραιμος και διαυγής, ω ξένε
γιατί χάθηκες αν πιστέψεις στον κίνδυνο.

 

PDF – 2fA

                                                     


Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

"Η πεταλούδα της γιαγιάς.. "

 

-  Κυριάκος Κατσαδώρος

Η γιαγιά η Κυριακούλα πέθανε σε μεγάλη ηλικία πολλά χρόνια πριν, θυμάμαι ότι ήταν τέτοια εποχή, πλησίαζε της Παναγιάς, στενοχωριέμαι, αλλά δεν θυμάμαι την χρονολογία.
Ήμουν μαζί της όλα τα φοιτητικά μου χρόνια, αλλά ήταν και αυτή μαζί μου, το σπίτι που με φιλοξενούσε ήταν ανοικτό συνέχεια στους φίλους και συμφοιτητές.
Παρέες, μαζώξεις, ξενύχτια, σχέδια, όνειρα, αγώνες, ακόμα μας έλεγε και τον καφέ…. σε όλα ήταν μέσα.
Κάπνιζε άρωμα άφιλτρο, εάν το θυμάστε, ένα κιτρινωπό πακέτο πλακέ, μας κερνούσε συνέχεια με χαμόγελο, ίσως της άρεσε κιόλας ανταλλάσοντας το με την συντροφιά μας, με την νιότη μας, που δεν είχε η ίδια…..

Ο λόγος που σας μιλώ για την γιαγιά την Κυριακούλα δεν είναι ότι πέθανε αυτές τις μέρες μόνο, αλλά και για την άσπρη πεταλούδα που σήμερα ανοίγοντας τα παράθυρα είδα στην αυλή, πολύ κοντά μου.
Η γιαγιά μου δεν γνώριζε γράμματα, αλλά συχνά της άρεσε να λέει για τις πεταλούδες τα χρώματα τους, αλλά και τα μηνύματα που της έφερναν, έτσι η πράσινη πεταλούδα έφερνε τύχη και αφθονία, η κόκκινη συμβόλιζε τις καλές ειδήσεις που έρχονται, η κίτρινη σηματοδοτούσε αλλαγές και ετοιμότητα, ενώ η άσπρη συμβόλιζε την αλλαγή που θα γίνει μέσα σου - δεν μπορούσε να το εξηγήσει περισσότερο, αλλά θεωρούσε ότι η άσπρη πεταλούδα ήταν η καλύτερη συνάντηση από όλες τις άλλες.

Έλεγε ακόμα, ότι μακριά στην ανατολή λένε ότι οι πεταλούδες είναι οι ψυχές των ανθρώπων που αγαπήσαμε, και χρησιμοποιούν τα φτερά και το σώμα τους για να επισκεφτούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Δεν μπορώ να βάλω τίτλο στην ανάρτηση, αλλά μπορώ εύκολα να πω ότι η άσπρη πεταλούδα για λίγο με έβγαλε από την πραγματικότητα και με πήγε σε μια εποχή έντονα φορτισμένη με ωραίες αναμνήσεις…

 

fb – 2fA

                                      


Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

"Ἡ Κοίμησις "

 



Φώτης Κόντογλου  -  Ἡ ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤῆΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


«πὶ σοί Χαίρει, Κεχαριτωμένη, πᾶσα ἡ κτίσις»
«Ὡς ἐμψύχῳ Θεοῦ κιβωτῷ ψαυέτω μηδαμῶς χεὶρ ἀμυήτων. χείλη δὲ πιστῶν τῇ Θεοτόκῳ ἀσιγήτως φωνὴν τοῦ ἀγγέλου ἀναμέλποντα, ἐν ἀγαλλιάσει βοάτω: Ὄντως ἀνωτέρα πάντων ὑπάρχεις, Παρθένε ἁγνή».
«Ἐσένα ποὺ εἶσαι ζωντανὴ κιβωτὸς τοῦ Θεοῦ, ἂς μὴ σὲ ἀγγίζει ὁλότελα χέρι ἄπιστο, ἀλλὰ χείλια πιστὰ ἂς ψάλλουνε δίχως νὰ σωπάσουνε τὴ φωνὴ τοῦ ἀγγέλου (ὁ ὑμνωδὸς θέλει νὰ πεῖ τὴ φωνὴ τοῦ ἀρχαγγέλου Γαβριήλ, ποὺ εἶπε «εὐλογημένη σὺ ἐν γυναιξὶ») κι ἂς κράζουνε: «Ἀληθινά, εἶσαι ἀνώτερη ἀπ’ ὅλα Παρθένε ἁγνή».

Ἀλλοίμονο! Ἀμύητοι, ἄπιστοι, ἀκατάνυχτοι, εἴμαστε οἱ πιὸ πολλοὶ σήμερα, τώρα ποὺ ἔπρεπε νὰ προσπέσουμε μὲ δάκρυα καυτερὰ στὴν Παναγία καὶ νὰ ποῦμε μαζὶ μὲ τὸ Θεόδωρο Δούκα τὸ Λάσκαρη, ποὺ σύνθεσε μὲ συντριμένη καρδιὰ τὸν παρακλητικὸ κανόνα:
«Ἐκύκλωσαν αἱ τοῦ βίου με ζάλαι ὥσπερ μέλισσαι κηρίον, Παρθένε».
«Σὰν τὰ μελίσσια ποὺ τριγυρίζουνε γύρω στὴν κερήθρα, ἔτσι κ’ ἐμένα μὲ ζώσανε οἱ ζαλάδες τῆς ζωῆς καὶ πέσανε ἀπάνω στὴν καρδιά μου καὶ τὴν κατατρυπᾶνε μὲ τὶς φαρμακερὲς σαγίτες τους.
Ἄμποτε, Παναγiα μου, νὰ σὲ βρῶ βοηθό, νὰ μὲ γλυτώσεις ἀπὸ τὰ βάσανα».

Μὰ ποιὸς ἀπὸ μᾶς γυρεύει βοήθεια ἀπὸ τὴν Παναγία, ἀπὸ τὸν Χριστὸ κι’ ἀπὸ τοὺς ἁγίους;
Γυρεύουμε βoήθεια ἀπὸ τὸ κάθε τί, παρεκτῶς ἀπὸ τὸν Θεό.
Ἀλλὰ τί βοήθεια μποροῦνε νὰ δώσουνε στὸν ἄνθρωπο τὰ εἴδωλα τὰ λεγόμενα «ἐπιστήμη» καὶ «τέχνη»;
Ὁ ἅγιος Ἰσαὰκ ὁ ἀναχωρητὴς λέγει: «Σ’ ὅλους τούς δρόμους ποὺ πορεύονται oἱ ἄνθρωποι σὲ τοῦτον τὸν κόσμο δὲv βρίσκουνε σὲ κανένα τὴν εἰρήνη, ὡς ποὺ vά σιμώσουμε στὴν ἐλπίδα τοῦ Θεοῦ. Μὰ ἀλλοίμονο! οἱ πιὸ πολλοὶ ἄvθρωποι εἶναι «οἱ μὴ ἔχοντες ἐλπίδα» ὅπως λέγει ὁ Παῦλος. Ὅποιος δὲν ἔχει τὴν πίστη μέσα στὴν καρδιά του, τί ἐλπίδα μπορεῖ νάχει; Ὅπου ν’ ἀκουμπήσει ὅλα εἶναι σάπια.

Γι’ αὐτὸ κι’ ὁ ὑμνογράφος ποὺ εἴπαμε, λέγει στὴν Παναγία: «Ἀπορήσας ἐκ πάντων, ὀδυνηρῶς κράζω σοι. Πρόφθασον, θερμὴ προστασία, καὶ τὴν βοήθειαν δὸς μοι τῷ δούλῳ σου τῷ ταπεινῷ καὶ ἀθλίῳ».
«Ὅλα, λέγει τὰ δοκίμασα, μὰ κανένα πράγμα δὲ μπόρεσε νά μὲ ξαλαφρώσει.
Γιὰ τοῦτο φωνάζω Ἐσένα μὲ θρῆνο πικρόν, καὶ λέγω: Πρόφτασε καὶ δόσε τὴ βοήθειά σου σὲ μένα τὸν ταπεινὸ κι’ ἄθλιο δοῦλο σου».

Ἡ Παναγία εἶναι ἡ ἐλπίδα τῶν ἀπελπισμένων, ἡ χαρὰ τῶν πικραμένων, τὸ ραβδὶ τῶν τυφλῶν, ἡ ἄγκυρα τῶν θαλασσοδαρμένων, ἡ μάνα τῶν ὀρφανεμένων.

Ἡ θρησκεία τοῦ Χριστοῦ εἶναι πονεμένη θρησκεία, ὁ ἴδιος ὁ Χριστὸς καρφώθηκε ἀπάνω στὸ ξύλο: κ’ ἡ μητέρα του ἡ Παναγία πέρασε κάθε λύπη σὲ τοῦτον τὸν κόσμο.
Γι’ αὐτὸ καταφεύγουμε σὲ Κεiνη ποὺ τὴν εἴπανε οἱ πατεράδες μας: «Καταφυγή», «Σκέπη τοῦ κόσμου», «Γοργοεπήκοο», «Γρηγοροῦσα», «Ὀξεία ἀντίληψη», «Ἐλεοῦσα», «Ὁδηγήτρια», «Παρηγορίτισσα» καὶ χίλια ἄλλα ὀνόματα, ποὺ δὲν βγήκανε ἔτσι ἁπλὰ ἀπὸ τὰ στόματα, ἀλλὰ ἀπὸ τὶς καρδιὲς ποὺ πιστεύανε καὶ ποὺ πονούσανε.

Μονάχα στὴν Ἑλλάδα προσκυνιέται ἡ Παναγία μὲ τὸν πρεπούμενο τρόπο ἤγουν μὲ δάκρυα μὲ πόνο καὶ μὲ ταπεινὴ ἀγάπη. Γιατί ἡ Ἑλλάδα εἶναι τόπος πονεμένος, χαροκαμένος, βασανισμένος ἀπὸ κάθε λογῆς βάσανο. Κι’ ἀπὸ τούτη τὴν αἰτία τὸ ἔθνος μας στὰ σκληρὰ τὰ χρόνια βρίσκει παρηγοριὰ καὶ στήριγμα στὰ ἁγιασμένα μυστήρια τῆς ὀρθόδοξης θρησκείας μας, καὶ παραπάνω ἀπὸ ὅλα στὸ Σταυρωμένο τὸ Χριστὸ καὶ στὴ χαροκαμένη μητέρα του, ποὺ πέρασε τὴν καρδιά της σπαθὶ δίκοπο.

Σὲ ἄλλες χῶρες τραγουδᾶνε τὴν Παναγία μὲ τραγούδια κοσμικά, σὰν νάναι καμιὰ φιλενάδα τους, μὰ ἐμεῖς τὴν ὑμνολογοῦμε μὲ κατάνυξη βαθειά, θαρρετὰ μὰ μὲ συστολή, μὲ ἀγάπη μὰ καὶ μὲ σέβας, σὰν μητέρα μας μὰ καὶ σὰν μητέρα τοῦ Θεοῦ μας. Ἀνοίγουμε τὴν καρδιά μας νὰ τὴ δεῖ τί ἔχει μέσα καὶ νὰ μᾶς συμπονέσει.

Ἡ Παναγία εἶναι ἡ πικραμένη χαρὰ τῆς Ὀρθοδοξίας, «τὸ χαροποιὸν πένθος», «ἡ χαρμολύπη» μας, «ὁ ποταμὸς ὁ γλυκερός του ἐλέους», «ὁ χρυσοπλοκώτατος πύργος καὶ ἡ δωδεκάτειχος πόλις».

Ἡ ὑμνωδία τῆς ἐκκλησίας μας εἶναι ἕνας παράδεισος, ἕνα μυστικὸ περιβόλι ποὺ μοσκοβολᾶ ἀπὸ λογῆς λογῆς μυρίπνοα ἄνθη, καὶ τὰ πιὸ μυρουδικά, τὰ πιὸ ἐξαίσια, εἶναι ἀφιερωμένα στὴν Παναγία.
Ὅλος ὁ κόσμος θλίβεται μαζί της καὶ μαζί της χαίρεται μὲ μία χαρὰ πνευματική:«Ἐπὶ Σοί χαίρει, Κεχαριτωμένη, πᾶσα ἡ κτίσις, ἀγγέλων τὸ σύστημα καὶ ἀνθρώπων τὸ γένος, ἡγιασμένε ναὲ καὶ παράδεισε λογικέ, παρθενικὸν καύχημα, ἐξ ἧς Θεὸς ἐσαρκώθη καὶ παιδίον γέγονεν ὁ πρὸ αἰώνων ὑπάρχων Θεὸς ἡμῶν».

Ἀπορεῖς τί νὰ πρωτοδιαλέξεις ἀπ’ αὐτὴ τὴν ὑμνολογία τῆς Θεοτόκου!
Θαρρεῖς πὼς ὁ ἀγέρας, τὰ βουνά, oἱ θάλασσες τῆς Ἑλλάδας, τὰ χωριὰ oἱ πολιτεῖες, γεμίσαvε εὐωδία πνευματικὴ ἀπ’ αὐτὸ «τὸ χρυσοῦν θυμιατήριον», ἀπ’ αὐτὴ «τὴν μανναδόχον στάμνον» ποὺ ἔχει μέσα «μύρον τὸ ἀκένωτον». Οἱ γυναῖκες μας εἶναι στολισμένες μὲ τ` ὄνομά της, τὰ βουνά μας, οἱ κάμποι, τὰ νησιά, τ’ ἀκροθαλάσσια εἶναι ἁγιασμένα ἀπὸ τὰ ξωκκλήσια της, τὰ καράβια μας ἔχουν γραμμένο ἀπάνω στὴ μάσκα καὶ στὴν πρύμη τὸ γλυκύτατο ὄνομά της.

Ἀληθινὰ στὴν Ἑλλάδα μας «ἐπὶ Σοί χαίρει, Κεχαριτωμένη, πᾶσα ἡ κτίσις», «Γιὰ Σένα, χαίρεται ὅλη ἡ πλάση. Σήμερα ποὺ κοιμήθηκες, θαρρεῖς πὼς ἡ χαρὰ γίνηκε πιὸ μεγάλη, ἡ θλίψη ἄλλαξε σὲ ἀγαλλίαση, ἡ ἐλπίδα ζωήρεψε ἀντὶ νὰ ἀποσκιάσει καὶ πλημμύρισε τὶς καρδιές μας.

Σήμερα τ’ ἀγέρι φυσᾶ γλυκύτερα στὰ κουρασμένα πρόσωπά μας, τὰ δέντρα σὰν νὰ γενήκανε πιὸ χλωρά, τ’ αὐγουστιάτικο κύμα σὰν νὰ ἀρμενίζει πιὸ δροσερὸ μέσα στὸ πέλαγο καὶ ἀφρίζει φουσκωμένο ἀπὸ χαρὰ μεγάλη, τὸ κάθε τί πανηγυρίζει κι’ ἀγάλλεται..

Ὤ! Τί θάνατος λοιπὸν εἶναι αὐτός, ποὺ γέμισε τὴν οἰκουμένη καὶ τὶς καρδιές μας μὲ τὴ χαρὰ τῆς ἀθανασίας! Καὶ καλώτατα ψέλνει ὁ ὑμνωδὸς σήμερα:
«Ἐν τῇ γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες, Θεοτόκε. Μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη ἐκ θανάτου τὰς ψυχᾶς ἡμῶν».
Ἀληθινὰ λέγει καὶ σ’ ἕνα ἄλλο τροπάρι: «Τῇ ἀθανάτῳ σου κοιμήσει, Θεοτόκε, μῆτερ τῆς ζωῆς…».

Ἀλλὰ τὸ ξαναλέγω. Τί νὰ πεῖ κανένας πρῶτα καὶ τί ὕστερα, ἀπὸ τὰ τόσα πνευματικὰ ὑμνολογήματα ποὺ προσφέρανε οἱ ὀρθόδοξες καρδιὲς στὴν Παναγία, στὸ «Ρόδον τὸ ἀμάραντον», ποὺ μοσκοβόλησε καὶ ἁγίασε τὴν καταβασανισμένη, τὴν Ἑλλάδα!
Τὴν ὑμνολογήσανε μὲ τὰ λόγια, μὲ τὴν ψαλμωδία, μὲ τὴ ζωγραφική, μὲ τὸ σκαλισμένο ξύλο, μὲ τ’ ἀσήμι, μὲ τὸ μάλαμα, μὲ τὸ κηρομάστιχο, μὲ κάθε τίμιο κι’ ἁγιασμέvο πράγμα ποὺ μπορεῖ νὰ χρησιμέψει στὸν ἄνθρωπο γιὰ νά μπορέσει νά δείξει τὴν ἀγάπη του, τὸ σέβας του, τὴ χαρά του, τὴν πίκρα του, κι’ ὅ,τι ἄλλο ἁγνὸ αἴσθημα ἔχει μέσα στὰ φύλλα τῆς καρδιᾶς του.
Τὸ νὰ πιάσει κανένας νὰ τὰ ἱστορήσει καταλεπτῶς, θὰ ἤτανε σὰν νά `θελε vὰ μετρήσει τὸν ἄμμο τῆς θάλασσας; Γιὰ τοῦτο ἀνθολογᾶμε λιγοστὰ λουλούδια ἀπὸ τῆς ὑμνωδίας τὸ ἁγιόκλημα «εἰς ὀσμὴν εὐωδίας πνευματικῆς»

Πρῶτα ἀπ’ ὅλα ἂς μεταγράψουμε λίγα λόγια ἀπὸ τὶς Καταβασίες τοῦ Ἀκαθίστου ὕμνου «Ἀνοίξω τὸ στόμα μου», ποὺ εἶναι τὸ βυζαντινώτατο, ὅλη ἡ Κωνσταντινούπολη πνευματικὰ πανηγυρίζουσα. Στοχασθεῖτε καλὰ ἐκείνη τὴν ἐξαίσια γ’ ὠδὴ ποὺ λέγει: «Τοὺς σοὺς ὑμνολόγους Θεοτόκε, ὡς ζῶσα καὶ ἄφθονος πηγή, θίασον συγκροτήσαντας πνευματικόν, στερέωσον καὶ ἐν τῇ θείᾳ δόξῃ σου στεφάνων δόξης ἀξίωσον».

Οὐράνια ἀπηχήματα!: «Τοὺς ὑμνολόγους σου, Θεοτόκε, ποὺ συγκροτήσανε ἕναν πνευματικὸ θίασο, στερέωσέ τους, Ἐσὺ, ποὺ εἶσαι ζωντανὴ ὡς ἄφθονη πηγή. Καὶ μὲ τὴ θεία δόξα σου, ἀξίωσέ τους νὰ φοσέσουνε τῆς δόξας τὰ στέφανα».

Ἀμὴ ἡ θ’ ὠδὴ ποὺ λέγει: «Ἅπας γηγενὴς σκιρτάτω τῷ πνεύματι λαμπαδουχούμενος· πανηγυριζέτω δὲ ἀΰλων νόων φύσις, γεραίρουσα τὰ ἱερὰ θαυμάσια τῆς θεομήτορος, καὶ βοάτω, Χαίροις, παμμακάριστε Θεοτόκε, ἁγνή, ἀειπάρθενε.»

Ἀμὴ ἐκεῖνα τὰ πανηγυρικὰ αὐτόμελα ποὺ ψέλνουνε στὸν ἑσπερινό τῆς Κοιμήσεως, μὲ μέλος θριαμβευτικὸ καὶ μὲ πνευματικὴ μεγαλοπρέπεια!
Ποιὸς χριστιανὸς Πίνδαρος τὰ σύνθεσε, Πίνδαρος ἁγιασμένος!
«Ὢ τοῦ παραδόξου θαύματος! ἡ πηγὴ τῆς ζωῆς ἐν μνημείῳ τίθεται, καὶ κλίμαξ πρὸς oυρανὸν ὁ τάφος γίνεται! Εὐφραίνου Γεθσημανῆ, τῆς Θεοτόκου τὸ ἅγιον τέμενος.
Βοήσωμεν οἱ πιστοί, τὸν Γαβριὴλ κεκτημένοι ταξίαρχον: Κεχαριτωμένη, χαῖρε, μετά Σοῦ ὁ Κύριος, ὁ παρέχων τῷ κόσμῳ διά Σοῦ τὸ μέγα ἔλεος».

Ποταμὸς μέγας καὶ βουερὸς ἀναβρύζει καὶ μᾶς δροσίζει, καὶ πίνουνε νερὸ δροσερὸ, ψυχὲς ξερὲς καὶ διψασμένες! Κύτταξε πάθος καὶ μεράκι ποὺ ξελοχίζει ἀπὸ καιγόμενη καρδιά!
Ὁ ὑμνωδός, ἀντὶ νὰ κλάψει γιὰ τὴν Παναγία ποὺ εἶναι μπροστά του ξαπλωμένη ἀπάνω στὴν κλίνη της, τυλιγμένη μὲ τὸ μαφόρι της μὲ κλεισμένα τὰ μάτια της ποὺ δίνανε παρηγοριὰ στὴν ἀνθρωπότητα, μὲ σταυρωμένα τὰ ἄχραντα χέρια της, ποὺ βαστάξανε τὸν Χριστὸ καὶ τὸν ἀναθρέψανε, πεθαμένη σὰν τὸν κάθε ἄνθρωπο, ἀντὶς λέγω νὰ κλάψει, ἀφοῦ πρῶτα ἀπορεῖ πῶς ἡ πηγὴ τῆς ζωῆς κείτεται στὸ μνῆμα, μονομιᾶς κράζει μὲ δάκρυα στὰ μάτια, πλὴν δάκρυα χαρᾶς: «Εὐφραίνου Γεθσημανῆ, ποὺ ἔχεις θησαυρισμένο τὸ ἅγιο σκήνωμα τῆς Θεοτόκου».

Κ’ ὕστερα στρέφει στοὺς χριστιανοὺς ποὺ εἶναι μέσα στὴν ἐκκλησία καὶ τοὺς λέγει μὲ τὸν ἴδιο πνευματικὸ οἶστρο. «Ἂς κράξουμε ὅλοι μαζὶ στὴν Παναγία, ἔχοντας γιὰ πρωτοψάλτη τὸν ἀρχάγγελο Γαβριήλ, ποὺ τὴ χαιρέτισε μὲ τὰ ἴδια λόγια κατὰ τὴ χαρoύμενη, μέρα τοῦ Εὐαγγελισμοῦ κι’ ἂς ποῦμε: «Κεχαριτωμένη, χαῖρε, μαζί σου εἶναι ὁ Κύριος, ποὺ δωρίζει στὸν κόσμο μὲ ἐσένα, τὸ μέγα ἔλεος».

Θάνατος δὲν ὑπάρχει ἐδῶ πέρα πού εἶναι ἡ μητέρα τῆς Ζωῆς.
Κι’ οὔτε μοιρολόγια καὶ ξόδια θρηνητερά, παρὰ χαρὰ ἀνεκλάλητη, γάμος πνευματικός, τράπεζα ἁγιασμένη ποὺ ἔχει ἀπιθωμένον ἀπάνω της τὸν ἄρτο τῆς ζωῆς καὶ τὸ κρασὶ τῆς ἀθανασίας, καὶ πίνουνε οἱ χριστιανοὶ καὶ μεθᾶνε ἕνα μεθύσι ἅγιο, ἁγνό, ἄμωμο καὶ δὲν βρίσκονται πιὰ μπροστὰ σένα λείψανο ποὺ τὸ κηδεύουνε, ἀλλὰ βρίσκονται στὴ Ναζαρέτ, στὸ σπίτι τὸ χαρούμενο καὶ τὸ μοσκοβολημένο ἀπὸ τὴν παρθενικὴ εὐωδία τῆς Παναγίας, τότε ποὺ ἤτανε δεκάξη χρονῶν, κατὰ κείνη τὴν ἡμέρα πώγινε ὁ Εὐαγγελισμός, καὶ κράζουνε γηθόσυνα οἱ λιγόζωοι οἱ ἄνθρωποι σὰ νάναι ἀθάνατοι, μαζὶ μὲ τὸν ἀρχάγγελο Γαβριήλ: «Κεχαριτωμένη, χαῖρε, μετά σοῦ ὁ Κύριος!». Ἡ Κοίμησις γίνεται Εὐαγγελισμός, ἡ θλίψη μεταλλάζεται σὲ χαρά!

Ναί, Δὲν ὑπάρχει ἀληθινὴ χαρά, παρὰ μονάχα στὸ Χριστὸ κι’ αὐτὴ ἡ χαρὰ εἶναι ἕνα ἀμάραντο λουλούδι, πώχει τὴ ρίζα του στὸν πόνο. Οἱ ἄλλες οἱ χαρὲς εἶναι χαρὲς ψεύτικες, χωρὶς ρίζα. «Ἡ γυνὴ ὅταν τίκτη, λύπην ἔχει, ὅτι ἦλθεν ἡ ὥρα αὐτῆς. Ὅταν δὲ γεννήση τὸ παιδίον, οὐκέτι μνημονεύει τῆς θλίψεως, διὰ τὴν χαρὰν ὅτι ἐγεννήθη ἄνθρωπος εἰς τὸν κόσμον. Καὶ ὑμεῖς οὖν λύπην μὲν νῦν ἔχετε· πάλιν δὲ ὄψομαι ὑμᾶς, καὶ χαρήσεται ὑμῶν ἡ καρδία καὶ τὴν χαρὰν ὑμῶν oὐδείς αἴρει ἀφ’ ὑμῶν».

Τὰ μάτια μου εἶναι θολωμένα ἀπὸ τὰ δάκρυα τώρα ποὺ γράφω αὐτὰ τὰ λόγια τοῦ Χριστοῦ μας. Αὐτὰ τὰ λίγα λόγια τὰ φύλαξε ἡ ἀνθρωπότητα στὴν καρδιά της καὶ μ’ αὐτὰ κλαίγει καὶ μ’ αὐτὰ χαίρεται. Αὐτὰ τὰ λόγια γενήκανε θεμέλιο τῆς Ὀρθοδοξίας, καὶ μεταλλαχτήκανε σὲ λογῆς λογῆς ἁγιασμένα αἰσθήματα καὶ βγήκανε ἀπὸ τὶς καιόμενες καρδιὲς τῶν ἁγίων ἀνθρώπων καὶ εὐωδιάσανε τὸν κόσμο. Ἀπὸ τὸν ἕναν γινήκανε ὕμνοι,ἀπὸ τὸν ἄλλον εἰκονίσματα, σὲ ἄλλον γινήκανε προσευχή, σὲ ἄλλον ψαλμός, σὲ ἄλλον ἐκκλησιὰ μὲ κουμπέδες καὶ μὲ ἁγιατράπεζα, σὲ ἄλλον θυσία τοῦ μάταιου κόσμου καὶ βουβὴ κατάνυξη.

Αὐτὰ τὰ λόγια τοῦ Χριστοῦ σταθήκανε πηγὴ καὶ ἔμπνευση καὶ γιὰ τὸ θρηνητικὸ ἀηδόνι τῆς ἔρημος, θέλω νὰ πῶ γιὰ τὸν ἅγιο Ἰωάννη τῆς Κλίμακος, σὲ ὅσα ἔγραψε γιὰ τὸ «Χαροποιὸν πένθος»: «Ὅποιος κλαίγει, λέγει αὐτὸς ὁ ἅγιος, καὶ πικραίνεται γιὰ τὸν Θεό, ἐκεῖνος ἀξιώνεται νὰ δεῖ στὴν ψυχὴ του τὴν oὐράνια καὶ θεία παρηγοριά. Κι’ αὐτὴ ἡ οὐράνια παρηγοριὰ εἶναι κάποια ἀνακούφιση καὶ θεϊκὴ ἀλάφρωση, ποὺ παρηγορὰ τὴν πονεμένη καὶ πικραμένη ψυχή, ὁπού θλίβεται γιατί χωρίσθηκε ἀπὸ τὸν Θεὸ μὲ τὶς ἁμαρτίες της. Καὶ τούτη ἡ χαριτωμένη βοήθεια ἀλλάζει τὰ πονεμένα δάκρυα τῆς ψυχῆς, ποὺ εἶναι καταφαρμακωμένη, σὲ κάποια παρηγοριὰ θαυμαστή.

Ὅποιος πορεύεται μ’ αὐτὴ τὴ λύπη τοῦ Θεοῦ, αὐτὸς ἀκατάπαυστα γιορτάζει κάθε μέρα κι’ ἀγάλλεται ἡ ψυχή του. Τοῦτο τὸ ἅγιο καὶ θεάρεστο κλάψιμο εἶναι μία λύπη ἀλησμόνητη τῆς ψυχῆς, μία ὄρεξη πσνεμένης καρδιᾶς, ποὺ γυρεύει μὲ μεγάλη θέρμη τὸν Θεὸ ὁπού τὸν ἐπιθυμὰ πάντα της. Κράτα λοιπὸν καλὰ τὴ χαριτωμένη καὶ τὴν ἥμερη καὶ τὴν ἅγια λύπη, ποὺ κάνει τὴν ψυχή σου νά θλiβεται ἀντάμα καὶ νὰ χαίρεται.

Ἐγώ, λογιάζοντας καλὰ τὴν ἐνέργεια τούτη τῆς ἅγιας κατάνυξης, ξεσταίνουμαι καὶ θαυμάζω, πῶς ἐτοῦτο ποὺ λέγεται κλάψιμο καὶ λύπη, καὶ ποὺ φαίνεται πολὺ πικρὸ κι’ ἀβάσταχτο, ἔχει μέσα του πλεγμένη καὶ σμιγμένη τὴ χαρά, καὶ τὴν εὐφροσύνη, ὅπως εἶναι σμιγμένο τὸ κερὶ μὲ τὸ μέλι στὴν μελόπητα. Καὶ σέρνει ἐκείνους ποὺ τὴν ἀξιωθήκανε μὲ πόθο μεγάλον καὶ μὲ πολλὴν ἀγάπη, καὶ φοβοῦνται νὰ μὴν τὴν χάσουνε, καὶ τὴν φυλάγουνε περισσότερο ἀπ’ ὅσο φυλάγουνε οἱ ἄλλοι ἄνθρωποι τ’ ἀκριβὰ πετράδια καὶ τ’ ἀσημοχρύσαφα.

Εἶναι μία ἥμερη χαρὰ κ’ ἕνα θεϊκὸ χάρισμα. μὲ τὸ ὁποῖο στολίζει ὁ Θεὸς τοὺς φίλους του, καὶ κάνει νὰ ἔχουνε μίαν ἀληθιvὴ χαρὰ καὶ ὄρεξη γιὰ τὸν Θεό, ποῦναι συντροφιασμένη μὲ κάποια θεραπευτικὴ λύπη ὁπού δὲν ἔχει μέσα της καμιὰ σαρκικὴ ἀγάπη, παρὰ μονάχα μία παρηγοριὰ ἀγγελικὴ καὶ οὐράνια. Μὲ τὴν ὁποία παρηγορὰ ὁ Θεὸς κρυφὰ ἐκείνους ποὺ συντρίβουνε μὲ πόνο καὶ μὲ ταπείνωση τὴν καρδιά τους».

Ἄμποτε νὰ τὴν ἀξιωθοῦμε κ’ ἐμεῖς, μὲ τὴ χάρη τῆς Παναγίας ποὺ γιορτάζουμε σήμερα. Ἀμήν.

 

orthodoxfathers – 2φΑ




Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

"Η Παναγία και ο Λαός.. "

 



Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ, κείμενο του Φώτη Κόντογλου
[Από το βιβλίο «Παναγία και Υπεραγία», εκδ. ΑΡΜΟΣ]


Ρωμηοσύνη και Ορθοδοξία είναι ένα πράγμα.
Για να μην πάρω τους πολύ παληούς, παίρνω δυο τρεις από εκείνους πού αγωνισθήκανε για την ελευθερία της Ελλάδας, πού όποτε μιλάνε για τη λευτεριά, μιλάνε και για τη θρησκεία.

Ο Ρήγας Φεραίος λέγει: «Να κάνουμε τον όρκο / απάνω στον Σταυρό".
Ένας άλλος ποιητής γράφει:
«Για της πατρίδας την ελευθερία - για του Χριστού την πίστη την αγία
γι' αυτά τα δύο πολεμώ, - μ' αυτά να ζήσω επιθυμώ
κι αν δεν τα αποχτήσω -τι μ' ωφελεί να ζήσω;».

Του Σολωμού η ψυχή είναι θρεμμένη με τη θρησκεία, γι' αυτό μοσκοβολούνε τα ποιήματα του από δαύτη. Κι αυτή τη μοσκοβολιά τη νιώθει κανένας στην Ημέρα της Λαμπρής, στη Δέηση της Μαρίας, στη Φαρμακωμένη, Εις Μοναχήν, στον Ύμνο της Ελευθερίας, στο Διάλογο και σε πολλά άλλα.

Οι αγράμματοι ποιητές των βουνών, μέσα στα τραγούδια πού κάνανε, και που δε θα τα φτάξει ποτέ κανένας γραμματιζούμενος, μιλάνε κάθε τόσο για τη θρησκεία μας, για τον Χριστό, για την Παναγιά, για τους δώδεκα Αποστόλους, για τους αγίους.
Πολλές παροιμίες και ρητά και λόγια που λέγει ο λαός μας, είναι παρμένα από τα γράμματα της Εκκλησίας.

Η Ρωμηοσύνη είναι ζυμωμένη με την Ορθοδοξία, γι' αυτό Χριστιανός κ' Έλληνας ήτανε το ίδιο. Από τότε που γινήκανε χριστιανοί οι Έλληνες, πήρανε στα χέρια τους τη σημαία του Χριστού και την κάνανε σημαία δική τους: Πίστις και Πατρίς!
Ποτάμια ελληνικό αίμα χυθήκανε για την πίστη του Χριστού, από τα χρόνια του Νέρωνα και του Διοκλητιανού, έως τα 1838, πού μαρτύρησε ο άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων.

Ποια άλλη φυλή υπόφερε τόσα μαρτύρια για τον Χριστό;
Αυτό το ακατάλυτο έθνος πού έπρεπε να πληθύνει και να καπλαντίσει τον κόσμο, απόμεινε ολιγάνθρωπο, γιατί αποδεκατίσθηκε επί χίλια οχτακόσια χρόνια από φυλές χριστιανομάχες.

Αγιασμένη Ελλάδα! Είσαι αγιασμένη, γιατί είσαι βασανισμένη.
Κι η κάθε γιορτή σου μνημονεύει κ' ένα μαρτύριο σου.
Τα πάθη του Χριστού τα 'κανες δικά σου πάθη, τα μαρτύρια των Αγίων είναι δικά σου μαρτύρια. Ο δικός σου ο κλήρος στάθηκε η πίκρα.
Θλίβεσαι με τον Χριστό, θλίβεσαι με την Παναγιά, μαρτυράς μαζί με τους μάρτυρες της πίστης κι ολοένα κλαις σαν θρηνητικό τρυγόνι στα αγιασμένα μνημούρια πού 'ναι φυτρωμένα απάνω τους αγριοχόρταρα και φλυσκούνια.

Πλην η θλίψη σου εσένα είναι κάποια θλίψη χαροποιά, γεμάτη ελπίδα κι αθανασία.
«Και γαρ εν όψει ανθρώπων εάν κολασθώσιν, η ελπίς αυτών αθανασίας πλήρης» κατά τον Σολομώντα. Αυτό είναι το «χαροποιόν πένθος», η «χαρμολύπη» πού λέγει ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος. Είναι η αληθινή χαρά πού ξαγοράζεται μονάχα με τον πόνο.

Σήμερα γιορτάζουμε την ένδοξη Κοίμηση της Παναγίας.
Σ' αμέτρητες εκκλησίες και μοναστήρια χτυπούνε οι καμπάνες και ψέλνουνε οι ψαλτάδες.
Τα πιο πολλά είναι στης Παναγίας τ' όνομα, και πανηγυρίζουνε σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου. Μα αυτή δεν είναι γιορτή θανάτου, είναι γιορτή χαράς και θρίαμβος, γιατί αυτή που κοιμήθηκε είναι η Μητέρα της Ζωής, όπως λέγει εκείνο το θεσπέσιο δοξαστικό πού λένε σήμερα στη Λειτουργία: «Τη αθανάτω σου κοιμήσει Θεοτόκε μήτηρ της ζωής, νεφέλαι τους αποστόλους αιθέριους διήρπαζον και κοσμικώς διεσπαρμένους, ομοχώρους παρέστησαν τω αχράντω σου σώματι, ο και κηδεύσαντες σεπτώς, την φωνήν του Γαβριήλ μελωδούντες ανεβόων.
Χαίρε, κεχαριτωμένη παρθένε, μήτερ ανύμφευτε, ο Κύριος μετά σου.
Μεθ' ων, ως Υιός σου και θεόν ημών ικέτευε σωθήναι τας ψυχάς ημών».

Σήμερα όλη η Ελλάδα μοσχοβολά από το ευωδέστατο σκήνωμα της Παναγίας, που είναι η μητέρα των ορφανεμένων, η ελπίδα των απελπισμένων, η χαρά των θλιμμένων, το ραβδί των τυφλών, η άγκυρα των θαλασσοδαρμένων.
Κι απ' άκρη σε άκρη της Ελλάδας, στις πολιτείες, στα χωριά, στα μοναστήρια και στις σκήτες, απάνω στα δασωμένα βουνά, στα λαγκάδια, στις σπηλιές, στα γαλανά τα κύματα που δροσοαφρίζουνε από τον πελαγίσιον αγέρα, στα νησιά και στα ρημόνησα, στους κάβους, παντού αντιλαλεί η υμνολογία που ψέλνουνε οι ψαλτάδες για την ταπεινή βασίλισσα που κοιμήθηκε.

Το μελτέμι που φυσά τώρα το Δεκαπενταύγουστο και δροσίζει τον κόσμο τα δεντρικά που 'ναι φορτωμένα με λογής λογής πωρικά, τα άγρια τα ρουμάνια, με τις αντρειωμένες βαλανιδιές και με τα έλατα και με τα κέδρα, τα άσπρα σύννεφα που αρμενίζουνε στον γαλανό ουρανό, όλα είναι χαροποιά και μακάρια, όλα είναι ιλαρά από την γλυκύτητα της Παναγίας. Στα πέλαγα ταξιδεύουνε λογής-λογής καράβια και καΐκια πώχουνε γραμμένο απάνω στο μάγουλο τους το γλυκύτατο τ' όνομα της.
Ω! Αληθινά δική μας είναι η Παναγία, δικό μας είναι το Ρόδον το Αμάραντον!

Ποιος θα μπορούσε να την υμνήσει όπως την υμνολογήσανε οι υμνωδοί της Εκκλησίας μας; Αρχαγγελικές σάλπιγγες θαρρείς πώς ακούγονται παντού, με ύψος και με σεμνότητα, μ' ένα κάλλος πνευματικό που βρίσκεται μονάχα στην Ορθοδοξία.
Στον Εσπερινό της παραμονής ψέλνουνε τούτα τα τροπάρια που γεμίζουνε την ψυχή μας με κάποιον αγιασμένον ενθουσιασμό:
«Ω του παραδόξου θαύματος! Η πηγή της ζωής εν μνημείω τίθεται, και κλίμαξ προς ουρανόν ο τάφος γίνεται. Ευφραίνου, Γεσθημανή, της Θεοτόκου το άγιον τέμενος.
Βοήσωμεν οι πιστοί, τον Γαβριήλ κεκτημένοι ταξίαρχον Κεχαριτωμένη χαίρε, μετά σου ο Κύριος, ο παρέχων τω κοσμώ δια σου το μέγα έλεος».

Από τι καρδιές, από τι χρυσά σπλάχνα εβγήκε τούτος ο πλούτος!
Εδώ δεν είναι συνταίριασμα τεχνικό από λόγια κι από ήχους.
Εδώ είναι αληθινά «η φωνή του Γαβριήλ μελωδούντος» από τας ουράνιους αψίδας, ύμνος αθανασίας. Αμή εκείνη η θ' ωδή που λέγει: «Νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν σοι, Παρθένε άχραντε, παρθενεύει γαρ τόκος, και ζωήν προμνηστεύεται θάνατος. Η μετά τόκον παρθένος και μετά θάνατον ζώσα, ζώσα, σώζοις αεί, Θεοτόκε, την κληρονομιών σου».

Η εκείνο το απολυτίκιο που είναι σοβαρό και γλυκό σαν το εικόνισμα της:
«Εν τη γεννήσει την παρθενίαν, εφύλαξας, εν τη κοιμήσει, τον κόσμων ου κατέλιπες, Θεοτόκε. Μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη εκ θανάτου τας ψυχάς ημών».
Η ο α' ειρμός στις Καταβασίες που λέγει: «Πεποικιλμένη τη θεία δόξη η ιερά και ευκλεής, Παρθένε, μνήμη σου, πάντας συνηγάγετο προς ευφροσύνην τους πιστούς, εξαρχούσης Μαριάμ, μετά χορών και τύμπανων τω σω άδοντες μονογενεί, ενδόξως ότι δεδόξασται».

Από τούτη την άγια μέθη, που μεταδίνει η «Πεποικιλμένη», μέθυσε κι ο αγιασμένος γλάρος της Σκιάθου, κ' έγραψε τους καημούς του Δεκαπενταύγουστου σκιρτώντας από την αγγελική υμνωδία που άκουγε μυστικά, καθισμένος μπροστά στ' αφρισμένο πέλαγο, «ο φιλέρημος γέρων».
Από το ίδιο νέκταρ της Παναγίας μέθυσε κι ο Σολωμός και ψέλνοντας και κείνος με ενθουσιασμό την Πεποικιλμένη, έγραψε στον Ύμνο της Ελευθερίας τούτα τα λόγια:

Ακολουθεί την αρμονία η αδελφή του Ααρών, η προφήτισσα Μαρία μ' ένα τύμπανον τερπνόν. Και πηδούν όλες οι κόρες με τσ' αγκάλες ανοικτές τραγουδώντας ανθοφόρες με τα τύμπανα κ' εκείνες.
Η Μαριάμ, η συνονόματη της Παναγίας, ήτανε η αδελφή του Ααρών, που άρχισε να ψέλνει για να φχαριστήσει το θεό, που καταπόντισε τον Φαραώ στην Ερυθρή θάλασσα.
Και τη συντροφεύανε οι άλλες οι κόρες, χορεύοντας και παίζοντας τα τύμπανα.
«Λαβούσα δε Μαριάμ η προφήτις, η αδελφή του Ααρών, το τύμπανον εν τη χειρί αυτής, και εξήλθοσαν πάσαι αι γυναίκες οπίσω αυτής μετά τύμπανων και χορών (Εξοδ. ιε', 20).

Αυτή είναι η αγιασμένη Ελλάδα, κι από το γάλα της βυζάξανε και θραφήκανε οι ποιητές της, το γάλα της Παναγίας.

 

panagiapalatiani – 2φΑ


Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

"Μνήμη Ξανθίππης "


                                        


- Σόλων Πελεκάνος
[από το βιβλίο του «Η ΞΑΝΘΙΠΠΗ», Αθήναι 1962]

Εν Καλύμνω της Δωδεκανήσου εκοιμήθη εν Κυρίω η Ξανθίππη, την 13ην Αυγούστου 1934, εις ηλικίαν 33 ετών.
Την πρωίαν της 15ης Αυγούστου, ημέραν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εγένετο η κηδεία της, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλύμνου κ. Αποστόλου, και ετάφη εις τον Ιερόν Ναόν της του Θεού Ειρήνης παρά την άκραν του λιμένος Καλύμνου, ένθα συνέρρευσε σχεδόν όλος ο λαός της Νήσου, ίνα δώση είς αυτήν τον τελευταίον χαιρετισμόν.

Η Ξανθίππη, η κόρη αύτη του λαού, καταγομένη από γονείς απλούς και θεοσεβείς, από παιδικής ηλικίας εφαίνετο προικισμένη με θεία χαρίσματα, άτινα εφανέρωνον το μέλλον, το οποίον προεμηνύετο δι' αυτήν.
Εις ηλικίαν 6-7 ετών, όπου άλλα παιδιά δεν έχουν ακόμη ιδέαν περί Θεού και θρησκείας, αύτη εφαίνετο προσηλωμένη εις τα θεία και χωρίς να γίνεται αντιληπτή από κανένα, ουδέ από αυτούς τους γονείς της, υπεβάλλετο, άνωθεν οδηγουμένη, εις τοιαύτας αυστηρότητας θρησκευτικής ζωής (στερήσεις παντός είδους, αυστηράς νηστείας, τακτικόν εκκλησιασμόν, συχνήν προσέλευσιν εις την Θείαν Κοινωνίαν κ.λπ.), εις τας οποίας μόνον μοναχαί προηγμέναι εν τοις θείοις μυστηρίοις ηδύναντο να υποβάλλουν εαυτάς.

Από της μικράς ταύτης ηλικίας, και ενώ ταυτοχρόνως ήτο μαθήτρια του Παρθεναγωγείου Καλύμνου, ήρχισε να έρχηται εις θείας εκστάσεις και οπτασίας.
Αι εκστάσεις της όμως και αι οπτασίαι εις ολιγίστους μόνον είχον φανερωθή, διότι ο βίος της κόρης όλως μυστηριωδώς έξελίσσετο. Ουδέ αυτοί οι γονείς της αντελήφθησάν ποτε την θείαν αποστολήν του τέκνου των.
Και ούτω διέβαινον τα έτη αυτής μέχρι του 18 έτους της ηλικίας της.
Τότε, θεία βουλήσει, εγνωρίσθη μετά της κ. Αικατερίνης Ν. Βουβάλη, ήτις αναγνωρίσασα τα θεία χαρίσματα και την αποστολήν της Ξανθίππης, παρέλαβεν αυτήν εις τον οίκον της και την περιέβαλε μέχρι τέλους με τρυφερότητα στοργής και αγάπης μοναδικής μητρός προς μονάκριβον τέκνον.

Κατά την περίοδον της συμβιώσεως της ταύτης μετά της κ. Βουβάλη ήρχισεν ή δράσις της Ξανθίππης. Και εν μεν τω κοινωνικώ βίω η δράσις εξεδηλούτο εις παντός είδους αγαθοεργίας (ως συμβουλάς, νουθεσίας, έλεημοσύνας κλπ.) και διδασκαλίας θείας (ως η «Παραβολή τον Ασώτου» η δημοσιευθείσα εις την «Χριστοπολιτείαν» κατά Φεβρουάριον - Μάρτιον - Απρίλιον 1933) φέρουσα ούτω εiς θεογνωσίαν τόν λαόν δια του παραδειγματικού της βίου, δια των λόγων της και δια των έργων της, εν δε τω στενώ κύκλω των ολίγων μεμυημένων εφανερώνετο δι’ οραμάτων και εκστάσεων θείων αποκαλύψεων υψίστης σπουδαιότητος, αι οποίαι θα δημοσιευθούν συν τω χρόνω.
[*Ήδη (1962) εδημοσιεύθησαν δέκα τόμοι με τον τίτλον «ΔΙΔΑΧΑΙ»].
Τρις επισκεφθείσα τους Αγίους Τόπους, έγραψε και εν εμπνευσμένον Ημερολόγιον των μερών εκείνων.  …

Ο πεφωτισμένος Γυμνασιάρχης Καλύμνου κ. Γιάννης Κλ. Ζερβός, ο οποίος υπήρξε και Διδάσκαλος της και εις εκ των ολίγων, οίτινες αντελήφθησαν την Ξανθίππην, και όστις κατά μέρος μόνον εγνώρισε τας δι’ αυτής δοθείσας αποκαλύψεις, έδωσε μίαν κατά το δυνατόν ακριβή και ψυχολογημένην εικόνα της πραγματικής υπάρξεως της Ξανθίππης εις τον επικήδειον λόγον του.  …
[*Πόνημα του Γυμνασιάρχου και «Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΝ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΙΠΠΗΣ», Αθήναι 1951]

Μετά τον κ. Γυμνασιάρχην εξεφώνησε τον επικήδειον λόγον του ο τελειόφοιτος της Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχ. Γ. Σωτηρίου.  …

Έτερος Διδάσκαλος της, ο κ. Θεόδωρος Κουλιανός, απήγγειλε επιτάφιον ποίημα.  …

Η δε Ιουλία, η πρώτη μαθήτρια της Ξανθίππης, σε κείμενο της καταλήγει ως εξής:
«…  Με πένθος λοιπόν χριστιανικόν θα περνούμεν τις ημέρες μας, μέχρι της στιγμής, που θα ηχήση η φωνή του Αρχαγγέλου, η σάλπιγξ της μελλούσης Κρίσεως, κατά την οποίαν θα μετατραπή η Γη και όλος ο κόσμος θα ανακαινισθή, για να σε δούμεν τότε, Ξανθίππη μας, όχι πλέον όπως τώρα μέσα στο μνήμα, που προκαλείς τα δάκρυα, αλλά με ιματισμόν περιχρυσωμένον, ωσάν βασιλόπαιδα, εστεφανωμένην με τους ολολεύκους κλάδους της παρθενίας, σοφήν, λαμπράν, ένδοξον και μεγαλοπρεπή, αξίαν της μεγάλης σου αποστολής και των πλουσίων σου αρετών, ω πολυαγαπημένη και αξέχαστη μας Ξανθίππη !
[Τη 13η Μαίου 1935]»

Και τέλος το ακόλουθον ποίημα, ανωνύμως σταλέν εις την Κυρίαν Βουβάλη δια να τεθή εις την πλάκα του Τάφου της Ξανθίππης, ημπορεί να είπη τις, ότι απηχεί την φωνήν της ψυχής ολοκλήρου του λαού της Καλύμνου δια το επίλεκτον τέκνον αυτής:

ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΗΣ ΞΑΝΘΙΠΠΗΣ

Υπό την σκέπην τον Ναού της τον Θεού Ειρήνης
Κοιμάται τον αιώνιον τον ύπνον της γαλήνης
Κόρη αγνή, που εις αυτόν τον κόσμο, όσον ζούσε
Ένα μονάχα ιερόν σκοπόν ακολουθούοε,
Πώς με το Φως της πίστεως τους πάντας να φωτίση
Kαι εις τον δρόμον της αγνής ζωής να οδηγήση·
Υπήρξεν οδηγός φωτός, πνεύμα ευεργεσίας,
Ερμηνευτής θεόπνευστος της Θείας Αληθείας.
Παρήγορος και βοηθός κάθε δυστυχισμένου.
Και πρόθυμος θεραπευτής του κάθε πονεμένου.
ΙΙόνους μόνον εγνώρισε το αδύνατο κορμί της,
Ως ότου εις του
s ουρανούς πέταξεν η ψυχή της.
Και έφθασεν ολόφωτη στα δώματα του ΙΙλάστου,
Ακολουθούσα ευπειθώς τας υψηλάς Βουλάς Του.
Η μνήμη της η αγαθή ας είναι αιωνία !
Για τους αγαπημένους της γλυκειά παρηγορία !


                                                                     


2φΑ