Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

"Η Παναγία της Τήνου"







Ο ναός της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Τήνο ανεγέρθη στο συγκεκριμένο μέρος, όπου ευρέθη η Εικόνα Της, μετά από τριπλή εμφάνιση σε όραμα, το 1823.
Μεταξύ των πρώτων επισκεπτών που κατέφθασαν στο νησί για να προσκυνήσουν το ιερό εικόνισμα, ήταν και οι ήρωες του 1821, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ανδρέας Μιαούλης και Ιωάννης Μακρυγιάννης.

Η τεχνοτροπία της Ιερής Εικόνας θεωρείται παλαιότερη της βυζαντινής περιόδου και ανάγεται στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Οι μελέτες που σχετίστηκαν με την προέλευσή της, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Μεγαλόχαρη της Τήνου είναι έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά.

Στις μέρες μας, η Ιερή Εικόνα είναι καλυμμένη με χρυσό, με πολύτιμες πέτρες και με άλλα αφιερώματα των πιστών.

Η Παναγία της Τήνου εορτάζει τέσσερις φορές τον χρόνο: στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα της εύρεσης της θαυματουργής εικόνας - στις 25 Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου - στις 23 Ιουλίου, ημέρα του οράματος της Αγίας Πελαγίας που οδήγησε στην εύρεση της εικόνας και στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Στις 15 Αυγούστου η Τήνος εορτάζει επίσης με επιτόπια δέηση μνήμης, τον τορπιλισμό και τη βύθιση το 1940 -από ιταλικό υποβρύχιο- του Ελληνικού εύδρομου καταδρομικού πλοίου «Έλλη», που βρισκόταν αγκυροβολημένο στον όρμο του νησιού για να αποδώσει τις καθιερωμένες τιμές.










Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου