Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

"Η 4η Ιουλίου των ΗΠΑ "





-  Από την Αμερικανική Ιστορία


Η γρήγορη ανάπτυξη των αποικιών έκανε πολλούς αποίκους της Αμερικής, ιδίως τους πλουσιότερους, να δυσφορούν για την οικονομική κηδεμονία της Αγγλίας.

Μετά από μια σειρά κινητοποιήσεων, διαβουλεύσεων, επιβολής εμπάργκο, συνελεύσεων και ενόπλων συγκρούσεων, το Κογκρέσο της Φιλαδέλφειας ψήφισε στις 4 Ιουλίου του 1776 την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ένα κείμενο που απηχούσε τις ιδέες του Διαφωτισμού και είχε συνταχθεί από τους Τόμας Τζέφερσον και Βενιαμίν Φραγκλίνο.
Ο πόλεμος που ακολούθησε, έμεινε γνωστός ως Αμερικανική Επανάσταση ή Πόλεμος της Ανεξαρτησίας.

Η Αγγλία υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει 13 αποικίες (Μασαχουσέτη, Νιού Χάμσαϊρ, Ρόουντ Άιλαντ, Κονέκτικατ, Νέα Υόρκη και Νιού Τζέρσεη, Πενσυλβάνια, Ντέλαγουερ, Μαίρυλαντ, Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα και Τζόρτζια), στη Συνθήκη των Παρισίων το 1783, ως ανεξάρτητο κράτος, με το όνομα "Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής" (ΗΠΑ).

Το σύνταγμα των ΗΠΑ, το οποίο συντάχθηκε το 1787, που ισχύει κατά βάση μέχρι σήμερα, ανακήρυξε τη χώρα ένωση (ομοσπονδία) πολιτειών και βασίστηκε στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
Η κεντρική κυβέρνηση αποφασίζει για την οικονομία, την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική.  Οι πολιτείες ρυθμίζουν μόνες τους ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης, εκπαίδευσης και αστυνόμευσης. 

Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Κογκρέσο μέσω της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κάθε πολιτεία εκπροσωπείται στη Γερουσία από δύο γερουσιαστές μόνο, ανεξαρτήτως του πληθυσμού της. 
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων όμως, οι πολιτείες εκπροσωπούνται από αριθμό βουλευτών ανάλογο προς τον πληθυσμό τους. 
Η δικαστική εξουσία ορίστηκε ανεξάρτητη και αιρετή.

Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο, που εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια από ένα σώμα εκλεκτόρων και μπορεί να επανεκλεγεί μόνο μία φορά. 
Πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέχτηκε, το 1789, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον. 
Προς τιμήν του η πρωτεύουσα των ΗΠΑ πήρε αργότερα το όνομα του.



wiki – [2fA]

                                                                            




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου