Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

"Σύμβολα και πρότυπα "





Οι Τρεις Ιεράρχες, σύμβολα της εκκλησιαστικής κοινωνίας
-  του Καθηγητή ΑΠΘ, Ιωάννη Μ. Φουντούλη


….

O μητροπολίτης Ευχαΐτων Ιωάννης ο Μαυρόπους, λόγιος και ευλαβής κληρικός, κατά την διήγηση του συναξαριστού, είδε σε οπτασία τους τρεις αγίους, πρώτα τον καθένα χωριστά και ύστερα και τους τρεις μαζί. 
Αυτοί του είπαν με ένα στόμα: «Ημείς οι τρεις είμεθα ένα, καθώς βλέπεις, κοντά στον Θεό και τίποτε δεν υπάρχει που να μας χωρίζει ή να μας κάνη να αντιδικούμε…
Πρώτος δεν υπάρχει μεταξύ μας ούτε δεύτερος… 
Σήκω λοιπόν και ειπέ σ’ εκείνους που μαλώνουν, να μη χωρίζονται σε παρατάξεις για ημάς. Γιατί ημείς και στην ζωή μας και μετά τον θάνατό μας δεν έχομε άλλη επιθυμία, παρά να ειρηνεύει και να ομονοεί όλος ο κόσμος».

Σαν σύμβολο και έκφραση της ενότητας τους, του συνέστησαν να συστήσει κοινή εορτή και των τριών. 
Έτσι ο Ευχαΐτων ανέλαβε την συμφιλίωση των διαμαχομένων μερίδων και συνέστησε την εορτή της 30ής Ιανουαρίου.
Έκρινε τον Ιανουάριο ως καταλληλότερο μήνα για τον εορτασμό των, αφού κατ’ αυτόν εόρταζαν και οι τρεις σε διάφορες ημέρες, την 1η ο Βασίλειος, την 25η ο Γρηγόριος και την 27η η ανακομιδή των λειψάνων του Χρυσοστόμου.

Η σύσταση της εορτής επέτυχε του σκοπού της. Απετέλεσε το ορατό σύμβολο της ισότητας και της ενότητας των μεγάλων διδασκάλων και της συμφιλιώσεως των διισταμένων πριν μερίδων.
Κοινή ακολουθία και για τους τρεις συνέθεσε ο Ευχαΐτων, αντάξια των μεγάλων Πατέρων.

Από τότε σε κοινή εικονογραφική παράσταση περιλαμβάνονται και οι τρεις, ντυμένοι τα αρχιερατικά των άμφια, με το Ιερό Ευαγγέλιο στο ένα χέρι, ευλογούν με το άλλο, σαν να παρευρίσκονται όχι μόνον εν πνεύματι, αλλά και εν σώματι μεταξύ μας. 
Και είναι πράγματι οι αιώνιοι και αθάνατοι διδάσκαλοι της Εκκλησίας του Χριστού. 

Δίδαξαν με τον άγιο βίο τους, με την έξοχο δράσι τους, με τα σοφά τους συγγράμματα.

Σ’ αυτούς ενσαρκώθηκε το τέλειο χριστιανικό ιδεώδες του «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού» πλασμένου και εν Χριστώ αναγεννημένου ανθρώπου. 
Προ πάντων στα πρόσωπα αυτών των τριών Ιεραρχών συναντήθηκε η παιδεία, η μόρφωση και η ελληνική φιλοσοφική κατάρτιση με την χριστιανική αλήθεια. 

Ήσαν οι σοφοί κατά κόσμον και σοφοί κατά Θεόν. 
Αρμονικότερη σύζευξη ελληνισμού και χριστιανισμού σ’ όλη των την τελειότητα δεν παρουσιάσθηκε ποτέ στον κόσμο. 
Γι’ αυτό και κατά την εορτή τους συνεορτάζει η ελληνοχριστιανική παιδεία, της οποίας διδάσκαλοι και πρότυπα υπήρξαν οι τρεις Ιεράρχες.

….


pemptousia – [2fA]






Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου