Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

"Σαν παραμύθι.."









Φραντς Κάφκα: Σαν παραμύθι


Κάποτε βρέθηκε ο Κάφκα στο Βερολίνο για ολιγοήμερες διακοπές μαζί με την αρραβωνιαστικιά του Φελίτσε Μπάουερ. Δίπλα από το ξενοδοχείο τους υπήρχε ένα πάρκο κι εκεί συνάντησαν ένα κοριτσάκι που έκλαιγε γοερά. Το ρώτησε γιατί κλαίει και η μικρή μέσα από αναφιλητά, του απάντησε πως είχε χάσει την κούκλα της.
«Την αγαπούσες;» την ξαναρώτησε.
«Πάρα πολύ» απάντησε το κορίτσι.
«Τότε να μη στενοχωριέσαι» της είπε, «όπου και αν έχει πάει, δεν θα σε ξεχάσει και σίγουρα θα σου στείλει κάποιο γράμμα». Το κοριτσάκι τον κοίταξε με ελπίδα, σταμάτησε να κλαίει και έτρεξε προς τις κούνιες.

Την άλλη μέρα και την ίδια ώρα,  πέρασαν πάλι από το πάρκο. Τους είδε η μικρή και ο Κάφκα έβγαλε από την τσέπη του και της κούνησε ένα γράμμα. Έτρεξε κοντά τους με αγωνία και άρχισε να της διαβάζει τα νέα από την κούκλα της. Της ζητούσε συγγνώμη για τη λύπη που της προκάλεσε και τη διαβεβαίωνε πως τη σκέφτεται και την αγαπάει και ότι ο μόνος λόγος που την έκανε να φύγει, ήτανε η επιθυμία της να γνωρίσει και κάποιον άλλο τόπο. Της υποσχόταν επίσης ότι θα της γράφει κάθε μέρα.
    
Ξεκίνησε έτσι σε καθημερινή βάση η ανάγνωση μιας νέας επιστολής, που με πάθος προετοίμαζε ο Κάφκα από το ξενοδοχείο. Με εκπληκτικές περιγραφές του τόπου που βρισκόταν η κούκλα, των ανθρώπων των ζώων και των πουλιών και με διάφορα περιστατικά που της συνέβαιναν.
Η μικρή ήταν τρισευτυχισμένη όπως απολάμβανε τις περιγραφές και κάθε μέρα περίμενε το καινούργιο γράμμα της κούκλας με αγωνία.

Κάποια στιγμή όμως, ο Κάφκα αντιλήφθηκε ότι τελείωναν οι μέρες των διακοπών και θα έπρεπε να φύγει. Τότε έβαλε στην επιστολή μια μεγάλη είδηση από την κούκλα: Είχε γνωρίσει ένα πολύ ωραίο αγόρι με πανέμορφα μάτια και αποφάσισαν να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια.
Η μικρή άκουσε τα νέα σιωπηλή και πολύ σκεφτική έφυγε προς τις κούνιες.

Την άλλη μέρα το κορίτσι δεν κατέβηκε καθόλου από την κούνια. Δεν είχε καμία διάθεση πια να ακούσει την καινούργια επιστολή. Είχε συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η κούκλα της μεγάλωσε, θα έφτιαχνε τη δική της ζωή χωρίς να έχει ανάγκη τη φροντίδα της κι εκείνη μπορούσε να είναι χαρούμενη γι’ αυτό.
Ο παθιασμένος συντάκτης των επιστολών, ήτανε τώρα ελεύθερος να γυρίσει στη δική του πατρίδα.

Από το: paramythimythiko


Franz Kafka (1883-1924)
   Η ιστορία έγινε γνωστή από την αρραβωνιαστικιά του, μετά τον θάνατο του συγγραφέα.











Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου